Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Αγωνία για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων

 

Απόλυτα ενταγμένη στο πλαίσιο των οξυνόμενων αντιθέσεων και των αντιλαϊκών παζαριών μεταξύ μερίδων του κεφαλαίου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικότερα στην Ευρωζώνη, είναι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτημα αν πρέπει τα 11 δισ. του ΤΧΣ να ενταχτούν στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή στήριξης», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης ανέφερε (στο ρ/σ «ΣΚΑΪ») ότι αυτός «είναι ένας σχεδιασμός ο οποίος μας βάζει σε μια νέα μνημονιακή εποχή». Σπεύδοντας να διευκρινίσει τι εννοεί και με γνώμονα ποια συμφέροντα γίνεται η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει: «Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ένα μέρος αυτών των χρημάτων να αξιοποιηθεί γι' αυτό ακριβώς που δόθηκαν, δηλαδή τα "κόκκινα δάνεια". Οταν μιλάμε για στήριξη του τραπεζικού συστήματος, αυτή δεν μπορεί να γίνει αν δε λάβεις υπόψη σου την παράμετρο των "κόκκινων δανείων".(...) Το δεύτερο που είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πάλι ένα ποσό από αυτά να χρησιμοποιηθούν ως μαγιά για να φτιαχτεί μια δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα. Γιατί αυτά ξεφεύγουν από τον αρχικό σκοπό αυτών των χρημάτων;».

Αφού δηλαδή υπερθεματίζει και αυτός για την ανάγκη «στήριξης του τραπεζικού συστήματος», η θωράκιση του οποίου συντελέστηκε πάνω στη βάση του τσακίσματος του λαού, ξεκαθαρίζει ότι βασικό της περιεχόμενο πρέπει να είναι η πολύμορφη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, τόσο με τη διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων όσο και με τη στήριξη της ρευστότητάς τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπως η «δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα». Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είτε με τις «πιστωτικές γραμμές» που προωθεί η συγκυβέρνηση είτε με την ελάφρυνση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που ιεραρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το λογαριασμό τον πληρώνει ο λαός...

«Για πόσο θα κινούμαστε με τη λογική των τραπεζοκεντρικών λύσεων» αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο Π. Σκουρλέτης (όταν λίγα δευτερόλεπτα πριν μιλούσε για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος!), «ερήμην των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού;», όπου βέβαια ως «ελληνικός λαός» - όπως φαίνεται και από τα παραπάνω - εννοούνται τα συμφέροντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Τα θέματα των τραπεζών, του ΤΧΣ και των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της σημερινής συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα.

Σε ερώτηση εξάλλου σχετικά με την πολιτική της «συνέχειας» που ακολουθεί η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής - όπως φάνηκε περίτρανα και από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που αυτή κατέθεσε και ψήφισε παρέα με την παράταξη Σγουρού - ο Π. Σκουρλέτης επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, επαναλαμβάνοντας τα περί μικρού χρονικού διαστήματος «για να υπάρξει μια αναμόρφωση σε βάθος». Ηταν ωστόσο ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας αυτός ο οποίος σε δηλώσεις του την προηγούμενη βδομάδα διαβεβαίωνε ότι «το κράτος έχει συνέχεια»...

Τέλος, το γεγονός ότι όλα τα κομπρεμί είναι ανοιχτά στις διεργασίες που «τρέχουν» για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος επιβεβαίωσε και η απάντηση του Π. Σκουρλέτη στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει εκ νέου συνάντηση με τον Στ. Θεοδωράκη:«Ο κ. Θεοδωράκης», σημείωσε, «έχει ζητήσει δύο φορές τις προηγούμενες τρεις βδομάδες να συναντηθεί και το έχει ακυρώσει για λόγους μη κατανοητούς. Αν θέλει και τρίτη φορά να επαναλάβει το αίτημά του, γιατί όχι;».

“Ριζοσπάστης”