Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Ντόμινο» αντιλαϊκών διεργασιών γύρω από τα «χρηματοδοτικά κενά»

 

Ολα τα σενάρια συγκλίνουν στην παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «ντόμινο» των αντιλαϊκών διεργασιών σχετικά με την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού», το οποίο στην πραγματικότητα αφορά στις αποπληρωμές των δόσεων για τα δάνεια των... «θεσμών». Να σημειωθεί πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πρόσφατη συμφωνία στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ, επιβεβαίωσε τη δέσμευση για την «έγκαιρη και στο ακέραιο» αποπληρωμή όλων των μεγαλοπιστωτών του ελληνικού κράτους (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Παράλληλα, οι όποιες νέες εκταμιεύσεις από την πλευρά τους, προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» που με τη σειρά της συνεπάγεται την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ζητά από την ΕΚΤ, την «πρόωρη» εκταμίευση ποσού ύψους 1,9 δισ. ευρώ (αφορά σε κέρδη από «ακούρευτα» ομόλογα), προκειμένου να πληρώσει μέσα στο Μάρτη τις τρέχουσες «υποχρεώσεις» προς το ΔΝΤ.

Για «πιστωτικό γεγονός» (δηλαδή κήρυξη πτώχευσης) προειδοποιεί το ΔΝΤ, σε περίπτωση μονομερούς αναβολής της αποπληρωμής των δόσεων προς το Ταμείο, πρόταση την οποία είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα χτες, σε δημόσιες δηλώσεις του, ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης.Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί και για το ενδεχόμενο απόρριψης του αιτήματος για τη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του καναλιού «Mega», χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του ΔΝΤ, υπό την προεδρία της Κρ. Λαγκάρντ, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να πάρει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα», τονίζει ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI. Ο ίδιος παράγοντας έκανε λόγο και για ένα «τρίτο πακέτο διάσωσης» πάνω από 30 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 2014. Τόνισε, μάλιστα, πως η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ αποτελεί προσχέδιο που μπορεί και να αλλάξει.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του στο «Bloomberg» τόνισε ότι «υπολογίζει πως η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα, όταν δεν θα έχει χρήματα να εξυπηρετήσει το χρέος της», ενώ και αυτός ανέφερε ως «παράδειγμα» τη «μερική αποπληρωμή» του ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι οι «υποχρεώσεις» προς το ΔΝΤ για το Μάρτη μέχρι και τις αρχές Απρίλη φτάνουν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ζητάει την απευθείας αποπληρωμή του ΔΝΤ από την ΕΚΤ, χωρίς δηλαδή την ελληνική «διαμεσολάβηση». Οι συνολικές δανειακές «υποχρεώσεις» υπερβαίνουν τα 6,5 δισ. ευρώ το Μάρτη, τα 3 δισ. ευρώ τον Απρίλη και διαμορφώνονται περίπου στα 4 δισ. ευρώ το Μάη και 6 δισ. ευρώ τον Ιούνη...

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τους φόρους

Αυτόματη επιβολή φόρου σε κάθε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, ηλεκτρονική πρόσβαση του φοροεισπαρακτικού μηχανισμού στις συναλλαγές των τραπεζών με τους δανειολήπτες, σταδιακή ανάπτυξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό οχημάτων που δεν πέρασαν από τεχνικό έλεγχο προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων δράσεων, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται η ανάπτυξη ηλεκτρονικής διασταύρωσης αρχείων του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στα δημογραφικά στοιχεία Ελλήνων και αλλοδαπών, μέχρι 31/12/2015...

Σύμφωνα με τους στόχους που θέτει η ΓΓΔΕ, οι Εφορίες, τα Τελωνεία και οι λοιπές φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα επιδιώξουν να εισπράξουν μέχρι τις 31/12/2015 φορολογικά έσοδα συνολικού ύψους 48,4 δισ. ευρώ, υλοποιώντας τη φορολογική πολιτική που προβλέπει ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός και πραγματοποιώντας πάνω από 263.800 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015