Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μεταξύ παζαριών η σύγκρουση συνεχίζεται

 

 

Βαρέα όπλα του ουκρανικού στρατού που δεν έχουν αποσυρθεί από το μέτωπο

ΚΙΕΒΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ανάμεσα σε διπλωματικά τραπέζια, σποραδικές μάχες και μια περίεργη βομβιστική επίθεση δοκιμάζεται η τυπικά ακόμα «ζωντανή» εκεχειρία μεταξύ της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των πολιτοφυλάκων στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που υπογράφτηκε στις 12 Φλεβάρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας και, υποτίθεται, μπήκε σε εφαρμογή στις 15/2. Την Κυριακή στην πόλη Χάρκοβο, που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου, έγινε βομβιστική επίθεση με 5 νεκρούς, στη διάρκεια εκδήλωσης για τον ένα χρόνο από την λεγόμενη «εξέγερση» της Πλατείας Ανεξαρτησίας, που οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς (δηλαδή το πραξικόπημα που στήριξαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ). Την ευθύνη η κυβέρνηση του Κιέβου έσπευσε να αποδώσει σε «δάκτυλο» της Ρωσίας, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο.

Επίσης την Κυριακή επιτεύχθηκε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για έναρξη της απόσυρσης βαρέων όπλων, όπως προέβλεπαν τα συμφωνηθέντα του Μινσκ, ωστόσο λίγο αργότερα η κυβέρνηση του Κιέβου είπε ότι αναστέλλει την απόσυρση γιατί οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες συνεχίζουν τις επιθέσεις σε θέσεις του στρατού. Σποραδικές μάχες παρατηρήθηκαν γύρω από το Ντονέτσκ αλλά και σε χωριά κοντά στη Μαριούπολη, κάτι που έκανε το στρατό της Ουκρανίας να μιλάει για επικείμενη επίθεση των πολιτοφυλάκων για κατάληψη νέων εδαφών στην περιοχή των παραλίων της Αζοφικής Θάλασσας, ενώ κορυφαία στελέχη του στρατού δήλωναν ότι οι δυνάμεις του πρέπει να προετοιμάζονται για έναν πόλεμο μακράς διάρκειας. Επίσης, στην επαρχία του Λουγκάνσκ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τελικά, χτες, Τρίτη, το πρωί φαίνεται ότι μπήκε σε εφαρμογή η διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων, αν και πάλι δίνονται διαφορετικές ερμηνείες. Χαρακτηριστικά, ο διοικητής των πολιτοφυλάκων, Εντουαρντ Μπουσούριν, δήλωσε ότι «υποχωρούμε 50 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου (...) Φυσικά δεν θα πούμε προς τα πού θα υποχωρήσουμε». Η κυβέρνηση του Κιέβου ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί των «αυτονομιστών είναι απλώς κενά λόγια», με τον εκπρόσωπο του στρατού, Αντρίι Λισένκο, να απαντάει ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται την περίοδο της εκεχειρίας για να ενισχύουν τις μονάδες τους και να αυξήσουν τα πυρομαχικά τους».

Συνάντηση ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ουκρανίας

Την ίδια ώρα το παζάρι ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίστηκε και με νέα συνάντηση, χτες, των ΥΠΕΞ των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Ζητάμε την πιστή εφαρμογή όλων των όρων των συμφωνιών του Μινσκ, ξεκινώντας από την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την ολική απομάκρυνση των βαρέων όπλων», αναφέρει η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων αυτών χωρών, η οποία εκδόθηκε έπειτα από μια τρίωρη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι. «Ζητάμε την ενίσχυση της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ζητάμε την παράταση της αποστολής της με επιπλέον προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδότηση», προσθέτουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, και της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ωστόσο, στις ξεχωριστές δηλώσεις τους οι υπουργοί διατύπωσαν διαφορετικά τα συμπεράσματα από τη συνάντηση. Ο δε υπουργός της κυβέρνησης του Κιέβου επέρριψε για άλλη μια φορά την ευθύνη στη Ρωσία.

Παρέμβαση Λαβρόφ στον ΟΗΕ και δηλώσεις Πούτιν

Κατά την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που οργανώθηκε από την Κίνα, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες, την κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και, ειδικότερα, «της ανεξαρτησίας, της ισότητας των κυρίαρχων κρατών, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις», προβάλλοντας ως παραδείγματα τις δυτικές επεμβάσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ και την Ουκρανία, όπου, όπως είπε, «για όσους δεν συνεργάζονται, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, ανάμεσά τους η αλλαγή καθεστώτος, η ανοικτή υποστήριξη του αντισυνταγματικού πραξικοπήματος», ενώ κατήγγειλε τις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της χώρας του για την κατάσταση στην Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Rossia-1», απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «σεναρίου αποκάλυψης για την Ουκρανία». Είπε με νόημα, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν αναμένει να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία: «Πιστεύω ότι ένα τέτοιο σενάριο αποκάλυψης δεν είναι πιθανό και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί ποτέ», και πρόσθεσε πως «εάν τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία και την απόσυρση των βαρέων όπλων, αυτό είναι ένας σίγουρος δρόμος για την εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή αυτή».

Νέα ένταση για την Ενέργεια

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου «Γκαζπρόμ» προειδοποίησε χτες για πιθανά προβλήματα στις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο πρόεδρός του, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι, καθώς δεν έχει καταβληθεί νέα πληρωμή από το Κίεβο, οι προμήθειες προς την Ουκρανία θα σταματήσουν μέσα στις επόμενες δύο μέρες.

Θυμίζουμε ότι με βάση τον περσινό συμβιβασμό σε αυτό το θέμα, οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα γίνονται εφόσον εξοφλείται το χρέος και προπληρώνονται οι παραδιδόμενες ποσότητες έως τα τέλη Μάρτη, και μετά θα επανεξεταστούν οι τιμές.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015