Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ Προαναγγελία νέων αντιλαϊκών μέτρων

 

Στην Αθήνα βρίσκονται από χτες τα «τεχνικά κλιμάκια» της τρόικας (η οποία βαφτίστηκε... «Brussels Group»)

Συνδυασμό αντιλαϊκών μέτρων, τόσο από την πλευρά των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, όσο και από την πλευρά της επίτευξης των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, περιλαμβάνει ο κύκλος αξιολόγησης, ελέγχου και εποπτείας που διενεργείται από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Και ενώ τα «τεχνικά κλιμάκια» των «εταίρων» βρίσκονται από χτες στην Αθήνα, η συγκυβέρνηση και η λεγόμενη «Brussels Group» (όπως βαφτίστηκε η τρόικα), επιχειρούν να συγκαλύψουν το περιεχόμενο της διαβούλευσης, η οποία, σε κάθε περίπτωση, δρομολογεί τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς δήλωσε χτες πως«οι εμπειρογνώμονες, πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε ήρεμη εργασιακή ατμόσφαιρα, μακριά από τη δημοσιογραφική και πολιτική έκθεση»... Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, τόνισε ότι οι συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Αθήνα «δεν αποτελούν θεμελιώδη αλλαγή», ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων για τα δάνεια προς το ΔΝΤ.

«Παράλληλοι στόχοι» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση υπάρχουν τρεις παράλληλοι στόχοι:

-- Η εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων.

-- Η ροή πληροφοριών για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει «αμφίπλευρη πληροφόρηση».

-- Η διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια νέα «συμφωνία Ελλάδας - Ευρώπης» για την «ανάκαμψη και ανάπτυξη». Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω «διαδικασία» έχει αποφασιστικό λόγο και το ΔΝΤ, καθώς η τρέχουσα συμφωνία με αυτό λήγει το 2016.

Ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα «θέλει ρευστότητα από τους θεσμούς», προκειμένου να αποπληρωθούν τα δάνεια, ενώ περιέγραψε ως «περιοριστική και ασφυκτική» την πρακτική της ΕΚΤ προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, προανήγγειλε τη συγκρότηση «φορολογικού συμβουλίου», το οποίο «μέσα σε ένα χρόνο θα εκπονήσει ένα μόνιμο φορολογικό σύστημα, ιδιαίτερα απλοποιημένο και δίκαιο». Προφανώς, το «φορολογικό συμβούλιο»(που αποτελεί πρόταση και του ΔΝΤ) θα συμπληρώνει το έργο του «ανεξάρτητου» δημοσιονομικού συμβουλίου, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι ο έλεγχος των κρατικών δαπανών.

Σχετικά με τα άμεσα φορολογικά έσοδα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι το «βασικό εργαλείο της κυβέρνησης θα είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «από την μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να εισπραχθούν 6 - 8 δισ. ευρώ», ποσό το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι «υπεραρκετό» για επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» στο 1% - 1,5% του ΑΕΠ για το 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα εκδηλωθεί και από την πλευρά της παραπέρα διόγκωσης των αντιλαϊκών φόρων, μέσω των λεγόμενων διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε και η Ελενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών. Σε πρώτο πλάνο, έρχονται οι περικοπές των «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», με την κυβερνητική σύμβουλο να ισχυρίζεται ότι «είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 ή ακόμη και στα 56», λέγοντας ότι «αυτό πρέπει να σταματήσει». Παραπέρα, η Ελ. Παναρίτη, «ανακάλυψε» ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» για το 2014 ήταν χαμηλότερο του αναμενόμενου, προσθέτοντας ότι η «διαπραγμάτευση» έχει αρχίσει και γίνεται πιο συγκεκριμένη και σε επίπεδο αριθμών...

Η ΕΚΤ για τον ELA

Την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών Ομίλων κατά 600 εκατ. ευρώ, αποφάσισε χτες το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το νέο πλαφόν, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» διαμορφώνεται στα 69,4 δισ. ευρώ (από 68,8 δισ.). Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γ. Βάιντμαν,αναφερόμενος στις δηλώσεις Βαρουφάκη περί «ασφυξίας» σημείωσε ότι δεν ευθύνεται η ΕΚΤ για το γεγονός ότι η Ελλάδα «δεν έχει πρόσβαση στις αγορές».

Την ίδια ώρα, σε αγορές ομολόγων ύψους 9,8 δισ. ευρώ έχει προχωρήσει η ΕΚΤ τις τρεις πρώτες μέρες του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης», σύμφωνα με τον Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, είπε ότι μπορεί να γίνουν και πάλι «επιλέξιμα», εφόσον ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Διάβημα στο Βερολίνο

Σε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο Ελληνας πρέσβης στο Βερολίνο, κατόπιν εντολής της ελληνικής κυβέρνησης. Αφορμή στάθηκαν πρόσφατες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, που στην Αθήνα κρίθηκαν προσβλητικές για τον Ελληνα ομόλογό του, Γ. Βαρουφάκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κ. Κούτρας, σημείωσε: «Πολύ κακώς αποδόθηκε από μερίδα του Τύπου, εγχώριου και διεθνούς, ότι το ελληνικό διάβημα προς τη γερμανική κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε δήθεν βασιζόμενο σε λανθασμένη μετάφραση φράσης χαρακτηρισμού του Ελληνα Υπουργού Οικονομικών. Αντιθέτως, οι λόγοι διενέργειας του συγκεκριμένου διαβήματος προς την Κυβέρνηση μίας φίλης, εταίρου και συμμάχου χώρας ευρίσκονται στην ουσία των λεχθέντων από τον κ. Σόιμπλε».

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 13 Μάρτη 2015