Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων διεθνώς

 

ΡΙΑΝΤ.--

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το διεθνή ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και την κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών φέρνει στο φως της δημοσιότητας η τελευταία έκθεση του βρετανικού ιδρύματος αμυντικών και στρατιωτικών ερευνών, IHS Jane's, που αναδεικνύει τη Σαουδική Αραβία στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών που εισάγουν όπλα, μαχητικά αεροσκάφη, πλοία και λοιπό στρατιωτικό εξοπλισμό, και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα, στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών που εξάγουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς και όπλα και έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την όξυνση της κρίσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή...

Τα στοιχεία του βρετανικού ιδρύματος επισημαίνουν ότι η Σαουδική Αραβία μέσα στο 2014 πήρε τα σκήπτρα των μεγαλύτερων στρατιωτικών εξοπλισμών παγκοσμίως από την Ινδία, ξοδεύοντας συνολικά 6,4 δισ. δολάρια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία το περασμένο καλοκαίρι. Διαπιστώνουν επιπροσθέτως πως η Σ. Αραβία αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 54% σε σχέση με το 2013 και προβλέπουν ότι θα διατηρηθεί αυτή η αυξητική τάση καθ' όλη τη διάρκεια του 2015 αφού θεωρούν ότι ένα στα επτά δολάρια που θα ξοδευτούν φέτος για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στη Μέση Ανατολή θα προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία.

Οι ανταγωνισμοί δυναμώνουν - τα όπλα χρειάζονται

Αλλη μία χώρα της περιοχής που έχει αυξήσει σημαντικά τις αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που δαπάνησαν πέρσι τουλάχιστον 2,2 δισ. δολάρια κυρίως για τη συμμετοχή τους σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Συρία και Ιράκ. Ειδικότερα σημειώνεται ότι μόνο οι αγορές όπλων από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανήλθαν συνολικά σε 8,6 δισ. δολάρια, δαπάνησαν δηλαδή σημαντικά περισσότερα χρήματα απ' όσα όλες οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Στη δεύτερη θέση της κούρσας στρατιωτικών εξοπλισμών (που εκτιμάται πως κάνουν διεθνώς τζίρο περίπου 64,4 δισ. δολάρια) βρίσκεται η Ινδία, που πέρσι δαπάνησε για όπλα 5,57 δισ. δολάρια, και ακολουθεί η Κίνα που ανέβηκε το 2014 στην τρίτη από την πέμπτη θέση που κατείχε το 2013.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ διατηρούν παγκοσμίως τα σκήπτρα του εξαγωγέα όπλων. Πέρσι εξήγαγαν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 23,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με δεύτερη τη Ρωσία που πούλησε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 10 δισ. δολαρίων (εκ των οποίων όπλα αξίας 2,3 δισ. δολαρίων εξήχθησαν στην Κίνα). Τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων καταλαμβάνει η Γαλλία με 4,9 δισ. δολάρια και την τέταρτη η Βρετανία με 4,1 δισ. δολάρια και την πέμπτη η Γερμανία με 3,5 δισ. δολάρια.

Φαίνεται πως η Σαουδική Αραβία θέλει να διαδραματίσει ρόλο ισχύος στην περιοχή, και όχι μόνο, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη της Μ. Ανατολής, εμπλεκόμενη στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Και ο εξοπλισμός της είναι ένα στοιχείο ενίσχυσης της επιθετικής πολιτικής.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 10 Μάρτη 2015