Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «Νέες» ιδέες, ίδια πολιτική για τα αποθεματικά των Ταμείων

 

Με μοιρασμένους ρόλους, κλείνουν κάθε συζήτηση για επιστροφή των κλεμμένων από κράτος - εργοδοσία

 

«Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα» γράφει η πικέτα, από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα αποθεματικά και το Ασφαλιστικό

Με ελιγμούς και δήθεν «νέες ιδέες», η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεφύγει από τη ρητορική που εκτόξευε ως αντιπολίτευση ότι θα αποκαταστήσει τις απώλειες που είχαν τα Ταμεία στα αποθεματικά τους από το επαίσχυντο PSI και ότι θα στηρίξει την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ετσι, ύστερα από τη γενικόλογη υπόσχεση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, ότι η Κοινωνική Ασφάλιση θα στηριχτεί κάποτε, στο απροσδιόριστο μέλλον, από τη δημιουργία ενός Ταμείου Εθνικού Πλούτου, προχτές το ζήτημα έφερε ξανά στο προσκήνιο ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, ο οποίος «έριξε» την ιδέα για αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών με ένα ποσοστό γενικής φορολογίας.

Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και την οικονομική τους επάρκεια για την απόδοση των συντάξεων στο μέλλον, παρουσίασε τους τρεις άξονες του σχεδίου που υποστηρίζει: «...πρώτον, η μεταβολή του συστήματος από το Μπίσμαρκ που είναι τώρα σε Μπέβεριτζ. Δηλαδή, να περάσουμε από το σύστημα που ισχύει στην κεντροανατολική Ευρώπη στο σύστημα που ισχύει στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Δεύτερον, μετατροπή των ασφαλιστικών ταμείων σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες. Τρίτον, κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς. Η ασφαλιστική εισφορά είναι φόρος. Αν καταργήσουμε την ασφαλιστική εισφορά, η οποία πέραν των άλλων είναι και διαφορετική ανά Ταμείο και την αντικαταστήσουμε με ένα μικρό ποσοστό επιπλέον φορολόγησης στο φόρο εισοδήματος - που σημαίνει ότι η εισφορά θα πέσει στο μισό -, θα έχουμε την εφαρμογή αυτού που γίνεται στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, που σημαίνει εξίσωση προς τα κάτω και όχι βέβαια προς τα πάνω. Αυτό μεταφράζεται σε συντάξεις και παροχές πείνας για τη συντριπτική πλειοψηφία.

Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα

Προκειμένου να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» απέναντι στο δίκαιο αίτημα να επιστραφούν τα κλεμμένα του PSI και προκειμένου οι ασφαλισμένοι να συνηθίζουν στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά που λήστεψαν κράτος και εργοδοσία, ο Γ. Ρωμανιάς βάζει στη συζήτηση την εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, προτείνοντας ένα άλλο «μοντέλο» χρηματοδότησης και λειτουργίας των Ταμείων.

Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών με τη γενική φορολογία ισοδυναμεί με το μισό των σημερινών εισφορών και ότι παρ' όλα αυτά θα δημιουργηθούν πρόσθετα αποθεματικά στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το μόνο που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν τα μισά απ' ό,τι πληρώνουν σήμερα και ότι, μέσω της γενικής φορολογίας, το βάρος τελικά θα μεταφερθεί στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι και στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» που έγινε το 2009 για το Ασφαλιστικό, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου, υπήρξαν προτάσεις για «νέους πόρους» προς το Ασφαλιστικό, οι οποίοι θα προέλθουν μέσα από την αύξηση της γενικής φορολογίας, σε μια προσπάθεια να ελαφρυνθεί - μεταξύ άλλων - και το λεγόμενο «εργασιακό κόστος» για τις επιχειρήσεις. Το τι ακολούθησε από τότε, το έχουν βιώσει στην πλάτη τους ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Με τον ίδιο τρόπο που λέει στους ασφαλισμένους να ξεχάσουν τα αποθεματικά, τους στέλνει επίσης μήνυμα να ξεχάσουν την ανάκληση της απόφασης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ή την είσπραξη των οφειλών που έχει η εργοδοσία προς τα Ταμεία.

Επιχείρηση συσκότισης

Πάντως, χτες, ο Δ. Στρατούλης επιχείρησε για μια ακόμη φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του Γ. Ρωμανιά και με ανακοίνωσή του δήλωσε πως «πρόκειται για δικές του, παλαιότερες, προσωπικές απόψεις - προτάσεις, που δεν ανταποκρίνονται στις προθέσεις και στην πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης».

Επανέλαβε ακόμα το γνωστό και χιλιοειπωμένο ότι η κυβέρνηση «θα στηρίξει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με πρόσθετους δημόσιους πόρους, που δεν θα επιβαρύνουν σε καμιά περίπτωση τους φορολογούμενους και τους καταθέτες των τραπεζών», χωρίς όμως και αυτή τη φορά να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.

Και δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους, γιατί κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση και με τη στρατηγική της ΕΕ για τις συντάξεις, που επιβάλλει τη μείωση της χρηματοδότησης των Ταμείων από το κράτος καθώς και την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις εισφορές. Θα ερχόταν επίσης σε σύγκρουση με τη δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και τις δανειακές της υποχρεώσεις...

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015