Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Για τη συγχώνευση ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ

 

Για πολλοστή φορά ανοίγει - μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων - το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΘΕΑ. Ξεκινώντας με την υπενθύμιση ότι η παραπάνω συγχώνευση αποτελούσε πάγιο στόχο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να διευκρινίσουμε βασικά ζητήματα. Ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί κατά κύριο λόγο προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων. Το ΚΕΘΕΑ έχει αποκλειστικά και μόνο «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, ακόμη και στο τι σημαίνει θεραπεία. Στο ΚΕΘΕΑ, μέσα από την ενεργητική και συλλογική συμμετοχή ο θεραπευόμενος πετυχαίνει αλλαγές, δεν είναι ένας παθητικός δέκτης μιας θεραπείας κατά την οποία κάθεται και περιμένει να γίνει καλά. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία όπου ο καθένας ανακαλύπτει τις δυνάμεις του και τον εαυτό του μέσα σε μια ομάδα, χωρίς να παίρνει ούτε ασπιρίνη. Τίποτα δεν του χαρίζεται στην κοινότητα, όλα τα κερδίζει. Στα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ γίνεται συντήρηση, δηλαδή ο εξαρτημένος περιμένει σε μια ουρά να πάρει το νόμιμο ναρκωτικό. Είναι ένας νόμιμος και μόνιμος χρήστης, απόλυτα ελεγχόμενος. Τα επιμέρους αλλά καθοριστικής σημασίας ερωτήματα είναι πολλά. Στους εφήβους, που έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται η χορήγηση υποκατάστατων, σε περίπτωση συγχώνευσης με ποιου είδους προσέγγιση θα γίνεται θεραπεία; Τη στιγμή που πυκνώνουν τα αιτήματα για απεξάρτηση από την κάνναβη, από τη μεθαδόνη, τη βουπρενορφίνη τι εξυπηρετεί μια τέτοια συγχώνευση; Λειτουργεί ή όχι υπονομευτικά στην απεξάρτηση; Ακυρώνει ή όχι την πρόθεση χιλιάδων νέων να δώσουν τη μάχη για να ελευθερωθούν από τα ναρκωτικά;

Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί μια τέτοια συγχώνευση από τη σημερινή κυβέρνηση. Εξάλλου, οι θέσεις της για το ζήτημα των ναρκωτικών είναι γνωστές, αντιεπιστημονικές κι επικίνδυνες.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 10 Μάρτη 2015