Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ Ενδοϊμπεριαλιστικές πιέσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

 

Αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής «βοήθειας» και συγκρότηση περιφερειακού αραβικού στρατού «ετοιμότητας» ζήτησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Α. Σίσι

 

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στην ευρύτερη περιοχή Συρίας και Ιράκ αξιοποιείται, ολοένα και συχνότερα, ως το προσφορότερο πρόσχημα για την εξυπηρέτηση περιφερειακών και ευρύτερων ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, όχι μόνο από μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, αλλά και από μικρότερες, όπως η Αίγυπτος.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, για παράδειγμα, με αποκλειστική του συνέντευξη στο «Fox News» αργά το βράδυ της Δευτέρας, επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για τη συγκρότηση «αραβικής δύναμης ετοιμότητας» ή «ταχείας επέμβασης» με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και την τρομοκρατία. Σημείωσε ότι χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία είναι «έτοιμες και ικανές» να συμβάλουν στη συγκρότηση μίας τέτοιας δύναμης «για την προάσπιση της εθνικής και περιφερειακής ασφάλειας». Ακολούθως επέκρινε τις ΗΠΑ διερωτώμενος εάν κάνουν «ό,τι μπορούν για την Αίγυπτο ιδιαίτερα σήμερα που η βοήθειά τους είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ». Απαίτησε έτσι αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας (παρά τη συνεχιζόμενη αμερικανική ετήσια στρατιωτική «βοήθεια» του 1,5 δισ. δολαρίων) και άρση του αμερικανικού μορατόριουμ στις πωλήσεις προηγμένων αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και όπλων, υποστηρίζοντας ότι «αυτό έστειλε το μήνυμα διεθνώς πως οι ΗΠΑ δεν συμπαραστέκονται στους Αιγύπτιους». Ο ίδιος σημείωσε ότι «βραχυπρόθεσμα θα χρειαστεί περισσότερη στρατιωτική ισχύς και χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της απειλής των τρομοκρατών και εξτρεμιστών», ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει και έκκληση στους «μουσουλμάνους όλου του κόσμου» να ορθώσουν το ανάστημά τους έναντι των τζιχαντιστών και όσων διαστρεβλώνουν τη θρησκεία τους.

Σκληρές μάχες κοντά στο Τικρίτ

Το ίδιο διάστημα, ισχυρές δυνάμεις του ιρακινού στρατού και πολιτοφυλακές Ιρακινών σιιτών υπό το πρόσταγμα του Ιρανού στρατηγού Γκασέμ Σολεϊμάνι κυκλώνουν από όλες τις μεριές τη βόρεια ιρακινή πόλη Τικρίτ ανακτώντας τον έλεγχο ορισμένων νότιων και βόρειων συνοικιών. Ανέκτησαν επίσης τον έλεγχο της βόρειας πόλης Αλάμ. Παράλληλα, Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά κατάφεραν, με την εναέρια υποστήριξη των ΗΠΑ, να διώξουν από το Κιρκούκ τους τζιχαντιστές του «ΙΚ» που το είχαν καταλάβει από το περασμένο καλοκαίρι.

Αποδράσεις δεκάδων αιχμαλώτων του «ΙΚ»

Στο Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας, πάνω από 70 αιχμάλωτοι των τζιχαντιστών, ως επί το πλείστον Κούρδοι Πεσμεργκά και Σύροι πολίτες, που ήταν κλεισμένοι σε φυλακή των τζιχαντιστών, κατάφεραν να αποδράσουν εκμεταλλευόμενοι τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ισλαμικών ομάδων της περιοχής.

Στον ισπανικό θύλακα Θέουτα στο Μαρόκο οι αρχές συνέλαβαν δύο άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή σε ισλαμιστικό δίκτυο που σχεδίαζε επίθεση στην Ισπανία.

Από την άλλη, ο Σύρος μεγαλοεργολάβος Τζορτζ Χασγουάνι, συνιδιοκτήτης της συριακής μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας HESCO ENGINEERING & CONSTRUCTION, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ απείλησε την ΕΕ με προσφυγή στα δικαστήρια, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε πρόσφατα σε βάρος του και άλλων επτά επιφανών επιχειρηματιών της Συρίας.

Ομιλία του Ιορδανού μονάρχη στην Ευρωβουλή

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β', μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε ότι η ισλαμοφοβία συμβάλλει στην αύξηση της επιρροής του «ΙΚ» σε Συρία και Ιράκ και κατηγόρησε τους τζιχαντιστές ότι «εκμεταλλεύονται τις συγκρούσεις για να οικοδομήσουν τη δική τους νομιμότητα».

Εξέφρασε «λύπη» για τις διώξεις που υφίστανται οι χριστιανοί σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ από το «ΙΚ», χαρακτηρίζοντας τη στοχοποίησή τους «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 11 Μάρτη 2015