Οριακές καταστάσεις βιώνουν οι χρονίως πάσχοντες, όπως αναφέρθηκε χτες από συλλόγους ασθενών και συνταξιούχων, σε συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η εκπρόσωπος του συλλόγου καρκινοπαθών (ΚΕΦΙ) ανέφερε ότι μια ακτινοθεραπεία (Syber knife) διενεργείται μόνο στον ιδιωτικό τομέα και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 6.000 ευρώ. Ομως, υπάρχει διαγνωστικό κέντρο που χρεώνει και 2.000 ευρώ επιπλέον για τη διάγνωση απ' το γιατρό. «Μετά από έντονες διαμαρτυρίες ασθενών, καταφέραμε να μειωθεί το πρόσθετο χαράτσι», είπε και συνέχισε.
«Δεδομένου ότι στις δημόσιες δομές είτε δεν υπάρχει ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και το εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ. στα ΠΕΔΥ δεν μπορεί να γίνει μαστογραφία) ή όπου υπάρχει (π.χ. δημόσια νοσοκομεία), ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος, θεωρείται βέβαιο ότι λίγοι είναι αυτοί που θα προστρέξουν στις δημόσιες δομές και η πλειοψηφία θα βρει "τρόπο" (χρήματα δηλαδή) για να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις "επί πληρωμή" στον ιδιωτικό τομέα».
Ανέφερε, μάλιστα, την υψηλής καινοτομίας εξέταση ONCOTYPEDX, που στοιχίζει 3.600 ευρώ και ο άρρωστος πληρώνει όχι μόνο 15% συμμετοχή, όπως καθιερώθηκε απ' τις υπουργικές αποφάσεις, αλλά 20% μετά τις προσαυξήσεις που επιβάλλουν οι επιχειρηματίες της Υγείας. Δηλαδή, πληρώνει 720 ευρώ. Υπάρχει, όπως αναφέρθηκε, ασθενής -ο μοναδικός που έχει καταγραφεί με κάποια μορφή σαρκώματος- που παρότι έχει ασφάλιση στο ΙΚΑ δεν εγκρίνεται φάρμακο που στοιχίζει 4.000 ευρώ, παρότι αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Την απόγνωση των ηλικιωμένων μετέφερε εκπρόσωπος των συνταξιουχικών οργανώσεων.
Παρά τα στοιχεία που βοούν, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επέμενε στην επιβολή«κατευθυντήριων οδηγιών όπως γίνεται και στην Ευρώπη», όταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ στηρίχτηκαν σε αυτές ακριβώς τις «κατευθυντήριες γραμμές» και τις ανάλογες των ΗΠΑ. Με το ίδιο σκεπτικό -δηλαδή της «ευρωπαϊκής εμπειρίας»- επέμενε και στην εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Επίσης, επανέφερε τη θέση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΙΣΑ για κλιμακωτή - ανάλογα με το εισόδημα - συμμετοχή των αρρώστων στις δαπάνες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δηλαδή για χαράτσωμα των ασθενών.