Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ζ. Κ. Γιούνκερ: Θα συζητήσουμε για το πως θα εφαρμόσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις

 

Έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Συνεχάρην τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του και ορίσαμε συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα. Συμφωνήσαμε ότι θα συνεργαστούμε προς το συμφέρον της Ελλάδας και της σταθερότητας στην Ευρωζώνη στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου», ανέφερε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό «ARD».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε κατά του «κουρέματος» του ελληνικού κρατικού χρέους. «Ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο ραντάρ της Κομισιόν. Ούτε υπάρχει πλειοψηφία στην Ευρωζώνη προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται προς το παρόν, τουλάχιστον, ένα "κούρεμα", διότι η αποπληρωμή των πιστώσεων έχει επιμηκυνθεί μέχρι το 2020 και τα επιτόκια έχουν μειωθεί».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που υπάρχουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει όχι για το αν θα εφαρμοστούν, αλλά για το πως θα εφαρμοστούν. «Οι δεσμεύσεις παραμένουν. Το πώς η Ελλάδα θα τις εφαρμόσει μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά δεν θα υπάρξει επιστροφή στις δυσκολίες και στη σύγχυση του παρελθόντος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αφού αναφέρθηκε στην «πρόοδο» που είχε επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, απέκλεισε μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας πως «πρόκειται περισσότερο για φλυαρία, παρά για ανάλυση στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων». 

“902.gr Τρίτη 27 Γενάρη 2015