Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΗΠΑ Ατέλειωτα τα θύματα αστυνομικής βίας

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεν έχουν τέλος τα θύματα της αστυνομικής, ρατσιστικής και ταξικής βίας στις ΗΠΑ. Χτες, λευκός αστυνομικός στο Ντεκάλμπ της Ατλάντα σκότωσε τον 27χρονο Αφροαμερικανό Αντονι Χιλ μόνον και μόνον επειδή ο τελευταίος, που υπέφερε από ψυχικές διαταραχές, τριγυρνούσε ολόγυμνος στο συγκρότημα πολυκατοικιών που διέμενε, χτυπώντας πόρτες και κουδούνια γειτόνων του στη 1.00 π.μ!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Τάιμς» της Ν. Υόρκης, ο 27χρονος Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από το όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης (τέιζερ) που κρατούσε ο λευκός αστυνομικός.

Ο Α. Χιλ ήταν ο τρίτος άοπλος Αφροαμερκανός που σκοτώνεται από αστυνομικό από την περασμένη Παρασκευή. Οι άλλοι δύο ήταν ένας Αφροαμερικανός καταζητούμενος - πλην άοπλος - που σκοτώθηκε στο Ντένβερ από αστυνομικούς και ο 19χρονος Τόνι Ρόμπινσον που δολοφονήθηκε από αστυνομικό στο Μάντισον του Ουισκόνσιν.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο 36χρονος Ιρακινός μετανάστης Αχμεντ Αλ Τζουμαΐλι πυροβολήθηκε θανάσιμα από τέσσερα άτομα την ώρα που φωτογράφιζε το χιόνι που έπεφτε και το οποίο ο ίδιος έβλεπε για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή του. Ο Τζουμαΐλι είχε έρθει στις ΗΠΑ πριν από 20 μέρες για να ζήσει με τη σύζυγό του και τον κουνιάδο του που έχουν αμερικανική υπηκοότητα. Ο οργανισμός αντιμετώπισης εγκλημάτων φυλετικού, θρησκευτικού μίσους «Crime Stoppers», το «Συμβούλιο Αμερικανο-ισλαμικών Σχέσεων» και η αστυνομία του Ντάλας έκαναν έκκληση για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτότητα και σύλληψη των δραστών με αμοιβή 5.000 δολάρια.

Τέλος, χτες, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι όπου είχε δολοφονηθεί τον περασμένο Αύγουστο 18χρονος Αφροαμερικανός Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό, διορίστηκε εφέτης με στόχο να αναδιοργανώσει και να βελτιώσει τη λειτουργία του δικαστηρίου της πόλης.

Δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει τι θα καταφέρουν, (και οι εφέτες κρατικός μηχανισμός είναι, όπως και η αστυνομία, και «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει»), αλλά ένα κράτος που αναπαράγει συνεχώς τον τρομοφόβο στο διαφορετικό (π.χ. μουσουλμάνοι), με όρους υστερίας, που εφαρμόζει ως μέσο ασφάλειας την κρατική τρομοκρατία (γι' αυτό και η έξαρση κρουσμάτων δολοφονιών από αστυνομικούς), που έχει παρελθόν στις φυλετικές διακρίσεις και τη βία ενάντια στους Αφροαμερικανούς ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού», και όλ' αυτά ως μέσα επιβολής της ταξικής βίας των μονοπωλίων στο λαό, τέτοιες πραγματικότητες δημιουργεί και θα έχει...

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 11 Μάρτη 2015