Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων

 

Να αντικατασταθούν άμεσα από ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και φροντίδας

Την απαίτηση να καταργηθούν εδώ και τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων και την άμεση αντικατάστασή τους με πραγματικά ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και φροντίδας χωρίς περιορισμούς, εκφράζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με νέα Ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο τραγικός θάνατος νεαρών μεταναστών και οι συνεχιζόμενες απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, τις οποίες διαπίστωσε και πάλι κατά την επίσκεψή της, στις 15-2-2015, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, αφήνουν έκθετη την Επιτροπή και την απάντησή της σε προηγούμενη Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Στην απάντησή της, η Επιτροπή μέσα από γενικολογίες περί σεβασμού των «θεμελιωδών δικαιωμάτων» είχε αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει κλείσει 6 παλαιά κέντρα κράτησης και έχει βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε νέα Ερώτησή της σημειώνει ότι «νέες τραγωδίες προστίθενται στον ατέλειωτο κατάλογο των εγκλημάτων της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της»

Υπενθυμίζει ότι ένας 28χρονος από το Πακιστάν κρεμάστηκε με σεντόνι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, ενώ ένας 23χρονος Αφγανός πέθανε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στην Αθήνα, όπου μεταφέρθηκε με μοιραία καθυστέρηση, παρά τις σοβαρές νόσους που αντιμετώπιζε. Επίσης, ένας 23χρονος από την Υεμένη, αυτοκτόνησε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, όπου κρατούνταν για απέλαση.

Τονίζει ότι «σε προηγούμενη Ερώτησή μας (Ε-006847/2014) για το ίδιο θέμα, η Επιτροπή απαντά με γενικολογίες περί δήθεν σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Κρύβοντας βέβαια πως με την οδηγία 2008/115/ΕΚ, ΕΕ και κυβερνήσεις φυλακίζουν στα κολαστήρια μετανάστες και πρόσφυγες (ακόμη και ασυνόδευτους ανήλικους) μέχρι και 18 μήνες, για να τους απελάσουν, για το "έγκλημά" τους να προσπαθούν να επιβιώσουν, διωγμένοι από τη δυστυχία, τις επεμβάσεις και τους πολέμους που επιβάλλουν ΕΕ και σύμμαχοί της, στις χώρες τους».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ρωτά την Επιτροπή: Τι απαντάει στην κατεπείγουσα ανάγκη να κλείσουν εδώ και τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων; Πώς τοποθετείται στα παρακάτω αιτήματα: Να αντικατασταθούν άμεσα, όχι με εύηχες αλλαγές της ονομασίας τους, αλλά με πραγματικά ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και φροντίδας χωρίς περιορισμούς. Χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες. Νομιμοποίηση όσων εργάζονται και ζουν στην Ελλάδα. Χορήγηση νομιμοποιητικών εγγράφων σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Κατάργηση των Κανονισμών Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ και της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ περί επιστροφής.

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015