Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Κυβέρνηση και δανειστές έχουν στο τραπέζι και τις συντάξιμες αποδοχές και τα όρια συνταξιοδότησης


Το ασφαλιστικό και οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έναντι των δανειστών κυριαρχούν στις διαπραγματεύσεις τόσο στο Brussels Group όσο και στις απευθείας συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ και φυσικά τον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.
Δημόσια και επίσημα η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχει συμφωνήσει ήδη να γίνουν αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Σε πρόσφατο κυβερνητικό "non paper" αναφερόταν ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων αλλά και η δέσμευση για συνολικό άνοιγμα του ασφαλιστικού προκειμένου όλα να τεθούν υπό την κρίση της βιωσιμότητας του συστήματος.
Σε εξέλιξη είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαπατήσει επικοινωνιακά το λαό μέσω της συνθηματολογίας ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά και μέσω των πολλών διαρροών και των σεναρίων για πιθανές αλλαγές έτσι ώστε να ζυμώνεται και η λογική του μικρότερου κακού.
Μπαράζ δημοσιευμάτων του κυριακάτικου Τύπου δείχνουν πως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα είναι εξαιρετικά επώδυνες. Ο «Ελεύθερος τύπος της Κυριακής» αναφέρει πως στο τραπέζι είναι και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με σκοπό να μειωθεί η αναπλήρωση στο 53% από 65 έως 83% που ισχύει σήμερα.
Επιπλέον, εξετάζεται η επιβολή αντικινήτρων σε όσους συνταξιοδοτούνται νωρίτερα. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφέρει πως το πρόστιμο που θα επιβάλεται θα είναι έως και 20% επί του μηνιαίου ποσού της πρόωρης σύνταξης. Όσο για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν καταργείται αλλά αναστέλλεται το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως παγώνει μόνο για το 2015.
Σε ισχύ είναι η δέσμευση της κυβέρνησης να θέσει τα πάντα σε "διάλογο" σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό. Δέσμευση που επαναλαμβάνει με δήλωσή του στην «Ημερησία της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης λέγοντας πως «τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουμε διάλογο με την κοινωνία προκειμένου -από κοινού- να συνθέσουμε τον ασφαλιστικό "χάρτη" του μέλλοντος».
Αν η κυβέρνηση είχε πρόθεση να προχωρήσει σε φιλολαϊκές αλλαγές επί του Ασφαλιστικού θα το έκανε δίχως κανένα "διάλογο", αλλά οι προθέσεις της είναι διαφορετικές γι'  αυτό θα ακολουθήσει την πεπατημένη των "κοινωνικών διαλόγων" και τα προσχήματα της "βιωσιμότητας" που αξιοποίησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις -πριν και μετά την κρίση- για να σφαγιάσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων.
Άλλωστε, η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει γνωστό πως αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η εφάπαξ καταβολή της 13ης σύνταξης που θα δινόταν μόνο σε χαμηλοσυνταξιούχους έως 700 ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αγγίζει τις αντασφαλιστικές ρυθμίσεις των εφαρμοστέων νόμων που οδηγούν σχεδόν όλους τους ασφαλισμένους σε σύνταξη πείνας στα 67 έτη.