Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ Επιβεβαιώνουν και «εξειδικεύουν» την αντιλαϊκή συμφωνία

 

Κοινή συνισταμένη ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο...

 

Η συμπλήρωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των «μεταρρυθμίσεων», που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, η εξειδίκευση και επιτάχυνση, η αναλυτική κοστολόγηση και η αξιολόγηση των μέτρων απέναντι στον ελληνικό λαό, αποτελούν την αμέσως επόμενη φάση της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Το πλαίσιο αυτό «κλείδωσε» στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ).

Αύριο, ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις σε επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων που έχουν συγκροτήσει οι δύο πλευρές, ενώ η «αξιολόγηση» θα συνεχιστεί και στην Αθήνα, με επισκέψεις των κλιμακίων στα υπουργεία και άλλους κρατικούς φορείς. Επί της ουσίας, πρόκειται για την ακριβή εφαρμογή των δεσμεύσεων που προβλέπονται με την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη. Με δεδομένο το αντεργατικό πλαίσιο, η χτεσινή συζήτηση για την Ελλάδα, ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα, διάρκειας μικρότερης από μισή ώρα.

Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν και θα αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, είπε ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα». «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών και παράλληλα να μη λαμβάνονται μονομερείς δράσεις από την Ελλάδα», διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε και αυτός ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο», επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Ελλάδας, επομένως δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκταμίευσης. «Πρώτα η συμφωνία και η εφαρμογή της και μετά η εκταμίευση των δόσεων», ανέφερε, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί σημείωσε:«Θέλουμε να δούμε απτές, αποτελεσματικές αποφάσεις. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο (...) Είναι σημαντικό οι δεσμεύσεις να μπουν σε διαδικασία υλοποίησης και σε νομοθετικό επίπεδο». Γι' αυτό χρειάζεται η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια».

Προσερχόμενος, εξάλλου, στο χτεσινό Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα «δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα των συζητήσεων», λέγοντας ότι στην προηγούμενη συνάντηση «υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά». Παράλληλα, τόνισε ότι «αναμένονται τα συμπεράσματα της τρόικας»...

«Εχω την αίσθηση πως οι ελληνικές Αρχές έχουν αποφασίσει ότι η ομάδα που ηγείται της διαπραγμάτευσης θα έχει επίκεντρο το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης», δήλωσε από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Γιούρογκρουπ, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μ. Νούναν. Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου επισημαίνει ότι «την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης».

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως «ανεπανόρθωτη απώλεια για την φήμη του ευρωπαϊκού νομίσματος». Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να«σεβαστεί τις μεταρρυθμίσεις» που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οποιαδήποτε αύξηση δαπανών θα συνεπάγεται την εφαρμογή άλλων ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων: «Εάν η κυβέρνηση θέλει να δαπανά περισσότερα χρήματα, πρέπει να αντισταθμίζει με εξοικονομήσεις ή πρόσθετα έσοδα», δήλωσε.

Νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ

Στα μέσα της βδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη) συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με ζήτημα το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών Ομίλων, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA). Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση της χρηματοδότησης με το «κανονικό καθεστώς» (απευθείας από την ΕΚΤ) απαιτεί την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης.

Σχετικά με το όριο της χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ σημείωσε πως «η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική κυβέρνηση. Δεν επιτρέπεται να το κάνουμε».

Συμπληρώνεται η λίστα

Στο μεταξύ, με άξονα τη διόγκωση των φορολογικών εσόδων κινούνται και οι «βελτιωτικές» - συνοδευτικές προτάσεις που κατέθεσε χτες η συγκυβέρνηση, προκειμένου να συμπληρωθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, στην τρίτη κατά σειρά λίστα, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

-- Υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

-- Κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» επιχειρήσεων που έχουν ως στόχο την επίσημη φοροδιαφυγή. Είναι απόλυτα φανερό ότι πρόκειται για ευχολόγιο, καθώς οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, μέσω της συγκεκριμένης πρακτικής έχουν κάθε δυνατότητα ανατιμολόγησης των εμπορευμάτων που αγοράζουν, προκειμένου να εμφανίσουν χαμηλότερα έσοδα και κέρδη.

-- «Κίνητρα», ώστε οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις λιανικής για τις αγορές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχεται η πρόταση της προηγούμενης συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) για τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία», με την οποία θα κληρώνονται διάφορα μικροποσά.

Κάλπικα «διλήμματα»

Στο μεταξύ, κάλπικα «διλήμματα» γύρω από το ενδεχόμενο ενός «δημοψηφίσματος» άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης:«Μπορούμε να προκηρύξουμε και πάλι εκλογές, να προκηρύξουμε δημοψήφισμα», απάντησε σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera» σχετικά με τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση απόρριψης των προτάσεών της από την Ευρωζώνη (σε συνέντευξη η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή). Μάλιστα, σύμφωνα με την ερμηνεία της ιταλικής εφημερίδας το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορά στο ίδιο το ευρώ.

Στο θέμα επανήλθε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, παρέχοντας τη διαβεβαίωση «πως η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ' ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης η οποία αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους εταίρους και τους θεσμούς». Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές «διευκρίνιζαν» πως η λέξη «ευρώ» είναι προσθήκη της εφημερίδας και ότι τις τελευταίες μέρες «παρακολουθούμε μια προσπάθεια αποδόμησης του Γ. Βαρουφάκη».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 10 Μάρτη 2015