«Η κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο (...) Προχωράει με βάση το "έλα μωρέ, θα τα βρούμε, μην στεναχωριέστε, δεν υπάρχει πρόβλημα" (...) Αλλά, υπάρχει και μια πιο απαισιόδοξη εκδοχή, η οποία δεν αποκλείει μια λύση, η οποία συνιστά ρήξη, δηλαδή αλλαγή καθεστώτος σε σχέση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».
Εκτίμησε, εξάλλου, ότι «δεν είναι καν διαπραγμάτευση» αυτό που κάνει η κυβέρνηση. «Πιστεύω ότι είναι μια συνεχής προσπάθεια προληπτικής μετακίνησης της ευθύνης στους Ευρωπαίους για ό,τι πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε.
Βιάζεται για επενδύσεις
Περιγράφοντας, δε, την κατάσταση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, είπε: «(...) όταν έχεις ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο υφίσταται διαρροή καταθέσεων και εξαρτάται συνεχώς από την τροφοδοσία της ΕΚΤ, μέσω του ELA, πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι ασκείς πίεση στην ΕΚΤ, η οποία σε στηρίζει με ένα συνεχές φιλί της ζωής, για να αντισταθμιστούν οι διαρροές των καταθέσεων; Οταν έχεις πρόβλημα στην ανάπτυξη της οικονομίας, έχεις χάσει το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που με κόπους απέκτησες και γυρίζεις ξανά από την ανάπτυξη - που επίσης με κόπο απέκτησες -, στην ύφεση και δεν έχεις καμία σκέψη για επενδύσεις, ανάπτυξη και για δημιουργία θέσεων εργασίας, πώς είναι δυνατόν να θεωρηθείς ότι κάνεις σκληρή διαπραγμάτευση και αναβαθμίζεις τη διαπραγματευτική θέση της χώρας;».
Στην ίδια βάση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λόγω των επιλογών της «κανείς δεν έρχεται να επενδύσει, απομακρυνόμαστε από τις αγορές και γινόμαστε εξαρτημένοι από τα δάνεια των εταίρων μας. Είδατε ότι αντί να βγούμε από το μνημόνιο, μείναμε στο μνημόνιο με την παράταση που υπέγραψε η κυβέρνηση και προετοιμαζόμαστε μετά τις 30 Ιουνίου, όχι για έξοδο σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή - όπως είχαμε σχεδιάσει εμείς -, αλλά για νέο μνημόνιο με αδιευκρίνιστο χρονικό ορίζοντα».
Για δημοψήφισμα και εκλογές
Παραπέρα, ο Βενιζέλος απαξίωσε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα χαρακτηρίζοντάς το «αστεία και επικίνδυνη συζήτηση». Και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές συνιστούν τη μόνη δημοκρατική διαδικασία και τη μόνη διέξοδο. Το θέμα είναι ότι οι αντιφάσεις, τα ψέματα, οι ψευδαισθήσεις των εκλογών του Ιανουαρίου δεν μπορούν να επαναληφθούν τώρα. Δεν μπορείς να μιλήσεις στο λαό με ασάφεια και να πεις "θα εφαρμόσω το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά θα είμαι και σε μνημόνιο". Δεν μπορείς να πεις ότι θα είσαι και εντός και εκτός του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Αρα, λοιπόν, οι εκλογές είναι μεγάλο βάρος για την κυβέρνηση, όχι για εμάς».
Για διεργασίες
Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και στο αστικό πολιτικό σκηνικό γενικότερα, είπε: «Η παράταξή μας πρέπει να ανασυγκροτηθεί, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να βοηθήσουν και άλλοι. Εδώ υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, όπως το Ποτάμι κ.λπ. Αυτοί όλοι πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας και εγώ θέλω να διευκολύνω τη συζήτηση αυτή».
«Από την άλλη μεριά», συμπλήρωσε, «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι έρμαιο στις εναλλασσόμενες επιθυμίες κατά καιρούς κάποιων λίγων επώνυμων στελεχών, που έχουν τεράστια ιστορική και ηθική ευθύνη για τη διάσπαση και το γεγονός ότι το κόμμα μας αυτή τη στιγμή δεν είναι τρίτο, ενώ θα μπορούσε να είναι και να παίζει έναν εξισορροπητικό και εγγυητικό ρόλο», κάνοντας σαφές ότι δεν συζητά με τον αποχωρήσαντα από το ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.