Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Να είμαστε όλοι εκεί!

 

Η άθλια κατάσταση στις κρατικές δομές Υγείας του Πειραιά, όπως και σε όλη την υπόλοιπη χώρα, δεν πρόκειται να αλλάξει με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς παραμένει το «ευαγγέλιο» της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, με άμεσο αντίκτυπο και στην Υγεία. Για παράδειγμα, ποιος αμφισβητεί την ανάγκη για Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, σε έναν κλάδο που έχει θρηνήσει δεκάδες εργάτες στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου; Και όμως, δεν υπάρχει και αν δεν οργανωθεί η πάλη δεν πρόκειται να υπάρξει. Η αναγκαιότητα, που με τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκε λίγα χιλιόμετρα πιο δίπλα, στο χώρο των ΕΛΠΕ, είναι για τους εργάτες δεδομένη.

Παραμένει ως προτεραιότητα η περιστολή των δαπανών σε βάρος του λαού και προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων με αντίκτυπο στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, στις προσλήψεις προσωπικού κ.λπ. Η αρπαγή των αποθεματικών με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι το «κερασάκι στην τούρτα». Είναι δεδομένη η πρόθεση να στηριχτούν και από αυτήν τη συγκυβέρνηση τα μονοπώλια του κλάδου της Υγείας, όλα εκείνα τα αρπαχτικά που την ανάγκη του κόσμου για περίθαλψη την εκμεταλλεύονται, γδέρνοντάς τον. Και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στηρίζει την πολιτική της ΕΕ, που θεωρεί τις παροχές Υγείας του λαού «κόστος», γιατί εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Επομένως, και με τη νέα κατάσταση, τα παλιά προβλήματα θα συνεχίσουν να οξύνονται, ενώ θα εμφανιστούν και νέα. Είναι η ώρα, τα θύματα αυτής της πολιτικής ενωμένοι να την αντιπαλέψουν. Να αγωνιστούν για την επίλυση άμεσων ζητημάτων που «καίνε». Να μπει φρένο σε μια πολιτική που σκοτώνει όποιον δεν έχει λεφτά για την υγεία του. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αντικειμενικά συνενώνονται τα συμφέροντα των εργατών που, με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα, προσπαθούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Των ανέργων που είναι «ξεκρέμαστοι». Των αυτοαπασχολούμενων που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και που δεν μπορούν να έχουν ούτε ασφαλιστική κάλυψη.

Συνολικά των λαϊκών στρωμάτων που είναι υποχρεωμένα να επιβιώσουν με τις τραγικές ελλείψεις, με την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, την έλλειψη ενός παιδιατρικού νοσοκομείου που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον Πειραιά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Συνενώνονται με τα συμφέροντα των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων στα νοσοκομεία και το χώρο της Υγείας, που η μεγαλύτερη μερίδα τους δίνει τιτάνιο αγώνα, για να μπορέσει να δώσει ανακούφιση στους ασθενείς, να μπορέσει να τους προσφέρει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος από τις υπηρεσίες που δικαιούνται και η πολιτική του κεφαλαίου τους στερεί.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, όλοι πρέπει να είμαστε στη μεθαυριανή συγκέντρωση των Λαϊκών Επιτροπών για την Υγεία στον Πειραιά. Να δώσουμε δυναμικό «παρών» για ένα θέμα που «καίει», που δεν παίρνει αναβολή. Οι τραγικές ιστορίες συνανθρώπων μας που βασανίζονται από τη σημερινή κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστούν. Χρειάζεται αγώνας και πάλη για να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε. Χρειάζεται αγώνας που να στρέφεται ενάντια στους υπεύθυνους για τα βάσανά μας: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, την πολιτική της ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 26 Μάη 2015