Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ Μετά το «κούρεμα» ζητάνε και τα ρέστα!

 

Να τοποθετήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικά repos «συστήνει» η κυβέρνηση

«Εκεί που μας χρωστάγανε, μας ζητάνε και το βόδι»! Τη λαϊκή αυτή παροιμία κάνει πράξη η κυβέρνηση με τη στάση της απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντί δηλαδή να τα ενισχύσει οικονομικά, καθώς πολλά απ' αυτά βρίσκονται στο «κόκκινο» και μάλιστα καταφεύγουν αρκετές φορές σε εσωτερικό δανεισμό για να καταβάλλουν τις συντάξεις, η κυβέρνηση τους ζητά να δεσμεύσουν ό,τι ρευστό έχουν σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν τα οικονομικά του Δημοσίου.

Η κίνηση έγινε από το υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που με έγγραφό του στις 17 Φλεβάρη ζητά από όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (και όχι μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία) να χρηματοδοτήσουν επί της ουσίας το κράτος, τοποθετώντας τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε «repos», με το δέλεαρ ενός επιτοκίου που θα ξεπερνά ετησίως το 2%.

Στη συνέχεια, με σχετικό έγγραφό του, ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, στις 19 Φλεβάρη, καλεί τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς που υπάγονται στο υπουργείο του να ανταποκριθούν στην πρόταση του ΟΔΔΗΧ και να τοποθετήσουν το ρευστό τους σε κρατικά repos 15νθήμερης διάρκειας τουλάχιστον.

Αυτά γίνονται τη στιγμή που αρκετά Ταμεία στο τέλος κάθε μήνα ψάχνουν να βρουν τρόπους για να συμπληρώσουν το κονδύλι των συντάξεων, καταφεύγοντας και σε δανεισμό. Μένει να δούμε αν η συγκεκριμένη πρόταση σημαίνει την απαρχή μιας νέας μεθόδευσης σε βάρος των αποθεματικών που έχουν απομείνει στα Ταμεία, μετά τη χρόνια λεηλασία τους, υπό το πρόσχημα της οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά, όπως δηλαδή συνέβη και στην περίπτωση του PSI!

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα χρειάζεται να επαγρυπνούν και να μην επιτρέψουν οι εισφορές τους, από τις οποίες προέρχονται τα αποθεματικά των Ταμείων, να γίνουν βορά στη «δημοσιονομική σταθερότητα» του αστικού κράτους.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015