Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Η κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε

 

Σε λίγες μέρες θα ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο...

 

Εντός των επόμενων δύο - τριών ημερών η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της ως προς το αν θα φέρει στην ελληνική Βουλή για συζήτηση και έγκριση τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν (με τις διαδικασίες «κατεπείγοντος» και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου), που κατάγγελλε απ' τη θέση της αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα», δήλωσε επ' αυτού: «Περιμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Αυτή τη βδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δύο, τρεις μέρες - επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό Κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα - θα το αποφασίσουμε και θα το μάθετε και εσείς»...

Απέφυγε μάλιστα να απαντήσει για το αν η επικύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης θα γίνει τελικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δύο ημέρες που θα το ανακοινώσουμε. Εχει να κάνει με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Βουλή. Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δύο, τρεις ημέρες», απάντησε στο σχετικό ερώτημα.

Καθώς η κυβέρνηση δείχνει απροθυμία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, τα διάφορα σενάρια γύρω απ' το συγκεκριμένο ζήτημα καλά κρατούν. Βουλευτές φέρεται να εισηγούνται τη μη εμπλοκή της Βουλής στη διαδικασία αυτή, καθώς κάτι τέτοιο... θα τους εξέθετε, ενώ κατ' άλλους θα επέσυρε νομικές δεσμεύσεις με ακαθόριστες συνέπειες. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές που φέρεται να καταψήφισαν ή να επέλεξαν λευκό στην ενδεικτική ψηφοφορία που ζήτησε προχτές, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει διαθέσεις. Βουλευτές που όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν αυτή τους την επιλογή, τηρώντας την ίδια στάση, εφόσον η συμφωνία έρθει κανονικά για έγκριση στη Βουλή. Ανάμεσά τους και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ψήφισε «κατά» στην ΚΟ, η οποία μάλιστα προ ημερών είχε αποφανθεί ότι«αυτή η Βουλή μνημόνιο δεν θα ψηφίσει»!

Το θέμα απασχόλησε τόσο την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι πρόκειται για «νομικό και όχι πολιτικό» ζήτημα. Κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου ψηφίστηκε απ' τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη και άρα δεν συντρέχει λόγος μιας νέας ψηφοφορίας!

ΚΚΕ: Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Για το ζήτημα αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οφείλει να φέρει άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τη νέα συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζονται "τρεις θεσμοί", διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων.

Η θέληση του λαού μας για απαλλαγή από την πολιτική που εφαρμόζεται με τα μνημόνια, μπορεί να βρει ουσιαστικό περιεχόμενο με την πραγματική κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων κ.λπ. είναι συμβολή στην οργάνωση της πάλης του λαού μας σ' αυτήν την κατεύθυνση».

  • Το αίτημα να έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς ενημέρωσή της και για έγκριση διατυπώνει και ο Ευ. Μεϊμαράκης σε Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Αλ. Τσίπρα. Σχετική Ερώτηση κατέθεσε και η βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη. Να έρθει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με τους πιστωτές στο Γιούρογκρουπ ζητά και το ΠΑΣΟΚ.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015