Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Στις ράγες της ΕΕ κινείται κι αυτή η κυβέρνηση

 

Την παρουσίαση της Ετήσιας Εκθεσης, η οποία έγινε από τον πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμο Νοταρά και το διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Βασίλη Γκιτάκο, παρακολούθησαν η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της αντίστοιχης Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ παραβρέθηκαν υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης.

«Η κρίση φέρνει περισσότερη χρήση και ανεβάζει τον πήχη για τα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης. Την ίδια στιγμή, τα "αφυδατώνει" μέσα από τη μείωση πόρων και προσωπικού. Εχοντας απολέσει 90 εργαζόμενους την τελευταία 5ετία και χωρίς τη δυνατότητα αντικατάστασής τους, πολλές μονάδες του ΚΕΘΕΑ βρίσκονται σήμερα "στο κόκκινο". Μέσα στο καλοκαίρι, οι 7 νέες καινοτόμες μονάδες του ΚΕΘΕΑ για τη Διπλή Διάγνωση, που εξυπηρετούν πάνω από 1.100 άτομα ετησίως, θα κλείσουν, καθώς λήγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο οποίο είναι ενταγμένες, χωρίς το ΚΕΘΕΑ να μπορεί να κρατήσει το εξειδικευμένο προσωπικό τους και να συνεχίσει η λειτουργία τους», υπογράμμισε ο Γεράσιμος Νοταράς, ενώ να σημειωθεί ότι εδώ κι έξι χρόνια εκκρεμούν 15 αιτήματα τοπικών κοινωνιών για λειτουργία δομών του ΚΕΘΕΑ, λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.

Η Λούλα Καρατζά, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, σημείωσε: «Οσα γίνονται δεν είναι μια στασιμότητα του τελευταίου διαστήματος, όπως ειπώθηκε. Στις ίδιες ράγες παραμένει αυτή η πολιτική, που με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, το μόνο που κάνει είναι να συζητάει για υποκατάστατα, να σας θυμίσω ότι όλα τα χρόνια που είμαστε εδώ, τα ίδια λέμε. ΚΕΘΕΑ, "18 ΑΝΩ", τα στεγνά προγράμματα δηλαδή είναι μονίμως ριγμένα και μονίμως υπήρχε μια φιλολογία ότι θα λύσει το πρόβλημα η μεθαδόνη. Ακόμη και στην Ελλάδα βλέπουμε ότι έχει υποχωρήσει η εξάρτηση από ηρωίνη, αλλά υπάρχουν αιτήματα για απεξάρτηση απ' όσα τους δίνονται νόμιμα. Επομένως δεν μπορεί να είναι σωστός ο δρόμος της ΕΕ και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Μέχρι στιγμής, από την καινούρια κυβέρνηση, στις προγραμματικές δηλώσεις, εκείνο που ακούσαμε είναι ότι τα πράγματα θα μείνουν όπως έχουν. Δεν ξέρω τι ξέρει αυτός ο υφυπουργός. Ξέρει ότι το ΚΕΘΕΑ έχει να κάνει προσλήψεις από το 2006; Οτι τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν σαν Μη Κερδοσκοπικά; Στον ΟΚΑΝΑ όσα γίνονται; Τα ξέρει όλα αυτά και λέει ότι θα μείνουν ως έχουν; Και προσθέτει ότι θα καταργήσει τις λίστες για τα υποκατάστατα. Πάλι αυτή η προτεραιότητα, πάλι υποκατάστατα. Σχολιάζουμε μόνο όσα ακούσαμε, τα επίσημα. Θα δούμε, αλλά στο "θα δούμε" είναι το εξής κακό, ότι ο καιρός περνάει (...) Υπάρχουν εκατοντάδες παράνομες κλινικές που υποτίθεται κάνουν θεραπεία και διαφημίζονται σε όλα τα κανάλια και τα μπερδεύει ο κόσμος. Σε μια έρευνα που κάναμε ως ΚΚΕ, όλοι αυτοί ζητούν 90 ευρώ την ημέρα να κάνουν θεραπεία για 8 μήνες και όταν υποτροπιάσουν άντε ξανά».

Αποφεύγοντας να απαντήσει στα καίρια και φλέγοντα ζητήματα που έθεσαν η εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου ισχυρίστηκε ότι η επιβίωση δομών όπως το ΚΕΘΕΑ είναι σημαντική και το στίγμα της κυβέρνησης από δω και πέρα θα είναι να υπερασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας.

Η εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά Τέτα Διαμαντοπούλου, στο ζήτημα των ιδιωτικών κλινικών που δρουν, απάντησε ότι εξετάζεται πρόταση για τη διαμόρφωση αυστηρών προδιαγραφών λειτουργίας τους. «Εμείς δε θέλουμε να υπάρχουν καθόλου», απάντησε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ ξεκαθάρισε ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. «Το κράτος», είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να κάνει τις επιλογές του αν θα έχουμε ή όχι δημόσια Υγεία».

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 04 Μάρτη 2015