Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, επιδοτήσεις και νέα αντιλαϊκά μέτρα

 

Ολοκλήρωση των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» και «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» στο επίκεντρο της «επόμενης μέρας»

Τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στην ελληνική «αγορά» για ελληνογαλλικά κοινοπρακτικά σχήματα, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ρευστότητάς τους από τον κρατικό κορβανά, και παράλληλη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, συζήτησαν στο Συνέδριο του Γαλλόφωνου Φόρουμ Επιχειρήσεων που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με τίτλο: «Επενδύσεις και προγράμματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας». Συμμετέχουν μέλη του γαλλικού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και επιμελητηρίων από Ελλάδα και Γαλλία.

«Επιχειρηματικός επιταχυντής πρωτοβουλιών», όπως προβάλλεται το Γαλλόφωνο Φόρουμ Επιχειρήσεων, «συμβάλλει στις ανταλλαγές μεταξύ οικονομικών φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Δημιουργήθηκε το 1987 στο πλαίσιο της Διάσκεψης κορυφής των γαλλόφωνων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και συσπειρώνει τους οικονομικούς παράγοντες των 77 κρατών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος του από το 2006). Με παρουσία στις πέντε ηπείρους, το Γαλλόφωνο Φόρουμ Επιχειρήσεων παρουσιάζεται ως το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο επιχειρήσεων.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε τη Γαλλία «στρατηγικό εταίρο» της Ελλάδας και διαβεβαίωσε ότι οι δυο κυβερνήσεις εργάζονται «για την περαιτέρω τόνωση και αναβάθμιση των διμερών οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων». Ανέφερε ως «ενδεικτική της ολοένα στενότερης οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών» τη συμμετοχή της Γαλλίας, με 30 εκατ. ευρώ, στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG).

«Οι τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, της Υγείας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής διαχείρισης, των υδάτινων πόρων και τεχνολογιών πληροφορικής (ΙΤ), παρέχουν ανεξάντλητες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των γαλλικών και ελληνικών εταιρειών», σημείωσε, απαριθμώντας σειρά πεδίων κερδοφορίας όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν ελληνογαλλικά μονοπώλια.

Αναφερόμενος δε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μίλησε για «ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και από το καθεστώς εποπτείας της τρόικας» που έχει η κυβέρνηση, «καθώς στο τέλος της φετινής χρονιάς ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος». «Στόχος της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «είναι το σχέδιο αυτό να καταστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», ζήτημα που ιεραρχούν ψηλά στις προτεραιότητές τους τα μονοπώλια, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις προς αυτά.

Στο ίδιο πλαίσιο και παραπέμποντας στην εφαρμογή μνημονίων διαρκείας, που στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση. Σε μια φάση "μετά το πρόγραμμα", διατηρώντας ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Η Ελλάδα, βεβαίως, σέβεται τους ισχύοντες κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης και τους σχετικούς όρους και, όπως όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, μετέχει σε μηχανισμούς πολυμερούς εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την τρόικα».

Ο Γκ. Χαρδούβελης

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, εστίασε την ομιλία του στην ανάγκη «ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και της δημοσιονομικής σύγκλισης», στο «συντονισμό και την εμβάθυνση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη». Παράλληλα, ως «βασικούς πυλώνες» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα ανέδειξε τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διοικητική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, τις σταδιακές φοροαπαλλαγές, που αφορούν κατά κύριο λόγο το κεφάλαιο, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος με την ταυτόχρονη άρση της πιστωτικής ασφυξίας.

Ο υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε στους «εταίρους» της ΕΕ ότι «από το 2015 ξεκινάει μια νέα σχέση, που θα περιλαμβάνει τους παραπάνω στόχους, αλλά και την υποστήριξη των εταίρων μας σε περίπτωση δυσκολιών άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές». Στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και την επόμενη περίοδο πρόσθεσε ότι «η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει».

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο στην ΕΕ, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικές» τις εξαγγελίες του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για το «πακέτο» ύψους 300 δισ. ευρώ την ερχόμενη τριετία για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Εδωσε έμφαση και στο «μεγάλο ενδιαφέρον» που εκδηλώνει η συγκυβέρνηση σχετικά «με την κοινή δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των επενδύσεων εκ μέρους της γαλλικής από κοινού με τη γερμανική κυβέρνηση», ενώ απέδωσε εύσημα και στην εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ζητήματα δηλαδή για τα οποία διεκδικούν μερίδια και οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

“Ριζοσπάστης”