Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

 

Στον απόηχο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 1ης Νοέμβρη και του αγωνιστικού μηνύματος που έστειλαν οι χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες που πήραν μέρος σε αυτό, έγινε η παναττική σύσκεψη των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ, την περασμένη Τετάρτη, με μαζική συμμετοχή γυναικών. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες συζήτησαν για τη συμβολή τους στην επιτυχία του συλλαλητηρίου, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, προχώρησαν σε έλεγχο και απολογισμό της δράσης τους, σε μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων της και του αντίκτυπου που είχε αυτή σε άνεργες και εργαζόμενες. «Η επόμενη μέρα βρίσκει την ΟΓΕ με μεγαλύτερες ευθύνες», ανέφερε στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη. Ανάμεσα στις ευθύνες αυτές ξεχωρίζουν η δράση για την πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 27 Φλεβάρη αλλά και οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η απόφαση για την καμπάνια έχει παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο ήδη από τις αρχές Σεπτέμβρη, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες έχουν συζητήσει για το περιεχόμενο και τους στόχους της, έχουν σχεδιάσει τη δράση τους, έχουν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, συνδυάζοντας τα ζητήματα της Υγείας με τα προβλήματα των ανέργων και τις διεκδικήσεις για την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους. Ετσι, η «επίσημη» εκκίνηση της καμπάνιας, που έγινε την περασμένη Τετάρτη, βρίσκει τους Συλλόγους και τις Ομάδες σε ετοιμότητα να συνεχίσουν τη δράση τους, έχοντας πλέον στα χέρια τους τη σχετική ανακοίνωση και αφίσα. «Ο αγώνας για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία είναι αγώνας για τη ζωή». Κάτω από το σύνθημα αυτό, η ΟΓΕ θα συνεχίσει να ξεδιπλώσει μια σειρά πρωτοβουλίες, επικεντρωμένες στα ζητήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε μια προσπάθεια που θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη. Οι εξορμήσεις, οι συσκέψεις, η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και στο ίδιο το πανελλαδικό συλλαλητήριο, βρίσκουν τους Συλλόγους και τις Ομάδες να έχουν διευρύνει τον αριθμό των γυναικών με τις οποίες έρχονται σε επαφή αλλά και αυτών που ανταποκρίνονται στα καλέσματά τους, που δείχνουν ενδιαφέρον να συζητήσουν και να συμμετέχουν στη δράση τους.

 

Το εξώφυλλο της τετρασέλιδης ανακοίνωσης, που είναι αφιερωμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ανάμεσα στους στόχους που έχει θέσει η ΟΓΕ είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων αγωνιστικών πρωτοβουλιών ανά περιοχή, η διαμόρφωση αιτημάτων και διεκδικήσεων, η συσπείρωση και η δραστηριοποίηση γυναικών. Η προσπάθεια αυτή προσανατολίζεται ιδιαίτερα σε νέες μητέρες και νέες γυναίκες που ετοιμάζονται να δημιουργήσουν δική τους οικογένεια, αναδεικνύοντας τις περικοπές στις προληπτικές εξετάσεις, το κόστος του προγεννητικού ελέγχου, της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, του τοκετού, τις ελλείψεις στις παροχές που αφορούν τη μητέρα και το παιδί. Τα παραπάνω συνδυάζονται με την αντιπαράθεση στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θεωρούν «κόστος» τις παροχές Υγείας για το κράτος και τους εργοδότες, εμπόδιο στην «ανταγωνιστικότητα» και για το λόγο αυτό αντιμετωπίζουν την προστασία της υγείας και την πρόληψη σαν «ατομική ευθύνη» και όχι σαν καθολικό δικαίωμα.

Οι δυνάμεις της ΟΓΕ γνωρίζουν καλά πως θα συναντήσουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια που γεννούν η μείωση των απαιτήσεων, η υποχώρηση από τα δικαιώματα και τη διεκδίκησή τους, η αποδοχή του «μικρότερου κακού» που καλλιεργούνται συστηματικά στη συνείδησή τους. Στην εισήγησή της, η πρόεδρος της ΟΓΕ σημείωσε σχετικά με την επίθεση του αντίπαλου και τα μέσα που αξιοποιεί: «Πολλές από τις γυναίκες στις οποίες απευθυνόμαστε τις έχουν εκπαιδεύσει στη μιζέρια, στο να μην έχουν και να μην διεκδικούν δικαιώματα ως εργαζόμενες, στο να μην έχουν όνειρα για μια καλύτερη ζωή, στο να μην μπορούν να κάνουν οικογένεια και να είναι ευχαριστημένες όταν το αφεντικό τους πληρώνει την κατάψυξη των ωαρίων τους, για να ξεζουμίζει την παραγωγικότητά τους αναβάλλοντας τη μητρότητα κατά το όποτε το επιτρέπει η κερδοφορία της επιχείρησης». Μπροστά σε δυσκολίες όπως οι παραπάνω, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες δεν το βάζουν κάτω. Οπλίζονται με την πείρα που απέκτησαν από τη δράση για την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, ώστε να συσπειρώσουν περισσότερες γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στην πάλη για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σχέδιο δράσης και κεντρικές πρωτοβουλίες

«Κλειδί» για την επιτυχία της καμπάνιας είναι η έγκαιρη συζήτηση, ο καλός σχεδιασμός και η οργάνωση της δράσης. Σύλλογοι και Ομάδες που πήραν το λόγο στην παναττική σύσκεψη αναφέρθηκαν στα βήματα που έχουν ήδη κάνει. Για παράδειγμα, ο Σύλλογος στον Κορυδαλλό έχει κάνει σύσκεψη και μέσα από αυτή αποφάσισε πρόγραμμα εξορμήσεων. Επίσης, έχει σχεδιάσει παρέμβαση στο Κέντρο Μητέρας και Παιδιού στην Αγία Βαρβαρα, μαζί με άλλους Συλλόγους της περιοχής του Πειραιά. Ο Σύλλογος της Παλλήνης έχει αποφασίσει να στοχεύσει ιδιαίτερα στις εργατικές πολυκατοικίες, καθώς έχει κλείσει το γειτονικό τους ιατρείο του ΠΕΔΥ. Να συνεργαστεί με τις δυνάμεις του ΜΑΣ και να απευθυνθεί στα σχολεία και τις σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης έχει βάλει στόχο ο Σύλλογος της Καλλιθέας. Επικεντρώνει στην ανάγκη προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, επιδιώκει να συζητήσει γύρω από αυτή με σπουδάστριες και σπουδαστές. Αντίστοιχα, η ομάδα Κολωνού - Σεπολίων έχει συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της τη σχολή της Νοσηλευτικής στο ΤΕΙ της Αθήνας.

Δίπλα στη δραστηριότητα που αναπτύσσουν Σύλλογοι και Ομάδες, η ΟΓΕ προγραμματίζει και ορισμένες κεντρικές πρωτοβουλίες. Σχεδιάζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ για τις περικοπές που έχουν γίνει σε προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις. Με κεντρική κινητοποίηση θα απαιτήσει την άμεση στελέχωση των ιατρείων του ΠΕΔΥ με όλες τις ειδικότητες που λείπουν, και ιδιαίτερα με γυναικολόγους και παιδιάτρους. Με αφορμή την καμπάνια, πρόκειται να επανέλθει στο ζήτημα του επιδόματος τοκετού, με αίτημα να δίνεται το επίδομα σε όλες τις γυναίκες, οργανώνοντας νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Τέλος, σχεδιάζει να ολοκληρώσει την καμπάνια της με ημερίδα στα μέσα του Δεκέμβρη.

Οι γυναίκες που πήραν το λόγο στην παναττική σύσκεψη δεν μίλησαν μόνο για το σχεδιασμό της δράσης, αλλά και για πλευρές της κατάστασης που επικρατεί στην Υγεία, όπως τη βιώνουν οι ίδιες. «Με τα 10 ευρώ της επίσκεψης τις περισσότερες φορές δε φτάνεις ούτε μέχρι το γιατρό αλλά μέχρι τη γραμματεία του για μια ηλεκτρονική συνταγογράφηση», σχολίασε σαρκαστικά τις «παροχές» του ΕΟΠΥΥ εργαζόμενη στο χώρο της Υγείας. Ως φυσιοθεραπεύτρια, επισήμανε πως όσον αφορά το δικό της τομέα τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα: «Αν μια γυναίκα χρειάζεται φυσιοθεραπεία και στα δύο γόνατα ή και στους δύο ώμους, τότε είναι "άτυχη": Πρέπει να διαλέξει το ένα από τα δύο», συνέχισε μεταφέροντας μια εικόνα για τις υπηρεσίες που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ. Πρόσθεσε ακόμα πως στην ίδια μοίρα με ανέργους και ανασφάλιστους βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας που δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Συχνά αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να μένουν και οι ίδιοι ανασφάλιστοι. Κόντρα στη σημερινή κατάσταση προέτρεψε τις γυναίκες να μη χαμηλώνουν τις απαιτήσεις τους, γιατί δικαιούνται δωρεάν και υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το μήνυμα αυτό οι δυνάμεις της ΟΓΕ είναι αποφασισμένες όχι απλά να το μεταφέρουν πλατιά σε εργαζόμενες, άνεργες, ανασφάλιστες, μητέρες, νέες και συνταξιούχους, αλλά να το μετατρέψουν σε συγκεκριμένα αιτήματα και διεκδικήσεις, σε κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Κριτήριο οι σύγχρονες ανάγκες

Στην τετρασέλιδη ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ προβάλλει τη θέση της για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους στον τομέα της Υγείας:

«Πώς η ΟΓΕ αντιλαμβάνεται το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Να είναι Ενιαία, Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν για όλους με κρατική χρηματοδότηση, μέσα σ' ένα ανάλογο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Προτεραιότητα να έχει η πρόληψη, που σημαίνει: Εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την αρρώστια, με τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, εμβολιασμούς, κ.λπ. Εγκαιρη διάγνωση, για να προλαμβάνεται η αρρώστια.

Μέσα από ποιες δομές πρέπει να παρέχεται η Πρωτοβάθμια Υγεία; Βασική υποδομή είναι το Δημόσιο Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του, τις ειδικές και κινητές μονάδες, αναπτυγμένα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κριτήρια, για να καλύπτει δωρεάν όλο τον πληθυσμό και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, νησί και γειτονιά σε όλη τη χώρα, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οικογενειακούς γιατρούς, οδοντιάτρους, φυσιοθεραπευτές, μαίες, νοσηλευτές κλπ. (...)

Μπορούμε σήμερα να έχουμε αυτό το σύστημα Υγείας; Μπορούμε, διότι η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, ο πλούτος που υπάρχει, αρκούν για να καλύψουν όλες τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες. Ας σκεφτούμε ότι ένα τέτοιο σύστημα Υγείας ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες σχεδόν έναν αιώνα πριν!

Τι είναι όμως αυτό που εμποδίζει; Οι γυναίκες της ΟΓΕ το ξέρουμε καλά και με τη δράση μας στοχεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο: Τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Διαφορετικά, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα αλλάξει η κατάσταση προς όφελός μας».

Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

“Ριζοσπάστης”