Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Σαν έτοιμος από καιρό

 

Στο φόντο αυτό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εντείνει τις πιέσεις της για συνάντηση Τσίπρα - Σαμαρά, δίχως όμως τον Βενιζέλο. Συνάντηση που συνιστά «αυτονόητη ενέργεια» κατά τον Π. Σκουρλέτη, που σπεύδει να χρεώσει το «ναυάγιο» στη ΝΔ: «Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Σαμαράς δεν αντέχει ούτε αυτή την αυτονόητη απλή συνάντηση».

Η ιδέα της συνεργασίας με τη ΝΔ έχει πέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη απ' το Δεκέμβρη του 2013, απ' τον Ν. Βούτση. Αυτή τη φορά ο Δ. Παπαδημούλης την επανέφερε: «Η τρόικα δε βιάζεται να γυρίσει και απαιτεί. Απάντηση: Συνάντηση Τσίπρα - Σαμαρά και συμφωνία πακέτο για ΠτΔ, εκλογές και απομείωση του χρέους». Πρόκειται για συμπύκνωση της πρότασης που έκανε στην κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προ ολίγου καιρού. Ο Δ. Παπαδημούλης επικρότησε και τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που «επισημαίνουν μια ανάγκη»...

Σειρά πήρε ο Γ. Δραγασάκης: «Δηλαδή, δεν είμαστε σε μία κατάσταση ομαλών εξελίξεων, αναπτυξιακής πορείας της χώρας, όπου συμβαίνουν και κάποιες αδικίες που προσπαθούμε να περιορίσουμε. Εχουμε μία κατεστραμμένη οικονομία, έχουμε προβλήματα πολέμου σε καιρό ειρήνης...» Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις και εδώ λόγος δε γίνεται μόνο για αναίρεση των υπεσχημένων στο λαό...

Ο Π. Σκουρλέτης, με τη σειρά του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας αν συμφωνηθεί το ...επίδικο: «Η αναβίωση σεναρίων για κυβέρνηση ειδικού σκοπού εξυπηρετεί την προσπάθεια στοιχειώδους ανασυγκρότησης του κυβερνητικού χώρου και ειδικότερα της ΝΔ. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος δεν πιστεύουν ότι υπάρχει επίδικο ειδικού σκοπού, αφού έχουν αποκλείσει κάθε συζήτηση για απομείωση του χρέους».

Τη βδομάδα έκλεισε ο Γ. Σταθάκης και ο Στ. Κοντονής, με τοποθετήσεις περί συμφωνίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα και εκλογές την άνοιξη. Ο πρώτος εμφανίστηκε αρχικά να προτείνει στην κυβέρνηση να ορίσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών και να «απεμπλέξει το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, αν θα βρεθούν ή όχι οι 180, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να οριοθετήσει τις εκλογές και να έρθει σε μία συμφωνία, η οποία θα ορίζει την ημέρα των εκλογών και θα απεμπλέκει το πρόβλημα αυτό από την εκλογή προέδρου».

Στην ερώτηση πότε θα οριοθετούσε χρονικά αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, απάντησε: «Την άνοιξη τέλος πάντων, λίγο πριν, λίγο μετά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να υπάρξει αυτή η αίσθηση ότι πάμε σε εκλογές, συμφωνούμε πότε θα γίνουν εκλογές και να απεμπλακεί το πρόβλημα από αυτήν τη διαδικασία, η οποία μπορεί να διεκδικήσει τεράστια φθορά και στην κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι πολύ κοντά σε μία συναινετική λύση η οποία θα απεμπλέξει το σύστημα, θα διευκολύνει, θα δώσει πολιτική διέξοδο».

Αργότερα, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του, επανήλθε με διορθωτική δήλωση, στην οποία σημείωνε ότι «η δήλωσή μου στην πρωινή συνέντευξη αφορά στην αναγκαιότητα η κυβέρνηση να συναινέσει στη διενέργεια βουλευτικών εκλογών την άνοιξη. Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί μόνο τότε να προκύψει με συναινετικές διαδικασίες, με βάση τους νέους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς».

“Ριζοσπάστης”