Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Αναδιαρθρώσεις με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

 

Συμφωνία για παροχή «τεχνογνωσίας» από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό υπογράφτηκε μετά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του, Α. Γκουρία

 

Τη «σφραγίδα» ενός ακόμα οργανισμού του κεφαλαίου πρόσθεσε στο αντιλαϊκό «διαβατήριό» της η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Τη «σφραγίδα» του ΟΟΣΑ στο «διαβατήριο» της κυβέρνησης, ως εχέγγυο της πρόθεσής της να «τρέξει» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την ανάκαμψη των κερδών και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του, πήρε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον επικεφαλής του οργανισμού, Α. Γκουρία.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία, με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει «τεχνογνωσία» στην κυβέρνηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που «αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Α. Γκουρία, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, ο Ελληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις και ότι, επιπλέον, ο ΟΟΣΑ έχει την «τεχνογνωσία» για την υλοποίησή τους. «Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ δεν είναι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι μας υποχρεώνουν, είναι αυτές που θέλουμε, που θεωρούμε απαραίτητες για να αλλάξει η Ελλάδα και ζητάμε την τεχνογνωσία ενός οργανισμού εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «αντιγράφοντας» ουσιαστικά ακόμα και τη φρασεολογία της προηγούμενης κυβέρνησης γύρω από τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Είναι βεβαίως αποδεδειγμένο ότι η μόνη τεχνογνωσία που διαθέτει ο εν λόγω οργανισμός αφορά σε μεταρρυθμίσεις που τσακίζουν λαϊκά δικαιώματα (είναι ιδιαίτερα πρόσφατο το παράδειγμα της περιβόητης «εργαλειοθήκης» του για την Ελλάδα), γεγονός που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κατάγγελλε με σθένος κάποτε, πριν αναλάβει την αστική διαχείριση και χρίσει τον ΟΟΣΑ συμβουλάτορά του...

Προκειμένου άλλωστε να διασκεδάσει τις σχετικές εντυπώσεις, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία που η ελληνική κυβέρνηση εγκαινιάζει με τον ΟΟΣΑ έχει «νέο περιεχόμενο γιατί βασίζεται στο πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία», ενώ υποστήριξε ότι η συνδρομή του ΟΟΣΑ περιορίζεται στην τεχνική βοήθεια.

Επιδιώκει στοίχιση του λαού πίσω από τις αναδιαρθρώσεις που απαιτούν τα μονοπώλια

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε μάλιστα τη φιλοδοξία της κυβέρνησής του να αποκαταστήσει την έννοια των μεταρρυθμίσεων στη συνείδηση του λαού, αποσπώντας τη συναίνεσή του στην υλοποίησή τους. «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις (...) όχι όπως τις γνωρίσαμε ως σήμερα, που μετέτρεψαν στη συνείδηση της κοινωνίας την έννοια της μεταρρύθμισης σε συνώνυμο της απορρύθμισης (...) Να κάνουμε τη μεταρρύθμιση συνώνυμο της αναγκαίας αλλαγής», ανέφερε, κρύβοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στον καπιταλισμό που σαπίζει φέρουν το πρόσημο της τάξης που εξουσιάζει και είναι από χέρι αντιλαϊκές (γεγονός που αποτυπώνεται άλλωστε και στη «λίστα μεταρρυθμίσεων» που συμφώνησε η συγκυβέρνηση με τους «εταίρους»...).

Δεν έκανε βεβαίως τον κόπο να διευκρινίσει ποιες μεταρρυθμίσεις καίγεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, αρκούμενος σε γενικούς αφορισμούς της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των καρτέλ κ.λπ. Εντούτοις, διαμήνυσε στο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει όσα άλλοι διαχειριστές δεν κατάφεραν επειδή μπορεί να πετύχει «πλατιά κοινωνική συναίνεση στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία»! Και πρόβαλε τον ΟΟΣΑ και τις συνταγές του σαν την ...απάντηση στη σκληρή λιτότητα που «επέβαλε στην Ελλάδα το ΔΝΤ», αποστερώντας απ' το εγχώριο κεφάλαιο πολύτιμους πόρους για τη στήριξη των κερδών του.

Ο Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε μάλιστα την τρόικα - εν μέρει εξωραΐζοντας και τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων - ότι ενώ εκβίαζε για μειώσεις μισθών και συντάξεων, δεν άσκησε καμία πίεση για να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την καπιταλιστική οικονομία στην Ελλάδα να ανακάμψει.

Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα, καλώντας τους «εταίρους» να πράξουν το ίδιο. Οπως είπε, «δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στο λαιμό, αισθάνομαι ότι η Ελλάδα αποκτά τη βούληση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, πράγμα που θα βοηθήσει και τους εταίρους να κατανοήσουν ότι πρέπει να συμβάλουν να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση, αφήνοντας πίσω συγκρούσεις ή κινδύνους που θα μπορούσε να δημιουργήσει η αδυναμία να έχουμε μία συμφωνία. Τη συμφωνία την έχουμε και μένει να την υλοποιήσουμε και σε ό,τι μας αφορά θα την υλοποιήσουμε (...) Προχωράμε στα συμφωνηθέντα εμείς, είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους και οι εταίροι μας να είναι έντιμοι απέναντι στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ακόμα κι αν δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όμως αν δεν υπάρξει σημαίνει ότι κάποιος θέλει να δυναμιτίσει τη συμφωνία. Το πρόβλημα είναι ο σκεπτικισμός που δημιουργείται ότι αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Αυτός είναι ο λόγος που σε κάθε συνάντηση που έχουμε θέτουμε το ζήτημα της αμοιβαίας τήρησης όσων έχουμε συμφωνήσει. Υπάρχει από ένα μέρος των εταίρων η καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θέλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να προχωρήσουμε βρισκόμαστε εδώ, ώστε ο ΟΟΣΑ να βάλει τη σφραγίδα του και νομίζω ότι αυτή η σφραγίδα στο διαβατήριο θα είναι πολύ σημαντική για να οικοδομηθεί και εμπιστοσύνη με εταίρους μας».

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 13 Μάρτη 2015