Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΚΑΜΙΝΗ - Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Παραπομπή του μεταναστευτικού στην ... «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

 

«Λύσεις» στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των αντίστοιχων ευρωενωσιακών κανονισμών, αναζητά η συγκυβέρνηση

Στην ...αναζήτηση της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, συμφώνησαν χτες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. «Αλληλεγγύη» που στην πραγματικότητα πρόκειται για την αντιμεταναστευτική πολιτική που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, εξαιτίας συμφωνιών και συνθηκών που αποδέχεται η σημερινή συγκυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της.

Σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της αναζήτησης χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων - μεταναστών που καταφτάνουν μαζικά στη χώρα, ο Γ. Καμίνης τάχθηκε υπέρ ενός κέντρου φιλοξενίας στην Αθήνα. Συμπλήρωσε ότι στο δήμο υπάρχουν 1.800 κενά κτίρια (σ.σ. δεν ανήκουν όλα στο Δημόσιο), τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρότεινε αυτά να ενοικιαστούν με ευρωενωσιακά κονδύλια. Δήλωσε δε πρόθυμος ο δήμος να συνδράμει στην ανακαίνιση των κτιρίων. Και ο Γ. Καμίνης, όπως και η κυβέρνηση, μέσα στη βδομάδα, υπέδειξε «λύση» στο πρόβλημα στο πλαίσιο της ΕΕ, η πολιτική της οποίας ευθύνεται σημαντικά για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Η αναπληρώτρια υπουργός και ο δήμαρχος συμφώνησαν επίσης στην προοπτική του αναλογικού καταμερισμού των προσφύγων - μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Πάντως, την ώρα που το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση, η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Τ. Χριστοδουλοπούλου (σ.σ. που όπως είπε πρόσφατα οι μετανάστες ...εξαφανίζονται), βρίσκεται στο στάδιο του«προβληματισμού και γόνιμης συζήτησης. Τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε και στο στάδιο της υλοποίησης»...Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι θα ζητήσει τη συνδρομή και υπουργείων για την απόδοση χώρων.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός διευθυντής του ευρωενωσιακού οργανισμού επιτήρησης συνόρων Frontex, Φ. Λεγκερί, επρόκειτο χτες να συναντηθεί στην Αθήνα με την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Προχτές επισκέφτηκε περιοχές στον Εβρο και τη Μυτιλήνη.

Τέλος, και χτες συνεχίστηκαν οι συλλήψεις και διασώσεις μεταναστών στη χώρα. Στη Σύμη, σκάφος το οποίο μετέφερε 68 μετανάστες βρέθηκε σε βραχώδη περιοχή. Οι μετανάστες εγκατέλειψαν το σκάφος και εντοπίστηκαν σε ορεινή και δύσβατη περιοχή. Διασώθηκαν 41 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε ακυβέρνητο σκάφος που εντοπίστηκε στο Φαρμακονήσι. Αλλοι 61 εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη. Στην Κω 33 μετανάστες, εκ των οποίων 11 παιδιά, εντοπίστηκαν όταν επέβαιναν σε φουσκωτό. Ενας 21χρονος μετανάστης και ο 58χρονος αλλοδαπός διακινητής του συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα. Ο μετανάστης βρέθηκε κρυμμένος σε φορτίο φορτηγού με πολυεστερικά υλικά. Αλλοι 3 μετανάστες εντοπίστηκαν σε φορτηγά που θα τους μετέφεραν στο εξωτερικό. Ενας 36χρονος μετανάστης με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και ο 26χρονος αλλοδαπός συνεργός του συνελήφθησαν στο λιμάνι της Πάτρας.

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 18 Απρίλη 2015