Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

«ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ» Μάθημα έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης

 

getImage

 

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών στην καμπάνια «Ενα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης». Το απόγευμα της Δευτέρας 16 Φλεβάρη, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά όπου συγκεντρώθηκε η υλική βοήθεια, σε μία σεμνή τελετή, παρουσία του πρέσβη της Παλαιστίνης, έγινε η παράδοση της βοήθειας που συγκεντρώθηκε (γόμες, μολύβια, τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής, τσάντες, παιχνίδια) για τα δοκιμαζόμενα παιδιά της Παλαιστίνης. Ηταν παράλληλα ένα μάθημα έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης, μια αξία που δε συμπεριλαμβάνεται σε εκείνες που θέλει να φυτέψει στα μυαλά των παιδιών το «νέο» σχολείο.

Η καμπάνια έγινε με πρωτοβουλία της ΠΣΟ (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), της FISE (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών), σε συνεργασία με τη Γενική Ενωση Παλαιστίνιων Εργατών. Ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη, σε μια στιγμή νέας έξαρσης της βάρβαρης επίθεσης των Ισραηλινών ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.

Η συγκλονιστική φωτογραφία με το μικρό κορίτσι στην Παλαιστίνη να ψάχνει στα συντρίμμια του βομβαρδισμένου σπιτιού της τα σχολικά της βιβλία αποτέλεσε την έμπνευση για τον τίτλο της καμπάνιας «Ενα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης». Εγινε αφίσα από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μπήκε στα σχολεία.

 

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης ενημερώνεται για τη συγκέντρωση της βοήθειας

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, με πρωτοβουλία εκπαιδευτικών διοργανώθηκαν εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πρωτοβουλίες, που άνοιξαν συζήτηση στις αίθουσες διδασκαλίας για τα πραγματικά αίτια του άδικου αυτού πολέμου, για το δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων να έχουν πατρίδα, ενάντια στην κατοχή και εισβολή του Ισραήλ, για το δικαίωμα των λαών να παλεύουν με όλους τους τρόπους ενάντια στους δυνάστες τους.

Ανάμεσα στα πολύτιμα εφόδια για τα παιδιά που αγωνίζονται σε απερίγραπτες συνθήκες για τη μόρφωση, που μετρούν μεταξύ τους θύματα από τις βάρβαρες επιθέσεις, οι Ελληνες συμμαθητές τους - ακόμα και πολύ μικρών ηλικιών - συμπεριέλαβαν ζωγραφιές με μηνύματα αλληλεγγύης, προτροπή να κάνουν κουράγιο, τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι μόνα τους.

Πολλαπλή η σημασία της καμπάνιας

Παίρνοντας το λόγο στην εκδήλωση, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι έχει μεγάλη αξία η έκφραση αλληλεγγύης. Περιέγραψε το σκηνικό βομβαρδισμών, εκτοπισμών, εγκλημάτων που φτάνουν και στο βομβαρδισμό σχολείων και κλείσιμο πανεπιστημίων στα χρόνια της ισραηλινής κατοχής. Εξέφρασε δε τη βαθιά πεποίθηση ότι η ισραηλινή κατοχή θα τερματιστεί, τα παιδιά θα είναι ελεύθερα και με χαμόγελο στα πρόσωπά τους και ο λαός της Παλαιστίνης θα μπορέσει με τη σειρά του να προσφέρει στους υπόλοιπους λαούς.

Εκ μέρους της ΠΣΟ, χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας της Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος εκ μέρους των διοργανωτών της καμπάνιας στάθηκε στη σημασία που είχε η συμμετοχή σε αυτήν των δασκάλων και καθηγητών που έδειξαν έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη, δυναμώνοντας το κύρος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε όλο τον κόσμο. Θύμισε ότι χιλιάδες αγωνιστές στο παρελθόν σώθηκαν χάρη στην προλεταριακή αλληλεγγύη και τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έχει συνέχεια.

Ο Μωχάμεντ Ικνάμπι, εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστίνιων Εργατών, σημείωσε πως η προσφορά της καμπάνιας δε μένει μόνο στην υλική βοήθεια, αλλά σημαίνει πάρα πολλά, καθώς φέρνει στο προσκήνιο το Παλαιστινιακό κίνημα το οποίο δεν προβάλλεται στα ΜΜΕ, καλλιεργεί στους μαθητές την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό.

Εκ μέρους της FISE, η Χρυσούλα Λαμπούδη σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η πρωτοβουλία αυτή δείχνει και στα συνδικάτα των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο το περιεχόμενο που πρέπει να έχει ο αγώνας, ότι η αλληλεγγύη είναι όπλο στα χέρια τους.

Το λόγο στην εκδήλωση πήραν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών που αναφέρθηκαν στην ανταπόκριση που συνάντησε η καμπάνια και τις διαστάσεις που πήρε, με περισσότερα από 80 σωματεία εκπαιδευτικών δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και άλλους φορείς να παίρνουν μέρος. Μάλιστα βοήθεια εξακολουθεί να φτάνει ακόμα και σήμερα, τρεις μήνες μετά από τη λήξη της. Ιδιαίτερα στάθηκαν στη σημασία αυτής της ανταπόκρισης από τα παιδιά των λαϊκών συνοικιών της Αθήνας, που βιώνουν με σκληρό τρόπο τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, εκ μέρους του Παλαιστίνιου πρέσβη δόθηκαν στους εκπροσώπους της ΠΣΟ, της FISE και των πρωτοβάθμιων σωματείων συμβολικά δώρα. Μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ερμήνευσαν τραγούδια με έντονο συμβολισμό.

Στη συνέχεια, οι εκατοντάδες κούτες και τσάντες με τη βοήθεια φορτώθηκαν σε φορτηγά προκειμένου να δρομολογηθεί η αποστολή τους στην Παλαιστίνη.

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015