Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Γ. Σταθάκης: Επιπλέον 1 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ - Π. Καμμένος: Πατριωτικό καθήκον η ψήφιση της συμφωνίας



Καθώς πλησιάζει η ώρα να "κλείσει" η συμφωνία με δηλώσεις τους υπουργοί αποκαλύπτουν περισσότερα για τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Τα αντιλαϊκά μέτρα θεωρούνται δεδομένα και δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν, γι' αυτό άλλωστε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κάνει λόγο για επώδυνη συμφωνία εγκαταλείποντας τη φρασεολογία περί έντιμου συμβιβασμού. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι «μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε λύση και συμφωνία, η οποία θα είναι έντιμη, καθαρή, διαυγής, αλλά και αρκετά επώδυνη». Αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η ψηφοφορία για τη συμφωνία στη Βουλή θα ισοδυναμεί με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και αν δεν την λάβει τότε «θα κάνουμε ότι προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή εκλογές».
Επιπλέον 1 δισ. ευρώ έσοδα από τον ΦΠΑ
Την αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ θα εξυπηρετήσουν οι αλλαγές στο ΦΠΑ παραδέχεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην εφημερίδα «Realnews». Δηλώνει χαρακτηριστικά πως «τα έσοδα από ΦΠΑ είναι 24 δισ. ευρώ ετησίως. Μια μικρή αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ μπορεί να είναι και αναδιανεμητική. Οι βασικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα γίνουν πάντως στο μέλλον».
Ο υπουργός αναφέρει πως «η συμφωνία θα είναι μία και θα αφορά το σύνολο των μέτρων για το 2015 και το 2016» και με την οποία «στόχος είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας».
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προσχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις διότι όπως δηλώνει «συζητάμε τις τρέχουσες ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή του ΟΛΠ και των αεροδρομίων». Εμφανίζεται βέβαιος ότι θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή λέγοντας ότι «δεν τίθεται ζήτημα εσωκομματικής ρήξης».
Από την κομματική πειθαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στο πατριωτικό καθήκον των ΑΝΕΛ
Με την ίδια τακτική , την κομματική πειθαρχία και το ίδιο επιχείρημα, το πατριωτικό καθήκον που πορεύτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα μνημόνια τους προς της Βουλή πορεύεται και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το δικό της. 
Μετά τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δηλώνει στη «Realnews» πως «αποτελεί πατριωτικό καθήκον η ψήφιση της συμφωνίας».
Διαβεβαιώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η συγκυβέρνηση μπορεί να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς τη συμφωνία θα την περάσουμε. Έχουμε τη πλειοψηφία να περάσουμε τα μέτρα», ενώ τάσσεται κατά των εκλογών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές».