Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Συνέντευξη του Γ. Γκιόκα στην εφημερίδα «KontraNews»

Ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και βουλευτής του Κόμματος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «KontraNews» της Κυριακής, η οποία και παρατίθεται.
«Πιστεύετε ότι τα βρήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους δανειστές; Πώς βλέπετε το προσχέδιο της συμφωνίας που έχει δει το φως της δημοσιότητας;
Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα υπογραφεί νέα συμφωνία με αντιλαϊκούς όρους, αλλά το πώς θα σερβιριστεί στο λαό. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνωστή τακτική του Χότζα: Αφήνει να διαρρέει πλήθος νέων μέτρων για να καταλήξει σε ορισμένα απ’ αυτά και να πει στο τέλος ''νικήσαμε''. Άλλωστε το πλαίσιο συμφωνίας παραπέμπει ξεκάθαρα σε νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, με διατήρηση του σημερινού αντιλαϊκού πλαισίου, με νέα σκληρά μέτρα, όπως αύξηση της φοροληστείας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, και άνοιγμα του δρόμου για περαιτέρω ανατροπές, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό.
Πόσο το ΚΚΕ επαγρυπνά στις οικονομικές εξελίξεις και πως είναι σε θέση να δράσει;
Από την πρώτη στιγμή της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δε θα καταργήσει τα μνημόνια και τους δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους, αλλά ούτε καν θα υλοποιήσει τις λιγοστές προεκλογικές της υποσχέσεις. Η πορεία μέχρι σήμερα, με τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και με τη νέα συμφωνία-μνημόνιο, που είναι προ των πυλών, επιβεβαιώνει αυτήν την πρόβλεψη. Είναι κρίσιμο ο λαός, όχι μόνο ν’ αντισταθεί στις νέες δεσμεύσεις, αλλά και να μην παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις που είχε όλα αυτά τα χρόνια. Σ’ αυτή την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ. Συμβολή σ’ αυτό είναι και οι προτάσεις νόμου και τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ, έτσι ώστε να υπάρχει κατάργηση των μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, ανάκτηση απωλειών και πραγματική ανακούφιση εργαζομένων και ανέργων.
Σας κατηγορούν για ξύλινη γλώσσα αφού παραμένετε σε παλιούς όρους όπως «πλουτοκρατία», «μονοπώλια», «κεφαλαιοκράτες» και «ταξική πάλη». Τι απαντάτε;
Γιατί είναι ''ξύλινη γλώσσα'' οι επιστημονικοί όροι που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ και αναφέρονται σε βασικά γνωρίσματα ενός σάπιου συστήματος που έχει οδηγήσει το λαό στη βαρβαρότητα και δεν είναι ''ξύλινη γλώσσα'' οι όροι που χρησιμοποιούν τ’ άλλα κόμματα, για να συγκαλύψουν και να συντηρήσουν αυτή τη βαρβαρότητα; Θέλετε να σας αναφέρω κάποιους τέτοιους όρους; ''ευρωπαϊκή οικογένεια'', ''ευρωπαϊκή αλληλεγγύη'', ''ανταγωνιστικότητα'', ''μεταρρυθμίσεις'', ''κοινωνική συνοχή''' και πολλούς άλλους, που τους ακούμε χρόνια τώρα και που πάντα συνοδεύουν τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Οι συνεχείς επιθέσεις που κάνετε στην κυβέρνηση μήπως μπερδεύουν τους πολίτες και ενίοτε ψηφοφόρους σας;
Θα τους μπερδεύαμε αν δεν κάναμε κριτική στην κυβέρνηση. Όπως αντιπαλέψαμε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που έφερναν τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, έτσι αντιπαλεύουμε και τη σημερινή κυβέρνηση, που τα συνεχίζει και ετοιμάζεται για νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους δανειστές. Αν κάποιοι αισθάνονται μπερδεμένοι, είναι μάλλον όσοι έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα μνημόνια και τώρα ακούνε ότι αυτά ήταν ''σχήμα λόγου'', όπως και όσοι πίστεψαν τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα διαψεύδονται. Και αυτός ο κόσμος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Σίγουρα, δεν είναι μπερδεμένοι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, με την απόλυτα συνεπή στάση που κρατάει το Κόμμα μας τόσα χρόνια.
Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση προς όφελος του λαού και ποια είναι αυτή με ουσιαστικές προτάσεις;
Το βασικό ερώτημα είναι ποιοι διαπραγματεύονται και γιατί. Όλοι -και η κυβέρνηση και οι δανειστές- παραδέχονται ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται με δεδομένους τους κανόνες της ΕΕ και με διακύβευμα το πώς θα πληρωθεί ένα δυσβάσταχτο χρέος, που δε δημιούργησε ο λαός, και πως θα ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία, δηλαδή η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το αποτέλεσμα της όποιας διαπραγμάτευσης δε μπορεί παρά να είναι αντιλαϊκό. Γι’ αυτό και η λύση βρίσκεται στη ρήξη μ’ αυτό το πλαίσιο κι όχι στη διαπραγμάτευση για τους όρους σφαγής του λαού.
Δεν έχετε δώσει ποτέ καμιά ανοχή σε καμία κυβέρνηση. Πώς είναι δυνατόν να είστε σε όλα αρνητικοί;
Το ΚΚΕ δε δίνει ανοχή σε κυβερνήσεις που κινούνται στο πλαίσιο που σας περιέγραψα παραπάνω. Και νομίζουμε ότι τα ''έργα και ημέρες'' αυτών των κυβερνήσεων μας δικαιώνουν. Το ΚΚΕ θα δώσει το παρών σε μια κυβέρνηση, που με το λαό στην εξουσία, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την ΕΕ, θα μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία μεγάλες επιχειρήσεις και στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, για να εξασφαλιστεί με κεντρικό σχεδιασμό η λαϊκή ευημερία. Είναι στο χέρι του λαού να παλέψει για αυτή την προοπτική, που είναι η μόνη φιλολαϊκή. Από 'κει και πέρα στη Βουλή έχουμε ψηφίσει θετικά σε κάποια μέτρα που ήρθαν κάτω και από τη δική μας πίεση ή σε άρθρα, που -έστω προς στιγμή- ανακουφίζουν κάπως λαϊκά στρώματα. Ήταν όμως, όχι απλώς ψίχουλα, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν πλησίαζαν τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.
Ποια η θέση που θα κρατήσει το ΚΚΕ σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
Ένα ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος θ’ αξιοποιηθεί για να κάνουν το λαό συνένοχο στις αντιλαϊκές συμφωνίες, αξιοποιώντας παλιά και νέα εκβιαστικά διλήμματα. Εάν γίνουν, το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη της ενημέρωσης και της αλήθειας, πράγμα άλλωστε που δεν έχει σταματήσει να κάνει από την επόμενη μέρα των εκλογών. Θα δώσει τη μάχη της ισχυροποίησης, απευθυνόμενο ιδιαίτερα σ’ ένα ριζοσπαστικό κόσμο, που σήμερα έχει την πείρα και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και να συναντηθεί με το ΚΚΕ, ακόμη κι αν διατηρεί επιφυλάξεις για επιμέρους θέσεις του».