Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Διεργασίες στη βάση υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου

 

Μήνυμα στην ΕΕ και στο κεφάλαιο ότι η ΝΔ είναι η μοναδική εγγύηση των συμφερόντων τους έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, την Κυριακή.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η χώρα βρίσκεται ήδη σε αχαρτογράφητα νερά και μόνη εγγύηση για την ευρωπαϊκή πορεία του τόπου είναι η Νέα Δημοκρατία, που κράτησε στις εκλογές».

Ο πρόεδρος της ΝΔ καλλιέργησε κλίμα φόβου, προκειμένου ο λαός να αποδεχτεί παθητικά τον ευρωμονόδρομο, επαναφέροντας τον κίνδυνο «Grexit» με το οποίο, όπως πρόσθεσε, παίζει η κυβέρνηση. Παράλληλα, θέλησε με αυτή την αναφορά να απαντήσει και στον Γ. Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος, εάν οι Βρυξέλλες δε δεχτούν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αντώνης Σαμαράς θέλοντας να δείξει ότι θα συμβάλει και θα στηρίξει τις αντιλαϊκές πολιτικές της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με πρόσχημα το καλό της χώρας, δηλαδή του κεφαλαίου, επεσήμανε με νόημα: «Εμείς δε βιαζόμαστε να τους διώξουμε από την εξουσία, αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν για να φύγουν μία ώρα αρχύτερα. Εμείς είμαστε εδώ για να μην πάει η χώρα στα βράχια και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να το εμποδίσουμε».

Δεν έχει κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο

Στα εσωκομματικά, ο Σαμαράς επέμεινε να υποστηρίζει ότι το θέμα της ηγεσίας «έχει κλείσει», προσθέτοντας ότι το ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος το έθεσε πρώτος ο ίδιος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, την προηγούμενη Πέμπτη, τονίζοντας ότι ουδείς εκ των βουλευτών της ΝΔ δεν έθεσε ανοικτά ζήτημα παραίτησής του από τον προεδρία. Κατηγόρησε, μάλιστα, όσους ανακινούν ζήτημα ηγεσίας, αλλά και εκείνο του εκτάκτου συνεδρίου, πως ουσιαστικά βοηθούν στην πράξη τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς του κάνουν δώρο την εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην τοποθέτησή του αυτή, εμφανίστηκαν αντίθετοι στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ν. Δένδιας, που μαζί και με άλλους τάσσονται υπέρ της στροφής του κόμματος προς πιο κεντρώα κατεύθυνση, και με αλλαγή ηγεσίας, με βασικό ζητούμενο ποιος μπορεί να υπηρετήσει αποδοτικότερα μια κάπως πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, στη θέση του Σαμαρά που εφάρμοσε την προηγούμενη αυστηρή δημοσιονομική.

Κίνηση Αβραμόπουλου

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η παραίτηση του Δ. Αβραμόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ, επικαλούμενος το φόρτο των καθηκόντων του στην Κομισιόν, ως επίτροπος Μετανάστευσης. Κίνηση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες για τα μελλοντικά του βήματα στο ευρύτερο πεδίο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και στον κεντροδεξιό - δεξιό του άξονα. Φαίνεται να επιλέγει να παραμείνει στη ΝΔ, αλλά να μην εμφανίζεται στο ίδιο κάδρο με την ηγεσία Σαμαρά ή πιθανά να διαδραματίσει σταδιακά ρόλο με δικές του πρωτοβουλίες στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Σημειωτέον, μιλώντας ο Αβραμόπουλος στην Πολιτική Επιτροπή πήρε αποστάσεις από τη βασική γραμμή της ηγεσίας της ΝΔ, υποστηρίζοντας: «Στις 25 Ιανουαρίου ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού μάς γύρισε την πλάτη και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Δεν μπορούμε να αποδίδουμε την ήττα στην παροχολογία αντιπάλων μας. Πρέπει να κάνουμε γενναία αυτοκριτική και να αναγνωρίσουμε λάθη που κάνουμε».

Τόνισε, δε, ότι «ο ιδεολογικός άξονας της παράταξης θα πρέπει να εκφράζει έναν ευρύτερο χώρο της φιλελεύθερης πολιτικής κοινωνικής και της δημοκρατικής κεντροδεξιάς, με πειστικό και αξιόπιστο άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο του κέντρου».

Και σχέδια περί «εθνικής ενότητας»

Τέλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα», ο βουλευτής της ΝΔ Γερ. Γιακουμάτος (εκ των βασικών υποστηρικτών Σαμαρά το τελευταίο διάστημα), τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», ακόμα και με τον Αλ. Τσίπρα πρωθυπουργό:

«Πράγματι, πρέπει να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μάλιστα - για να μην αδικήσω κανέναν - εγώ δεν θα είχα αντίρρηση σε αυτήν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας να είναι μέσα και ο Τσίπρας, ας είναι και πρωθυπουργός», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα φάμε τον Τσίπρα επειδή γίνανε λάθη».

Στην ίδια βάση, συμπλήρωσε: «Εγώ λέω το εξής: Να πάμε όλοι μαζί και ο κ. Θεοδωράκης, και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να διαπραγματευτούμε, χωρίς κασκόλ και φανφάρες, χωρίς κόκκινους γιακάδες, σοβαροί και υπεύθυνοι και να κάνουμε αυτό που πρέπει για την πατρίδα», εννοώντας τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 10 Μάρτη 2015