Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή, μέτρα για την ανταγωνιστικότητα

 

Το γεγονός ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή», που μάτωσε το λαό, αποτελεί «σημείο αφετηρίας» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και το δανεισμό από τις αγορές επιβεβαιώνει ο Αλ. Τσίπρας

Την... αγάπη του για την ΕΕ διαμηνύει ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», διαβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που υπαγορεύει η αντιλαϊκή στρατηγική της λυκοσυμμαχίας, πατώντας στα «επιτεύγματα» της προηγούμενης κυβέρνησης που ισοπέδωσαν το λαό για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

«Αποκλείω έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διότι αγαπώ την Ευρώπη»,δηλώνει ο πρωθυπουργός. Επαναφέρει το ζήτημα του χρέους, αποσυνδέοντάς το ωστόσο από την αξίωση για «κούρεμα», αφού, όπως λέει, σημαντικότερη είναι η επίλυση ενός σοβαρότερου προβλήματος, κι «αυτό είναι η λιτότητα, η οποία οδήγησε το χρέος στα ύψη». Παίζοντας με τις λέξεις και συσκοτίζοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, υποστηρίζει ότι το να βαφτίζει την τρόικα «θεσμούς» είναι θέμα ουσίας καθώς «κάθε χώρα στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με αυτούς τους θεσμούς. Αυτό όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την τρόικα, η οποία δεν ελέγχεται από κανέναν. Οι υπάλληλοί τους έρχονταν στην Ελλάδα για να μας επιτηρήσουν αυστηρά. Τώρα συζητούμε και πάλι απευθείας με τους θεσμούς. Η Ευρώπη, μέσω αυτής της αλλαγής, έγινε πιο δημοκρατική»!

Στο ίδιο πνεύμα, όταν ερωτάται αν τον Ιούνη θα χρειαστεί ένα νέο «πακέτο διάσωσης», απαντά πως «δεν θα το ονόμαζα έτσι», εξηγώντας: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια όμως κάναμε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Εχουμε τώρα πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ελλείμματα, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να δανειστούμε χρήματα από τις αγορές. Γι' αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε ανάπτυξη. Μέχρι τότε, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούμε διαφορετικά (...) Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι συνδεδεμένο με πρόγραμμα το οποίο οδήγησε την κοινωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά με ένα που θα μας φέρει ανάπτυξη».

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίζεται ακόμα την πρόταση για συγκρότηση των περιβόητων «ομάδων δράσης» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ διαβεβαιώνει ότι η δημόσια περιουσία θα «αξιοποιηθεί».

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ δηλώνει πως αν επιμείνει να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα, τότε αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη, εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό κενό έως το τέλος Απρίλη και ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να διακινδυνεύσει να διαλυθεί για ομόλογα 1,6 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση με την Α. Μέρκελ, ο Αλ. Τσίπρας λέει ότι δεν έχει προσκληθεί, παρά την «καλή σχέση, καλή χημεία» μεταξύ τους, όπως λέει.

Φημολογία για Συνέδριο

Στο μεταξύ, στο φόντο φημών που φέρουν τον Αλ. Τσίπρα να επιθυμεί έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να «αναβαπτιστεί» η κυριαρχία του στο εσωτερικό του κόμματος, ενόψει και των παζαριών για νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους «εταίρους» τον Ιούνη, ο νεοεκλεγείς γραμματέας του κόμματος, Τ. Κορωνάκης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» υπερασπίζεται «αλλαγές» ώστε να προσαρμοστεί το κόμμα στα νέα του καθήκοντα.

«Σήμερα πρέπει να δούμε πώς αυτό το κόμμα θα στηρίξει την κυβέρνηση (...) Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου πριν τις 25/1», αναφέρει χαρακτηριστικά. Προϊδεάζοντας για αλλαγές τέτοιες που θα κάνουν το κόμμα ικανότερο στη χειραγώγηση, αναφέρεται στην ανάγκη«γείωσης των οργανώσεών μας στην κοινωνία και στα επιμέρους κινήματα»,καθώς «οι μεγάλες τομές που η κυβέρνηση θα προωθήσει μέσα και από το νομοθετικό της έργο, δεν μπορεί να γίνουν ερήμην της κοινωνίας και του λαού (...) Για τη μάχη που θα δίνει μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση πρέπει να επινοήσουμε θεσμούς δημοκρατίας και χώρους ελευθερίας όπου η κοινωνία θα μπορεί να ενημερώνεται, να κρίνει και να στηρίζει (...) Συνολικά οφείλουμε να (...) διευρύνουμε τη σχέση μας με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί (...) ως προς την επιτυχία της κυβέρνησης».

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Στο μεταξύ, χτες. πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου, του υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου, και του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Π. Νικολούδη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι«πρωτοβουλίες για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια», καθώς και για την «επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τις ήδη διαβιβασθείσες στη Βουλή δικογραφίες που σχετίζονται με την υπαγωγή της χώρας στη μνημονιακή επιτροπεία αλλά και με ζητήματα που αφορούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το PSI, την 1η και 2ηανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 10 Μάρτη 2015