Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΗΠΑ Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, εντείνονται οι διεργασίες

 

Εντονότερους ρυθμούς προσλαμβάνουν οι αντιλαϊκές διεργασίες ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ (24 Απρίλη), αλλά και της προθεσμίας (τέλη Απρίλη) για την κατάθεση από τη συγκυβέρνηση της «ολοκληρωμένης λίστας» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει το «Brussels Group», που απαρτίζεται από τους «θεσμούς» της τρόικας, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» στην Αθήνα, συνεχίζεται η συγκέντρωση στοιχείων και δημοσιονομικών μεγεθών, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών.

Στο «φουλ» οι αντιλαϊκές διεργασίες

Σε αυτό το φόντο, με δεδομένα τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, εξελίσσονται οι διεργασίες στην Ευρωζώνη. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε: «Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση (σ.σ. από ενδεχόμενο "grexit")», τόνισε στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως η Ευρωζώνη θα καταβάλει μέσα στον Απρίλη, τα ποσά από τη δόση της χρηματοδοτικής στήριξης. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής και μόνο σ' αυτή τη βάση θα μπορούσε να καταβληθεί η βοήθεια. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί τον Απρίλιο, αυτό είναι λάθος»...

Παράλληλα, σύμφωνα, με διαρροές από την πλευρά της ΕΕ, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ υποστήριξε πως «η υπομονή εξαντλείται» και ότι «δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις».Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «το Grexit είναι θέμα ταμπού για τον Γιούνκερ».

Αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την «αξιολόγηση» και τα αντιλαϊκά μέτρα είναι και το ζήτημα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στο πλαίσιο συνέντευξης για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, σημείωσε: «Το βέβαιο είναι πως η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις για τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ΕLΑ) και τη συνέχισή του βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αυτής και των μελών της Ευρωζώνης». Σχετικά με το επίδικο ζήτημα για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων, επανέλαβε πως η ΕΚΤ πρέπει να δει μια αξιόπιστη προοπτική για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης...

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της διεύθυνσης νομισματικής πολιτικής του ΔΝΤ, Χ. Βινιάλ, διαμήνυσε πως το βασικό σενάριο του Ταμείου προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Αλλωστε, όπως εξήγησε, αυτό τον ισχυρισμό έλαβε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να διατηρήσει την Ελλάδα εντός του ευρώ» τόνισε, σύμφωνα με την τηλεόραση του «Μega». Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωζώνη να μην υποτιμήσει τις επιπτώσεις του «Grexit», και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει θωρακιστεί σημαντικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας.

Το ελληνικό κρατικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς να υποστούν νέο «κούρεμα» οι πιστωτές, με προϋπόθεση τη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας θα παρουσιάσει τις δράσεις της συγκυβέρνησης σχετικά με «την αξιολόγηση και τον εξορθολογισμό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού».

Στις ΗΠΑ ο Γ. Βαρουφάκης

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μεταβαίνει εκ νέου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί τις ΗΠΑ στο ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» στα παζάρια της με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης θα παραστεί στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, όπου θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα. Επίσης, θα είναι ομιλητής στο Ινστιτούτο Brookings, στο θεματικό τραπέζι με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Ομιλητής στο ίδιο συνέδριο θα είναι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένες διαδοχικές συναντήσεις του Γ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, καθώς και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Π. Κ. Παντοάν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, είναι μεγάλης σημασίας για τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους τους και τους θεσμούς να εμπλακούν ενεργά και εντατικά σε συζητήσεις μεταξύ τους και να βρουν ένα δρόμο προς τα εμπρός», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενόψει της συνάντησης Βαρουφάκη - Λιού, σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires».

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 16 Απρίλη 2015