Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Κόντρα» στην πλάτη των εξαθλιωμένων

 

Δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνελήφθησαν τις τελευταίες μέρες στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι πόλεμοι και η πείνα αυξάνουν σταθερά τα κύματα των εξαθλιωμένων που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, πέφτοντας πάνω στο τείχος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και της ενίσχυσης των κατασταλτικών μέτρων στα σύνορα.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι υπουργοί της νέας κυβέρνησης αναλίσκονται σε φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. Χτες, η αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακάλεσε στην τάξη (;) τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Πανούση, ο οποίος σε δηλώσεις του άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν και προώθησης των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα στην ΕΕ. «Η κατάργηση της Συνθήκης Σέγκεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Δεν είναι ούτε δικό μου θέμα ούτε του Γ. Πανούση», απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, στο πλαίσιο, δηλαδή, της ΕΕ, όπου εντός της καμιά παρεκτροπή δεν είναι νοητή.

Η Τ. Χριστοδουλοπούλου είπε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η Ελλάδα ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων της (σ.σ. των εταίρων που αποφασίζουν τις πολιτικές διωγμού των μεταναστών), και μετέθεσε την ευθύνη στους πολίτες, που τους κάλεσε να επιδείξουν αλληλεγγύη και να μη λένε «δεν θέλουμε εμείς μετανάστες στη δική μας πόλη». Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, πρότεινε σαν λύση για το θέμα του εγκλεισμού των μεταναστών στα κέντρα κράτησης, την εφαρμογή του μεταναστευτικού νόμου που υπάρχει ήδη από το 2011, σημειώνοντας ότι το βάρος στο εξής θα πέφτει στην υποδοχή και τα κέντρα φιλοξενίας.

«Τα κέντρα κράτησης είναι και δαπανηρά και αναποτελεσματικά, αφού έτσι και αλλιώς δεν μπορείς να κρατήσεις εκεί τους ανθρώπους για πάντα και κάποια στιγμή θα βγουν», υποστήριξε η Τ. Χριστοδουλοπούλου. Ο νόμος του 2011 προβλέπει εναλλακτικά περιοριστικά της ελευθερίας μέτρα όπως η εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα, η χρηματική εγγύηση (σ.σ. άραγε ποιος μετανάστης μπορεί να πληρώνει), η καταχώρηση της διαμονής του μετανάστη, η κράτηση των ταξιδιωτικών εγγράφων κ.λπ. Δηλαδή, αντί για κράτηση θα εφαρμόζονται μέτρα ομηρίας τους. Τα μέτρα αυτά ταιριάζουν με την «εποπτευόμενη ελευθερία» που έχει προτείνει για τους κρατούμενους μετανάστες ο Γ. Πανούσης. Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ζήτημα επισήμανε η αναπληρωτής υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει την αναλογική κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης, είπε πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, τότε να σπάσουμε τη συνθήκη Σένγκεν και να δώσουμε χαρτιά σε 300.000 μετανάστες που θα διαχυθούν στην Ευρώπη». «Θα χρειαστούν δύο χρόνια για να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου, όμως έως τότε θα έχουμε 2,5 εκατ. παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική νομοθεσία του 2011 ενσωματώνει στο εσωτερικό Δίκαιο την ευρωπαϊκή «οδηγία της ντροπής», η οποία αφορά βίαιες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών, οι οποίοι ζητούν καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες. Η σχετική οδηγία, η οποία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου, προβλέπει πολύμηνη φυλάκιση για τον αλλοδαπό που δε συμμορφώνεται με τη διαδικασία της απέλασης, ενώ προβλέπεται ως συμπληρωματικό μέτρο η απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκή χώρα τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια, αν κριθεί ότι ο αλλοδαπός αποτελεί σοβαρή «απειλή» για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, ο μετανάστης σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος χορήγησης διαμονής ή ανανέωσης του τίτλου διαμονής πρέπει, μέσα σε 30 μέρες, να ...εξαφανιστεί από τη χώρα. Αν δεν το κάνει προβλέπεται η αναγκαστική του «αναχώρηση» με σχετική απόφαση επιστροφής. Σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις, «οι υπήκοοι τρίτης χώρας που υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής τίθενται υπό κράτηση για την προετοιμασία της επιστροφής και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας απομάκρυνσης», όταν υπάρχει ...κίνδυνος διαφυγής.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015