Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Σχέδια πλήρους ενεργοποίησης του Ευρωστρατού

 

Με στόχο... «να παίρνουν πιο σοβαρά» υπόψη την ΕΕ στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

 

Σε κατεύθυνση ενίσχυσης του στρατωτικού της βραχίονα και της δυνατότητας επεμβάσεων όπου Γης κινείται η λυκοσυμμαχία της ΕΕ

Τη μετατροπή του Ευρωστρατού σε μόνιμο, διακριτό σώμα, ως στρατό της ΕΕ, στα πρότυπα της ευρωενωσιακής αστυνομίας Europol, προτείνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, με πρόσχημα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στόχο την ενίσχυση της επεμβατικής δράσης της ΕΕ, προς όφελος των μονοπωλίων της.

«Με το δικό της στρατό, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιδρά πιο αξιόπιστα όταν απειλείται η ειρήνη σε ένα κράτος - μέλος ή σε ένα γειτονικό κράτος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonndag».

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ σπεύδει να θέσει το πλαίσιο δράσης του Ευρωστρατού, διευκρινίζοντας πως η ΕΕ δεν θα έστελνε το στρατό της στο πεδίο «αμέσως», ούτε επιδιώκει να υποσκάψει τις αμυντικές δομές του NATO, αλλά ουσιαστικά να τις συμπληρώσει.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει, επίσης, πως η δημιουργία ενός τέτοιου Ευρωστρατού θα αποκαθιστούσε το «κύρος» της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε πιο «αποτελεσματική» διάθεση των χρημάτων που δαπανώνται για τους χωριστούς αμυντικούς προϋπολογισμούς των 28 κρατών - μελών.

Αλλωστε, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και ΝΑΤΟ αναπτύσσεται τελευταία η συζήτηση περί θεσμοθέτησης και εφαρμογής ενός «pool and share», του καθορισμού μιας κοινής δεξαμενής δυνάμεων και οπλικών συστημάτων, όπου θεωρητικά το όποιο κράτος - μέλος των λυκοσυμμαχιών χρειάζεται το ..κατιτίς για να καλύψει ανάγκες του, θα απευθύνεται για να το προμηθευτεί άμεσα. Αυτό, βέβαια, σκοντάφτει στις ίδιες τις ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές και ενδοαστικές αντιθέσεις, που δεν αφήνουν τέτοια σχέδια να περπατήσουν τόσο εύκολα.

Σε κάθε περίπτωση ο Γιούνκερ επέμεινε για τον Ευρωστρατό ότι «μια τέτοια δύναμη θα μας βοηθούσε να σχεδιάσουμε μια ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας (...) Η εικόνα της Ευρώπης έχει υποστεί δραματικά πλήγματα και σε όρους εξωτερικής πολιτικής δεν φαίνεται να μας παίρνουν σοβαρά», σχολίασε.

Μετατροπή σε μόνιμο σώμα, με «διακριτή» δομή και προσωπικό

Η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν ουσιαστικά συνιστά πρόταση μετατροπής του Ευρωστρατού (ο οποίος ήδη δρα σε αποστολές από τη Γιουγκοσλαβία έως το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική) σε μόνιμο σώμα, με μόνιμη, «διακριτή» δομή και προσωπικό.

Μέχρι τώρα η δύναμη του Ευρωστρατού αποτελείται από «Battlegroups» (Σχηματισμοί Μάχης), όπου διατίθενται δυνάμεις από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, όποτε τους ζητηθεί και ανάλογα με τη φύση της «αποστολής». Π.χ. οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν σε ετοιμότητα ένα Λόχο Πεζοναυτών και ένα Αρματαγωγό για τον ευρωενωσιακό Σχηματισμό Μάχης EUABG (European Union Amphibious Battlegroup), όπως επίσης ένα αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού και άλλα τμήματα του Στρατού Ξηράς για το Σχηματισμό Μάχης HELBROC.

Σημειωτέον, οι δηλώσεις Γιούνκερ έγιναν, ενώ αναμενόταν χτες η παρουσίαση, στις Βρυξέλλες, μιας έκθεσης επιτροπής «ειδικών» με επικεφαλής τον πρώην ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, μετέπειτα γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, με τίτλο «Περισσότερη Ενωση στην Ευρωπαϊκή Αμυνα». Αναμενόταν να περιλαμβάνει προτάσεις, π.χ., για τη δημιουργία ενός κοινού στρατιωτικού αρχηγείου της ΕΕ στις Βρυξέλλες και σχέδια για «αυτοτελή διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων».

Ελληνική ανάμειξη στην ενίσχυση του «αποτυπώματος» της ΕΕ

Βασικό, προωθητικό ρόλο στα τέτοια ζητήματα θέλει να παίξει και η αστική τάξη της Ελλάδας επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας». Ενδεικτικά είναι όσα γράφονταν στη «Λευκή Βίβλο» των Ενόπλων Δυνάμεων που δημοσιοποιήθηκε το Γενάρη και αποτύπωνε τους τέτοιους σχεδιασμούς και προσανατολισμούς τους.

Ελεγε, π.χ., για τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ: «Την ίδια στιγμή, η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει το "αποτύπωμά" της στα περιφερειακά και διεθνή δρώμενα ασφαλείας (...) Ταυτοχρόνως, δε, η ΕΕ ενδύεται με το θεσμικό πλαίσιο ανάληψης αποστολών εκτός του γεωγραφικού χώρου της Ενωσης, με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας. Η θεσμοθέτηση επιχειρησιακών σχηματισμών, όπως οι Σχηματισμοί Μάχης ("EU Battlegroups"), έχει προσδώσει αξιοπιστία στον επιχειρησιακό βραχίονα της Ενωσης, χωρίς ωστόσο ο υπόψη θεσμός να έχει τύχει ανάλογης εκμετάλλευσης μέχρι σήμερα».

Μάλιστα, το όλο θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη θητεία της νέας Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, πρόεδρος της οποίας εκλέχτηκε ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος, ο οποίος αναλαμβάνει τα τέτοια καθήκοντά του το Νοέμβρη.

Διόλου τυχαία, αρμόδιες στρατιωτικές πηγές στο ελληνικό Πεντάγωνο αναφέρουν ότι μπαίνει πλέον προς απάντηση το ερώτημα: «Χρησιμοποιούμε τα battlegroups ή όχι;». Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι σήμερα στην ΕΕ άλλα κράτη - μέλη απαντούν καταφατικά κι άλλα όχι, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Εξ ου και η πρόταση Γιούνκερ φαίνεται πως έτυχε θετικών αντιδράσεων στη Γερμανία, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν Γαλλία και Βρετανία.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 10 Μάρτη 2015