Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Γαλλία: Εξαιρετικά εύθραυστη η καπιταλιστική ανάκαμψη



Νέα ανησυχητικά δείγματα για τη γαλλική οικονομία τον Απρίλη, με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (INSEE) να υπολογίζει σε 0,1% την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, σε μία οικονομία όπου η καπιταλιστική παραγωγή είναι παραδοσιακά βασισμένη στην εσωτερική κατανάλωση.
Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει εκτιμήσεις αστών οικονομολόγων ότι η αύξηση δαπανών που είχε σημειωθεί τους τελευταίους μήνες (0,5% το Δεκέμβρη του 2014) είχε ως πηγή της την ευνοϊκή συγκυρία της πτώσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
Η ελαφρά άνοδος (στα 52 δολάρια το βαρέλι από 47 που ήταν πριν λίγους μήνες) φρέναρε απότομα την κίνηση στη γαλλική αγορά, φανερώνοντας ότι η κρίση παραμένει και είναι βαθιά, κάτι που φυσικά αποτρέπει τους καπιταλιστές από επενδύσεις, των οποίων η αποδοτικότητα είναι αβέβαιη.
Η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ΕΕ, επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου και της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, προς όφελος φυσικά της γαλλικής αστικής τάξης, σε ανταγωνισμό κυρίως με τη γερμανική κυβέρνηση και τη γερμανική αστική τάξη. Την ίδια στιγμή, και πέρα από αυτούς τους ανταγωνισμούς, βασικός στόχος της πολιτικής της, όπως και όλων των αστικών κυβερνήσεων και της ελληνικής, είναι το γκρέμισμα εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, με στόχο πάνω σε αυτά τα ερείπια να στηθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της σκληρής αντιλαϊκής εποπτείας από την ΕΕ, έχει συμφωνήσει πρόγραμμα περικοπών 50 δισ. ως το 2017 (περίπου 15 δισ. για το 2016).