Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Σχετικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση»

 

Στόχος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ -έτσι όπως διατυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις από την αναπληρώτρια υπουργό Θ. Φωτίου- είναι η «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (...) που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας».

Ο θολός όρος «ανθρωπιστική κρίση», που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, συσκοτίζει συνειδητά το χαρακτήρα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τα αποτελέσματά της στα λαϊκά στρώματα, τα οποία πηγάζουν ακριβώς από αυτόν τον ίδιο το χαρακτήρα της και όχι από τη μορφή διαχείρισής της, όπως είναι οι «πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια», στα οποία αναφέρεται η Υπουργός.

Για τη δήθεν διαχείριση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας κατατέθηκε συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο προσανατολισμός του αφορά ορισμένες ελάχιστες και περιορισμένες «παροχές πτωχοκομείου», στην κυριολεξία, που κατευθύνονται στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες και αριθμό ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ανέχειας, αδυνατώντας να καλύψουν τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης. Ταυτόχρονα, παραμένουν οι τεράστιες απώλειες, δηλαδή η σχετική φτώχεια που βιώνει το σύνολο των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Διατηρούνται στο σύνολό τους οι όροι και οι αιτίες διαρκούς και εντεινόμενης αναπαραγωγής τέτοιων φαινομένων.

 

Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, τα κατώτατα όρια που προσδιορίζουν τη φτώχεια είναι: ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και 6.000 ευρώ για πολυμελή οικογένεια!!! Δηλαδή, τα προβλεπόμενα μέτρα θα έπρεπε να αφορούσαν νοικοκυριά που «ζουν» με έως 400 ή 500 ευρώ το μήνα!!! Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι τα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα έχουν αγγίξει το 23% και το 28% αντίστοιχα. Αλλά με τους συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια που μπαίνουν για τη χορήγηση, ακόμα και αυτών των «παροχών πτωχοκομείου», ούτε αυτά τα νοικοκυριά της εξαθλίωσης, των 400 ευρώ το μήνα, δε θα τις πάρουν. Πολύ, δε, περισσότερο οι φτωχοί του 23% και του 28%. Για να μην αναφερθούμε στις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που εξακολουθούν να μην τα βγάζουν πέρα, που έχουν να επιλέξουν μεταξύ του τι θα πρωτοπληρώσουν κάθε φορά, τα φάρμακα ή τα τρόφιμα, το ρεύμα ή το πετρέλαιο, αλλά που αυτοί κατά την κυβέρνηση δεν είναι φτωχοί.

Συνεχίζεται το αντεργατικό πλαίσιο της προηγούμενης περιόδου

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και παγιώνει την εφαρμογή του αντεργατικού οπλοστασίου της προηγούμενης περιόδου.

Αυτό αποτυπώνεται και στο περιεχόμενο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο «e-mail Βαρουφάκη», όπου διατυπώνονται, ανάμεσα σε άλλα, οι ρητές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι: «Οι ελληνικές αρχές θα επανεξετάσουν και θα ελέγξουν τις δαπάνες σε κάθε τομέα (...) π.χ., κοινωνικά επιδόματα (....) θα εφαρμόσουν νομοθεσία για την αναθεώρηση των δαπανών μη μισθολογικών επιδομάτων (....) θα ελέγξουν τις δαπάνες για την Υγεία». Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε προς τους «Ευρωπαίους εταίρους του» ότι: «Η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Δηλαδή, θα συνεχιστεί η πολιτική των περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα (π.χ., οικογενειακά, αναπηρίας κλπ.) και των μειώσεων στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία - Πρόνοια, εδραιώνοντας έτσι το καθεστώς των πετσοκομμένων κρατικών και ασφαλιστικών παροχών για όλους.

Αυτά τα μέτρα - «ψίχουλα» που προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα παρθούν με το λιγότερο δυνατό κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του, αφού τα ποσά που θα διατεθούν αποτελούν ένα μικρό μέρος των «ματωμένων πλεονασμάτων» από τα λαϊκά στρώματα, μέσω των περικοπών που παραμένουν σε πλήρη ισχύ. Αλλά ίσως και σε ορισμένες περιπτώσεις να βγουν ωφελημένοι κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού η χρηματοδότηση των μέτρων δεν πηγαίνει απευθείας στους δικαιούχους αλλά σε «μεσάζοντες», που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και τα μονοπώλια.

Ενδεικτική ως προς αυτό είναι η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη ότι: «Ο κόσμος δε ζητάει χρήματα αλλά αξιοπρέπεια».

Πίσω, λοιπόν, από τους βαρύγδουπους τίτλους και τις διακηρύξεις περί «αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας» δεν μπορεί να κρυφτεί η συνέχιση της ίδιας και χειρότερης αντιλαϊκής πολιτικής, που οδηγεί στη μόνιμη αφαίμαξη του λαού και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά ούτε και τα φαινόμενα απόλυτης εξαθλίωσης. Παγιώνεται η κατάσταση όπου η φτωχή οικογένεια θα πληρώνει για την ακόμα φτωχότερη.

Πρόκειται για μέτρα σε πλήρη σύγκλιση με τις κατευθύνσεις της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ για την «ενεργητική καταπολέμηση της φτώχειας», για «τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων ασφαλείας και αλληλεγγύης» για τα πιο ακραία φαινόμενα φτώχειας, στα οποία έχει οδηγήσει η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου.

Τα μέτρα και «τι είναι ο κάβουρας τι το ζουμί του»

Τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου συμπυκνώνονται στα εξής:

1. “νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, παρέχεται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 300 Kwh μηνιαίως. Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.01.2015 η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται”.

Καταρχήν, οι λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες είναι πολλές περισσότερες από εκείνες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.800 ή 6.000 ευρώ.

Επίσης, ακόμα και για αυτούς που τους έχει κοπεί το ρεύμα και υπάγονται στις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου άρθρου, το χρέος τους δε διαγράφεται, παραμένει σε πλήρη ισχύ και απλά ρυθμίζεται και δεν πληρώνουν το τέλος επανασύνδεσης. Λες και μια οικογένεια που ζει με 400 ευρώ το μήνα μπορεί να καλύψει την όποια ρύθμιση και αν γίνει.

Τέλος, η ποσότητα του δωρεάν ρεύματος που θα παρέχεται σε όσα νοικοκυριά υπαχθούν τελικά σε αυτήν τη ρύθμιση είναι ελάχιστο, δεν καλύπτει καν την εξασφάλιση βασικών αναγκών μιας οικογένειας. Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα καταναλώνει κατά μέσο όρο 13.994 Kwh το χρόνο για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, δηλαδή 1.116 Kwh το μήνα. Επομένως, ακόμα και αυτά τα νοικοκυριά που θα έχουν δωρεάν ρεύμα έως 300 Kwh το μήνα θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ του αν θα ζεσταθούν, αν θα ανάψουν το θερμοσίφωνα, αν θα μαγειρέψουν ή θα ανάψουν το φως!!

2. “Χορηγείται επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η παροχή χορηγείται για το έτος 2015 και δύναται να ανανεωθεί για το έτος 2016. Το παρεχόμενο επίδομα ενοικίου δεν υπερβαίνει τα 70 ευρώ ανά άτομο και τα 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια”.

Το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο δεν καλύπτει τον αριθμό των νοικοκυριών που αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες σήμερα αλλά είναι ακόμα πίσω και από την αντίστοιχη παροχή που υπήρχε σε συνθήκες πριν την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Για παράδειγμα, το 2008 επίδομα ενοικίου έπαιρναν από τον ΟΕΚ 111.373 δικαιούχοι και επιπλέον ένας αριθμός υπερηλίκων που ήταν ανασφάλιστοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΚΑΣ. Σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα κουτσουρεμένα επιδόματα που θα δώσει σε 30.000 νοικοκυριά.

Επίσης, με τη συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται ότι το ποσό της επιδότησης θα αποδίδεται στον ιδιοκτήτη και θα συμψηφίζεται με πιθανά χρέη του προς το κράτος. Δηλαδή, το κράτος με το ένα χέρι θα δίνει και με το άλλο θα τα ξαναπαίρνει, με δεδομένο κιόλας ότι τα ακίνητα για τα οποία γίνεται λόγος είναι προφανώς χαμηλής αξίας και οι ιδιοκτήτες τους, κατά κανόνα, φτωχοί άνθρωποι που τα νοικιάζουν για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και, ως εκ τούτου, έχουν χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.

3. “Χορηγείται για το έτος 2015 επιδότηση σίτισης σε φυσικά πρόσωπα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Για τη χορήγηση της επιδότησης λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων από κάθε πηγή. Η επιδότηση σίτισης παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο”.

Η κυβέρνηση, δηλαδή, υπόσχεται ένα πιάτο φαΐ σε οικογένειες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, βάζοντας από πάνω και εισοδηματικά κριτήρια!

Επίσης, προβλέπεται η παροχή παροχών ασθενείας σε είδος για ανέργους, υποαπασχολούμενους κλπ.

Αντίγραφο προηγούμενων κρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Με τις συγκεκριμένες διατάξεις, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να παρατείνει για ένα έτος ακόμα αποφάσεις και ρυθμίσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (αυτές που προέβλεπε ο νόμος Βρούτση).

Συγκεκριμένα :

Πριν την κρίση τα ελάχιστα ένσημα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είχαν αυξηθεί από τα 50 στα 100 κατ' έτος. Κάτω από την κατακραυγή εργαζομένων και ανέργων, ο νόμος Βρούτση θέσπιζε κατ' εξαίρεση κάλυψη σε είδος για ένα χρόνο σε όσους έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα. Αυτήν τη ρύθμιση ανανεώνει τώρα η κυβέρνηση για έναν ακόμα χρόνο.

Αντίστοιχα, για τους μακροχρόνια άνεργους παρατείνεται για ένα χρόνο η ιατροφαρμακευτική κάλυψη, διατηρώντας τα όρια ηλικίας και τον αριθμό των ενσήμων. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο άνεργος, τόσα περισσότερα ένσημα απαιτούνται.

Για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ προβλέπεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το Ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο πιο πίσω και από προηγούμενες ρυθμίσεις είναι τα «νέα» μέτρα είναι το ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ είχε αποφασίσει(3/7/2014) τη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέχρι 28/2/2015 στους επαγγελματίες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους, καθώς και τη δυνατότητα να μπορούν να νοσηλευτούν δωρεάν σε κρατικά νοσοκομεία. Τώρα, αυτή η παροχή ισχύει μόνο αν δε χρωστάνε ή τηρούν τη ρύθμιση.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει για τα περί δήθεν Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας.

Τα μέτρα αποτελούν συνέχεια και πιστό αντίγραφο προηγούμενων κρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που εφαρμόζονται και συνεχίζουν μέσω Δήμων, Περιφερειών, ΜΚΟ, Εκκλησίας και άλλων «φιλάνθρωπικών» οργανώσεων για παροχή ελάχιστων και ανεπαρκέστατων παροχών, με ημερομηνία λήξης, που ανακυκλώνουν τη φτώχεια και τη μιζέρια, συνηγορώντας παραπέρα στην έκπτωση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ετσι, όχι μόνο καλλιεργείται η λογική της συναίνεσης αλλά επιδιώκεται η ενεργητική στήριξη του λαού για τη συνέχιση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, να προσφέρει τελικά «χείρα βοηθείας» στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που αναπαράγει φτωχούς, άνεργους και εξαθλιωμένους.

Η ίδια η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και τα επίσημα στοιχεία κρατικών οργανισμών είναι αποκαλυπτικά ως προς το ποιοι είναι και πού βρίσκονται οι φτωχοί. Το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 26,6% και της ανεργίας των νέων στο 52%. Από αυτούς επιδοτείται μόλις το 12,5%.

Αυτή είναι η αυταπόδεικτη και καταγεγραμμένη φτώχεια, που, κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να την ανακαλύψει (όπως ανέφερε η υπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων) αλλά και που αυτή ακόμα δεν υπάγεται στις ρυθμίσεις του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Πολύ περισσότερο φυσικά που δε γίνεται καν λόγος για τις χιλιάδες εργαζομένων με τους πετσοκομμένους μισθούς, την απληρωσιά, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Για τις χιλιάδες των συνταξιούχων με τις άθλιες συντάξεις που από αυτές ζουν παιδιά και εγγόνια. Για τις χιλιάδες των μακροχρόνια ανέργων, των υποπασχολούμενων που δεν καταγράφονται, με τις κακοπληρωμένες, ολιγόμηνες και ανασφάλιστες δουλειές, τα ευρωενωσιακά προγράμματα για τη νεολαία και τις γυναίκες.

Ο λαός να μη συμβιβαστεί με τη φτώχεια και τη μιζέρια

Το ΚΚΕ, ακριβώς πριν ένα χρόνο (Μάρτης του 2014), είχε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για την προστασία των ανέργων και, μάλιστα, τονίζοντας την προτεραιότητα που έχει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ως βάση για περαιτέρω αυξήσεις στο σύνολο των μισθών με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Για το ΚΚΕ η πάλη για την προστασία των ανέργων συνδέεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για άλλο δρόμο ανάπτυξης στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.

Το ΚΚΕ στηρίζει τους στόχους πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, μεταξύ των οποίων είναι:

-- Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού σε όλους ανεξαιρέτως τους ανέργους και για όσο διάστημα δε βρίσκουν δουλειά.

-- Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, νερού και τηλεφώνου, καταβολή μειωμένου τιμολογίου κατά 30% για αυτές τις παροχές για το διάστημα που διαρκεί η ανεργία. Διαγραφή χρεών και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-- Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος του 100% του ενοικίου που καταβάλλουν οι άνεργοι, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους.

-- Πλήρη και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με ιδιαίτερη προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους και τα μέλη των οικογενειών τους.

-- Εξασφάλιση κονδυλίου για την παροχή ενός γεύματος σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ και ιδιωτών.

Αυτός είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας και όχι τα συσσίτια και τα κουπόνια της κυβέρνησης.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις και δυνατότητες για το λαό όχι μόνο να ζήσει καλύτερα αλλά να ζήσει όπως ακριβώς του αξίζει. Να μη συμβιβαστεί με τη φτώχεια και τη μιζέρια αλλά να διεκδικήσει όλα όσα του πήραν -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- αλλά και όλα όσα του ανήκουν.

Της
Χριστίνας ΜΑΤΣΙΑΚΑ
Η Χριστίνα Ματσιακά είναι μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

“Ριζοσπάστης” Κυριακή 08 Μάρτη 2015