Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Θέμα ημερών η αντιλαϊκή συμφωνία

 

Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους δανειστές τις επόμενες μέρες εξέφρασε και πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, κατά τη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Μια συμφωνία σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, τους όρους της οποίας θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι συζητήσεις έχουν «κολλήσει» στο ζήτημα του ΦΠΑ, του Ασφαλιστικού, των Εργασιακών και των δημοσιονομικών, δηλαδή των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τις προηγούμενες μέρες, για όλα αυτά, κυβερνητικά στελέχη ανάφεραν πλευρές ή και προτάσεις της κυβέρνησης (αύξηση ΦΠΑ στα φάρμακα, συζητήσεις ακόμα και για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παραπομπή της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στις ελληνικές καλένδες κ.ά.), που παραπέμπουν σε νέα βάρη στους εργαζόμενους.

Για τις δόσεις του Ιούνη προς το ΔΝΤ, ο Γ. Σακελλαρίδης διέψευσε ότι υπάρχει πρόταση για «πακετάρισμά» τους σε μία, ενώ -στα πλαίσια της κυβερνητικής δέσμευσης για αποπληρωμή του χρέους «στο ακέραιο, εγκαίρως και στο διηνεκές»- επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας. Δήλωσε, ακόμα, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι στις τράπεζες, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια ανυπόστατα, με αφορμή τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη ότι υπάρχουν φόβοι για επιβολή ελέγχων κεφαλαίων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μετά τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιούνη. Για το εάν η 5η Ιούνη αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία, τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θέτει τέτοιες, ούτε τελεσίγραφα και συμπλήρωσε ότι λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, υπάρχει επιτακτική ανάγκη και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη να επέλθει η συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, σε συνεργασία πάντοτε και με τους «θεσμούς», όταν έχουν προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις οι ώριμες συνθήκες αυτό να λάβει χώρα. Και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συζητά για μια ενιαία συμφωνία που θα μπουν όλα τα θέματα. Ως προς το επενδυτικό πακέτο που διεκδικεί η κυβέρνηση για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι να κατανεμηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει πραγματική διάχυση των ωφελειών στο ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, ο Γ. Σακελλαρίδης εκτίμησε πως δε θα υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το διορισμό Τσακνή, Ταγματάρχη και άλλων τριών μελών του ΔΣ της ΕΡΤ. Για την αρνητική τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, είπε πως την γνωρίζει και πρόσθεσε πως ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πραγματική ρήξη -και όχι καρικατούρα- με την ΕΕ και το κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Απέναντι στο κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας που καλλιεργούν κυβέρνηση και δανειστές -ο καθένας με τον τρόπο του-, η απάντηση πρέπει να είναι μονομερής διαγραφή του χρέους, ρήξη πραγματική με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους και όχι ρήξη "καρικατούρα" -όπως προτείνουν ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ-, απ' την οποία χαμένος θα βγει πάλι ο λαός, ενώ κερδισμένα θα είναι τμήματα του κεφαλαίου».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 26 Μάη 2015