Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τ.Ο. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ Τιμή στην Πρωτομαγιά η συμβολή στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

 

 

Εκδήλωση με θέμα την πάλη του εργατικού κινήματος στις σημερινές συνθήκες

 

Από την εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας στον κινηματογράφο «Στούντιο»

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά διοργάνωσε, την Τετάρτη 22/4, η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας του ΚΚΕ στον κινηματογράφο «ΣΤΟΥΝΤΙΟ».

Με κεντρικό θέμα «Η πάλη του εργατικού κινήματος στις σημερινές συνθήκες», η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή βίντεο και ζωντανό εργατικό - λαϊκό τραγούδι.

Στην ομιλία του, ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Βιομηχανίας, υπογράμμισε ότι η καλύτερη τιμή στην Εργατική Πρωτομαγιά και τους αγώνες της εργατικής τάξης είναι οι κομμουνιστές, όσοι είναι δίπλα στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ, να βοηθήσουν ώστε το εργατικό κίνημα να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Να μην εγκλωβιστεί σε νέες αυταπάτες που δημιουργούνται από την ύπουλη στάση και την υποκρισία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να μην πέσει στην παγίδα του «κοινωνικού διαλόγου», της «κοινωνικής ειρήνης», να μη συρθεί σε πάλη κάτω από ξένες σημαίες. Να ανασυνταχθεί κάτω από τη δική του σημαία και να αντεπιτεθεί.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι για το λαό δεν υπάρχει διέξοδος εντός της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ούτε εκτός, αν δεν ανατραπεί η εξουσία της αστικής τάξης.

«Στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει λαϊκή κυριαρχία», πρόσθεσε, «γιατί απλούστατα τα κλειδιά της οικονομίας δεν βρίσκονται στα χέρια του λαού, δεν κάνει αυτός κουμάντο, αλλά οι εχθροί του (...) Οι μισθοί, τα ωράρια εργασίας, οι μορφές εργασίας δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες και τις καλές προθέσεις, αλλά από τους αντικειμενικούς νόμους ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας, από την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της κερδοφορίας. Γι' αυτό, στόχος των εργατών πρέπει να είναι να πάρουν από τα χέρια της αστικής τάξης την ιδιοκτησία, τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τις μεταφορές, τον ορυκτό πλούτο, να τα κάνουν λαϊκή περιουσία και να τα βάλουν να λειτουργήσουν σε άλλη βάση. Αυτό όμως μπορεί να το κάνει μόνο η εργατική τάξη όταν με τον αγώνα της πάρει την εξουσία».

Νέες δυσκολίες αλλά και νέες δυνατότητες

Για τα καθήκοντα των κομμουνιστών, των φίλων του ΚΚΕ, των πρωτοπόρων εργατών σημείωσε ότι πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης, να πρωτοστατούν στην όξυνση της αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις, να δουλεύουν με ευθύνη και πρωτοβουλία και να καταξιώνονται ως ηγέτες στους χώρους τους.

«Δεν παραβλέπουμε τις δυσκολίες», συμπλήρωσε, «Λέμε όμως ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, αν δουλέψουμε σωστά μπορούμε να τα καταφέρουμε, τα αδιέξοδα του καπιταλισμού μπορούμε να τα κάνουμε όπλα μας. Η νέα κατάσταση, πέρα από νέους κινδύνους και δυσκολίες, γεννά και νέες δυνατότητες για την ανασύνταξη του κινήματος, προσφέρει επιπρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ορθότητα του προγράμματός μας.

Μέσα από κάθε αγώνα να δημιουργούμε προϋποθέσεις για πιο σκληρούς και αποφασιστικούς αγώνες κατά κλάδο και γενικότερα. Να γίνονται βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στη μαζικοποίηση των συνδικάτων με νέες εγγραφές, στη συγκρότηση σωματειακών επιτροπών στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στους μεγάλους, στη συσπείρωση νέων δυνάμεων, συνδικαλιστών, πρωτοπόρων εργατών γύρω από το ΠΑΜΕ. Στην εκπαίδευση και ταξική διαπαιδαγώγηση των εργαζομένων, στην προετοιμασία για την τελική αναμέτρηση, για την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης.

Να ανεβαίνει το κλίμα απαιτητικότητας και μαχητικότητας. Να μην περάσει η αντίληψη που λέει πως "ό,τι χάσαμε χάσαμε, να προσαρμοστούμε με αυτά που έχουμε", να βαφτίζουμε τη λιτότητα "λιτό βίο".

Να ξεριζώνονται οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες που είναι βαθιά ριζωμένες. Να βοηθάμε τους εργάτες να μην ταυτίζουν την κυβέρνηση με την εξουσία. Η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά το προσωπικό της εξουσίας. Να αντιμετωπίζονται τα νέα εκβιαστικά διλήμματα περί εκλογών και δημοψηφισμάτων με ένταση της πάλης, με βήματα στην ανασύνταξη του κινήματος και ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Να κατανοείται ότι, μέσα από τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα, προσπαθούν να κάνουν τους εργαζόμενους συνένοχους, να τους βάλουν "να βγάλουν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια".

Μέσα από την καθημερινή δράση και τους αγώνες, τα συνδικάτα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, να δουλέψουν ώστε να προωθείται σε κάθε κλάδο η Κοινωνική Συμμαχία, η Λαϊκή Συμμαχία, να ισχυροποιηθούν οι Λαϊκές Επιτροπές.

Να βοηθάμε το βιομηχανικό προλεταριάτο να κατανοήσει την τεράστια δύναμη που έχει στα χέρια του γιατί αν τα εργοστάσια παραλύσουν, παραλύει όλη η οικονομική ζωή. Να αποκτήσει συνείδηση του ρόλου και της αποστολής του. Αν τα εργοστάσια δεν περάσουν από τα χέρια των καπιταλιστών στα χέρια των εργατών, δεν μπορεί να αλλάξει και το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, η εξουσία. Από εδώ πηγάζει και η ιδιαίτερη σημασία του βιομηχανικού προλεταριάτου στην πάλη για την οικοδόμηση του Κόμματος και την ανασύνταξη του κινήματος, αλλά και τη σοσιαλιστική επανάσταση. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυτό αποκτά στην παραγωγική διαδικασία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και με κυριότερη τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος, μπορούν να αποκτήσουν συνειδητό χαρακτήρα και να του προσθέσουν τεράστια ανατρεπτική δύναμη. Γι' αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τον προσανατολισμό μας στους χώρους δουλειάς, να μη μας διώξουν από αυτούς οι δυσκολίες και διάφορες δυνάμεις, αλλά να βρούμε περισσότερους τρόπους για να παρεμβαίνουμε σε αυτούς.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί σήμερα το πρώτο καθήκον για να αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση, για να οργανωθεί η πάλη ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα, για να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 28 Φλεβάρη 2015