Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ζητά «εθνική συναίνεση» στα μνημόνια διαρκείας του ευρωμονόδρομου

 

«Συναίνεση» των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλιστεί ευκολότερα η υποταγή του λαού στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και η παραπέρα κερδοφορία των μονοπωλίων, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, με άρθρο του στα χτεσινά «Νέα». Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να πετάξει μπηχτές ενάντια σε τμήματα του κεφαλαίου που δείχνουν πλέον, περισσότερο - ή λιγότερο φανερά, την προτίμησή τους σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως ικανότερη να διαχειριστεί τα συμφέροντά τους από τη θέση της αστικής διακυβέρνησης.

«Μια Ελλάδα χωρίς Μνημόνιο και χωρίς τρόικα προφανώς προκαλεί ανησυχία - στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο ΔΝΤ και στις αγορές - για τη βούληση και την ικανότητά της να διατηρήσει τα εντυπωσιακά δημοσιονομικά της επιτεύγματα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της, να μη γυρίσει πίσω σε καταστάσεις οριακές και επικίνδυνες, όπως αυτές του 2009 - 2010», υποστήριξε.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε: «Χρειάζονται εγγυήσεις σταθερότητας από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, κυρίως όμως εσωτερικά. Γι' αυτό μιλάμε πάντοτε για συμφωνημένο σχέδιο. Συμφωνημένο εξωτερικά με τους εταίρους μας και εσωτερικά με όσους έχουν υποχρέωση να μοιραστούν το βάρος της εθνικής ευθύνης και της εθνικής συναίνεσης, διασφαλίζοντας τη συνέχεια του κράτους και των διεθνών δεσμεύσεών του, όπως συμβαίνει με κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα».

Παραπέρα σημείωσε: «Η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση. Σε μια φάση "μετά το πρόγραμμα", χωρίς νέο πρόγραμμα, αλλά με ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Η Ελλάδα σέβεται τους ισχύοντες κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης και τους σχετικούς όρους, αλλά αυτό δεν συνιστά νέο "Μνημόνιο". Η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, μετέχει σε μηχανισμούς πολυμερούς εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την τρόικα».

Δεν παρέλειψε δε, να τρομοκρατήσει το λαό, λέγοντας ότι «η κατάσταση, χάρη στις θυσίες του λαού μας, είναι εντυπωσιακά διαφορετική, αλλά είναι πάντα εύθραυστη. Δυστυχώς, εύκολα θυσίες πέντε ετών μπορούν να εξανεμιστούν σε πέντε ημέρες».

Τέλος, πετώντας μπηχτές εναντίον της Γ. Αγγελοπούλου και των όσων είπε σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» (ότι στέκεται «απέναντι στο σύστημα» και ότι παρακολουθεί με «ενδιαφέρον» τον ΣΥΡΙΖΑ), ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «μια γνήσια "αντισυστημική" και "αντισυμβατική" προσέγγιση που επιτρέπει σε ορισμένους πάμπλουτους χομπίστες (με τα χρήματα στο εξωτερικό και τις πιθανές ζημιές στην Ελλάδα) να διασκεδάζουν την ανία τους εις βάρος των πολιτών, και μάλιστα των πιο αδύναμων, υπό τις ιαχές ορισμένων αμετανόητων "λαθρεμπόρων επιρροής" που νομίζουν ότι το 2014 είναι όπως ήταν το 2004»...

“Ριζοσπάστης”