Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ Αναζητά «άλλοθι» για τη στήριξη των αντιλαϊκών συμφωνιών

 

Πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε χτες, σε μια προσπάθεια εξοπλισμού των βουλευτών με ενιαία επιχειρηματολογία εξωραϊσμού της συμφωνίας που κατέληξε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής. Στον απόηχο διαμαρτυριών ενός μέρους του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ότι δεν επιτρέπει προσδοκίες για αλλαγές στο μείγμα της διαχείρισης άρα και αποφασιστικής στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ότι θα έπρεπε νωρίτερα να έχει προετοιμαστεί το έδαφος για την αποδοχή και υπεράσπιση των συμφωνηθέντων.

Αν και η συνεδρίαση διεξήχθη πίσω από πόρτες ερμητικά κλειστές, με αυστηρές συστάσεις να περιφρουρηθεί το περιεχόμενό της, εντούτοις οι λίγες πληροφορίες που διέρρευσαν έλεγαν πως οι διαφωνίες ήταν περιθωριακές και όχι επί της ουσίας, αλλά για τους χειρισμούς και την ελλιπή ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου και του κόμματος επ' αυτών. Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να κάλεσε όσους διαφωνούν να δηλώσουν αν προτίθενται να καταψηφίσουν τη συμφωνία εφόσον έρθει στη Βουλή. «Αυτά τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα στα επόμενα βήματα», φέρεται να δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, εξηγώντας ότι οι ενστάσεις του δεν αφορούν στην ουσία της αντιλαϊκής συμφωνίας, αλλά στη διαδικασία μέσα απ' την οποία αυτή συνομολογήθηκε.

Η κοινοβουλευτική ομάδα ολοκληρώθηκε με ασυνήθιστο τρόπο, καθώς ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε ενδεικτική ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειοψηφία θα υπερψήφιζε τη συμφωνία, ενώ μετρημένα στα δάχτυλα ήταν τα κατά και τα λευκά, αλλά κι αυτά συνοδεύτηκαν απ' τη διευκρίνιση ότι δεν θα παραμείνουν τέτοια εφόσον η συμφωνία έρθει προς έγκριση στην ελληνική Βουλή.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Κόκκινο» δήλωσε επ' αυτού «Δοθήκαμε πάρα πολύ, και είναι φυσιολογικό, στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης ... Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερη πολιτική συζήτηση και εντός του κόμματος. Ηταν, όμως, και για μας μια διαδικασία εντελώς πρωτόγνωρη».

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και ενδέχεται να συγκληθεί το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Πράγματι περπατάνε καλά στο δρόμο του κεφαλαίου

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριζαν χτες ότι ο Αλ. Τσίπρας παρείχε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση στους βουλευτές για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και την έκβασή της. Μάλιστα, κάνοντας το μαύρο άσπρο φέρεται να ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «πέτυχε»: «Διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο. Απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας. Ενδιάμεση συμφωνία, 4μηνης διάρκειας, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό. Αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία. Τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup»!

«Εχει γίνει ένα βήμα, ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης», φέρεται να είπε ο Αλ. Τσίπρας στους βουλευτές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το έργο της, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει την υλοποίησή τους, χτίζοντας έτσι και την αξιοπιστία της έναντι των εταίρων για το «ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ήταν περισσότερο ειλικρινής δηλώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μη δημιουργεί νέα ελλείμματα και χρέη. «...Δεν θα προχωρήσουμε στο 100% των στόχων του προγράμματός μας μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες. Και φυσικά, κάποια πράγματα που έχουν επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά θα τα συζητούμε και με τους εταίρους... γιατί έχουμε την ανάγκη χρηματοδότησης και του τραπεζικού συστήματος και του κράτους και επίσης γιατί, όπως είχαμε ήδη θέσει πριν τις εκλογές, είναι προτεραιότητά μας να μη δημιουργούμε νέα ελλείμματα και χρέη», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά αιτιάσεις στο εσωτερικό του κόμματος για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Δ. Παπαδημούλης σχολίασε: «Είναι λογικό όταν υπάρχει ένας συμβιβασμός, να υπάρχουν ενστάσεις, κριτικές και επιφυλάξεις. Η αίσθησή μου, όμως, είναι ότι δεν θα υπάρξει "τραυματισμός", δεν θα υπάρξει ρήξη. Δεν πρόκειται κανένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, να τραβήξει το χαλί στον Τσίπρα».

Συνεδρίαση και της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Ενημέρωση και συζήτηση πάνω στη συμφωνία με τους «εταίρους» έγινε χτες και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Ο πρόεδρός τους και υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος αμέσως μετά δήλωσε ότι «ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφάσισε τη σύνταξη κειμένου για τη δημιουργία Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο».

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015