Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

«Καρποί» της νέας «σοδειάς»

 

getImage

 

«Δεκέμβρης του '44 - Κρίσιμη ταξική σύγκρουση», Συλλογικό - Επιμέλεια: Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ: Βιβλίο που δείχνει ότι η λαϊκή ένοπλη πάλη τον Δεκέμβρη υπήρξε ένα μοναδικό φαινόμενο σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη, όπως και ο αγώνας του ΔΣΕ που ακολούθησε.

«Οι Ανατολικές Συνοικίες τον Δεκέμβρη του 1944»: Εκδοση της 6ης Αχτίδας της ΚΟΑ που πρωτοκυκλοφόρησε το 1945 και επανεκδόθηκε από τη «ΣΕ».

«Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ», του Ιβάν Μιχαήλοβιτς Μάισκι: Ο πρώην πρεσβευτής της ΕΣΣΔ στη Βρετανία αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια για το ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στην υπόθεση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αναδεικνύει το ρόλο των Αγγλίας, Γαλλίας και ΗΠΑ απέναντι στην ΕΣΣΔ.

«Το υγειονομικό του ΔΣΕ», του Νώντα Σακελλαρίου: Βιβλίο ντοκουμέντο για την οργάνωση της βοήθειας προς τους τραυματισμένους μαχητές με υποτυπώδη μέσα, αναδεικνύει το ρόλο του επιστήμονα στην υπηρεσία του λαού.

«Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα (1950 - 1967)», του Μάκη Μαΐλη: Ιστορική μελέτη του πολιτικού συστήματος τη συγκεκριμένη περίοδο, με πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στο παρελθόν και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

«Ο Λένιν τον Οκτώβρη», του Λάζλο Γκιούρκο: Βιβλίο που αναδεικνύει τη μεγάλη συμβολή του Λένιν και του κόμματος των μπολσεβίκων στη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Απαντα Στάλιν, 9ος τόμος: Περιέχει τα έργα που γράφτηκαν απ' το Δεκέμβρη του 1926 μέχρι τον Ιούλη του 1927, με κύριο χαρακτηριστικό τα ζητήματα θεωρίας και πράξης της σοσιαλιστικής εκβιομηχάνισης και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

«Μπ. Μπρεχτ για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν...»: Πρακτικά του επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ τον Απρίλη του 2013.

 

«Κοινωνική μεταρρύθμιση ή Επανάσταση», της Ρόζας Λούξεμπουργκ: Η συγγραφέας καταδεικνύει την αναγκαιότητα να κατακτήσει το γερμανικό προλεταριάτο την πολιτική εξουσία διά μέσου της σοσιαλιστικής επανάστασης.

«Κόμμα "παντός καιρού" - Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ»: Εκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ που καταδεικνύει το περιεχόμενο της πολιτικής δράσης, τα κριτήρια διαμόρφωσης των στόχων πάλης και τα κριτήρια αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των αγώνων για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας.

«Ρεπορτάζ κάτω απ' την Κρεμάλα», του Γιούλιους Φούτσικ: Βιβλίο που γράφτηκε στη φυλακή και αποτυπώνει το νόημα της ζωής και το μέτρο της ευθύνης του κάθε ανθρώπου για την τύχη του κόσμου.

«Το χωράφι της μάνας», του Τζινγκίζ Αϊτμάτοφ: Επανέκδοση της πιο ιστορικής νουβέλας του συγγραφέα, που πρωτοτυπώθηκε απ' τη «ΣΕ» το 1973.

«Βιομηχανία Ν&Κ», του Βίλι Μπρέντελ: Γραμμένο από έναν συγγραφέα - τορναδόρο στο επάγγελμα, στα τέλη της δεκαετίας του '20 στο Αμβούργο, το βιβλίο δείχνει τον πολιτικό αγώνα για να αποκτηθεί η ταξική συνείδηση των εργατών μέσα στο εργοστάσιο.

 

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»

Πολύτιμη προσπάθεια που αξίζει να στηριχτεί από όλους

Ο «Ρ» συζητά με τον υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου της «ΣΕ» στην Αθήνα, Τ. Δημητρούκα

 

Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα

Μέρες που 'ναι, γιορτινές, η αναζήτηση ενός καλού και προσιτού δώρου, με αξία πολλαπλάσια της τιμής του, δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής». Εκεί, θα εντοπίσουμε εκατοντάδες τίτλους βιβλίων, πολιτικών, ιστορικών, λογοτεχνικών, για μεγάλους και παιδιά, παλαιότερες, αλλά και καινούργιες εκδόσεις.

Η προσπάθεια της «Σύγχρονης Εποχής», που συνεχίζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, με στόχο τη διάδοση του μαρξιστικού, προοδευτικού βιβλίου, την αποτύπωση της Ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, δίνει στους ανθρώπους του μόχθου και τα παιδιά τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη σκέψη κορυφαίων διανοητών, λογοτεχνών της ανθρωπότητας, «ξεκλειδώνει» διαδρομές για την κατανόηση του κόσμου και της κίνησής του, δίνει πολύτιμα όπλα ενάντια στους πολυποίκιλους μηχανισμούς παρέμβασης που διαθέτει η αστική τάξη.

Ο «Ριζοσπάστης» επισκέφθηκε το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα και συζήτησε με τον υπεύθυνο, Τάσο Δημητρούκα.

***

-- Πόσο εύκολο είναι το «έργο» της «Σύγχρονης Εποχής», ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες;

-- Η προσπάθεια της «ΣΕ» γίνεται σε δύσκολες συνθήκες για την παραγωγή του βιβλίου. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζεται η έκδοση βιβλίων που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι. Εκδόθηκαν πολιτικά βιβλία, λογοτεχνικά, ιστορικά ντοκουμέντα, καθώς επίσης και παιδικά, νεανικά βιβλία. Γι' αυτό πρέπει να τονίσουμε και να επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι η αγορά ενός βιβλίου απ' τη «ΣΕ» αποτελεί μια πολύτιμη στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλεται να τυπώνεται, να κυκλοφορεί, να διαδίδεται το μαρξιστικό και γενικότερα το προοδευτικό βιβλίο.

-- Τις μέρες αυτές, όλοι αναζητούμε ένα καλό και σχετικά προσιτό δώρο. Τι θα προτείνατε σε όσους περάσουν την πόρτα του βιβλιοπωλείου;

-- Οι προτάσεις της «ΣΕ» καλύπτουν όλη την γκάμα των αναζητήσεων του αναγνωστικού κοινού. Για παράδειγμα το βιβλίο του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» είναι χρήσιμο σε όλους μας για την εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά και απαραίτητο σε όσους μελετούν το φαινόμενο του φασισμού.

Οι νέες εκδόσεις με αφορμή τα 70 χρόνια απ' τον Δεκέμβρη του '44, όπως το «Δεκέμβρης του '44 - Κρίσιμη ταξική σύγκρουση», αλλά και παλαιότερες, μαρτυριών κ.λπ., για την περίοδο αυτή, είναι πολύτιμες για όποιον θέλει να μάθει την Ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στη χώρα, αλλά και για μελετητές, επιστήμονες.

Φέτος, εξάλλου, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια απ' τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι χρήσιμο οι αναγνώστες να αναζητήσουν ιστορικούς παραλληλισμούς και διδάγματα σε εκδόσεις όπως «Ο Λένιν για τον πόλεμο και τη Σοσιαλιστική Επανάσταση» ή σε λογοτεχνικά έργα όπως «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» κ.ά. Η σχέση πολέμου και σοσιαλιστικής επανάστασης έχει μεγάλη θεωρητική και πρακτική αξία, όχι μόνο για τη μελέτη των ιστορικών γεγονότων, αλλά προπαντός για τη σύγχρονη εργατική τάξη.

Υπάρχουν βιβλία που αφορούν την οικονομική κρίση με κείμενα των κλασικών, συλλογές άρθρων της ΚΟΜΕΠ, τα υλικά της ημερίδας του ΚΚΕ. Θα βρει πολλά καλά βιβλία για τους μικρούς μας φίλους όπως «Οι δικές μας Ιστορίες», «Παιδιά της Αθήνας», «Λιχουδοχώρα» και πολλά ακόμα. Και το νεότερο αυτής της «οικογένειας», τα «Λόγια της Τάξης» της Εύης Κοντόρα.

Ο επισκέπτης στο βιβλιοπωλείο της «ΣΕ» θα βρει επίσης ό,τι πιο αξιόλογο κυκλοφορεί στο χώρο του βιβλίου κι από άλλες εκδόσεις.

-- Η προσφορά από άποψη περιεχομένου είναι δελεαστική, είναι όμως και προσιτή για τους ανθρώπους του μόχθου, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν;

-- Δεν υπάρχει τίποτα φτηνό στις μέρες μας, ωστόσο η προσπάθεια που καταβάλλει το εκδοτικό του ΚΚΕ για χαμηλές τιμές είναι μόνιμη. Υπάρχει μόνιμη έκπτωση στα βιβλία, υπάρχει περίοδος μεγαλύτερων εκπτώσεων (π.χ. στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ), καθώς και μια πλούσια γκάμα παλιότερων τίτλων, με τιμές που ξεκινούν από 1 ευρώ.

Πάνω από όλα, το θέμα είναι να γίνει συνείδηση πως το βιβλίο είναι ένα εργαλείο ενάντια στην άγνοια και την κυρίαρχη ιδεολογία, οπότε και επικαιροποιείται όσο ποτέ το σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη». Το μαρξιστικό και προοδευτικό βιβλίο αποτελεί ένα όπλο αντεπίθεσης, μέσο κατανόησης του καπιταλισμού και όσων βιώνουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα.

-- Πού μπορεί κανείς να βρει τη «Σύγχρονη Εποχή» και τις εκδόσεις της;

-- Εκτός απ' τα βιβλιοπωλεία, στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 3), στη Θεσσαλονίκη (Πλάτωνος 7) και στην Πάτρα (Κανακάρη 159), εκδόσεις της «ΣΕ» μπορεί κανείς να εντοπίσει σε πολλά βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα. Γίνεται προσπάθεια να τοποθετούνται σε όσο γίνεται περισσότερα βιβλιοπωλεία της επικράτειας, για να μπορεί να έχει πρόσβαση στις εκδόσεις μας καθένας που ενδιαφέρεται.

Σημαντική, επίσης, είναι η ανάπτυξη της ιστοσελίδας μας (www.sep.gr) και των απευθείας παραγγελιών μέσω αυτής, με ένα «πελατολόγιο» που αυξάνεται συνεχώς. Αυτοκριτικά, οφείλουμε να πούμε ότι καθυστερήσαμε σ' αυτό το εγχείρημα, αλλά η ανταπόκριση του κόσμου επιβεβαιώνει τη δυνατότητα να φτάσει το προοδευτικό βιβλίο στην κυριολεξία και στο τελευταίο χωριό. Απ' τις παραγγελίες αποδεικνύεται ότι το μαρξιστικό βιβλίο, το πολιτικό και το ιστορικό κυριαρχούν στο ενδιαφέρον. Οπως, επίσης, ένα συμπέρασμα είναι ότι κυρίως νέοι άνθρωποι συνθέτουν το «πελατολόγιο» της «ΣΕ». Προτρέπουμε, ωστόσο, και τους μεγαλύτερους να αναζητήσουν τις νέες εκδόσεις και - γιατί όχι - να ξανασκύψουν σε παλιότερες.

Εμείς υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μετάφρασης, έκδοσης και κυκλοφορίας του μαρξιστικού - λενινιστικού βιβλίου όχι μόνο γιατί είναι επίκαιρο όσο ποτέ, αλλά και γιατί είναι αναντικατάστατο εργαλείο για να καταλάβουμε πώς κινούνται η οικονομία και η κοινωνία, άρα και πώς εμείς θα παρέμβουμε σ' αυτήν την κίνηση προς όφελός μας.

Προσεχώς...

«Ο μηχανικός Μένι», του Αλεξάντρ Μπογκντάνοφ: Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, όπου ο μηχανικός Μένι θίγει με επίκαιρο τρόπο την αντίθεση ανάμεσα στην ικανότητα του ανθρώπου και στην ύπαρξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που αποτελούν εμπόδιο στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Μελέτη για τον Κώστα Καρυωτάκη, από τον Νέαρχο Γεωργιάδη.

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014