Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Η απεργία στην Υγεία ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα

 

Η συμβολή εργατικών σωματείων και άλλων φορέων στις απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν καθοριστική

 

Η συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο στα Γιάννενα

Η συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο στα Γιάννενα

Μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις δομές του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα, έφερε στο επίκεντρο η πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης, 20 Μάη, και οι συγκεντρώσεις που έγιναν, σε πολλές περιπτώσεις έξω από τα νοσοκομεία.

Στη Λευκάδα, η απεργιακή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου έγινε υπόθεση των εργαζομένων και των σωματείων του νησιού, καθώς το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας προκήρυξε 3ωρη στάση εργασίας. Στην κεντρική ομιλία, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Χρήστος Βεργίνης, σημείωσε ότι σε μια τουριστική περιοχή, όπως η Λευκάδα, που ο πληθυσμός το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί κατακόρυφα, το Νοσοκομείο, το ΚΥ Βασιλικής, το ΠΕΔΥ αλλά και το ΕΚΑΒ, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Παθολογική Κλινική παραμένει για τρίτο συνεχόμενο μήνα κλειστή! Κατήγγειλε, ακόμα, πως το υπουργείο Υγείας επιδιώκει αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να λειτουργήσει τα νοσοκομεία με εξωτερικούς γιατρούς, πληρώνοντας με «μπλοκάκι» κι ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών στα νοσοκομεία, αλλά και να «μπαλώσει» τις τρύπες και τα κενά νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού μέσω των πεντάμηνων προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας».

 

Από τη μαζική συγκέντρωση στη Σύρο

Από τη μαζική συγκέντρωση στη Σύρο

Κατήγγειλε, τέλος, την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι άποροι όσον αφορά την προμήθεια φαρμάκων από το φαρμακείο του νοσοκομείου: Με την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναγκάζονται, λόγω της έλλειψης γιατρών ακόμα και για συνταγογράφηση, να καταφεύγουν σε εξωτερικούς γιατρούς για να συνταγογραφήσουν και να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

«Αποψίλωση» στο Νοσοκομείο Σύρου

Τη μεγαλύτερη δημόσια μονάδα Υγείας στην περιοχή των Κυκλάδων αποτελεί το Νοσοκομείο της Σύρου, όπως όμως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Συγκεκριμένα, αυτήν τη στιγμή λειτουργεί με το μισό σχεδόν (56%) νοσηλευτικό προσωπικό από αυτό που προβλέπει το ήδη κουτσουρεμένο οργανόγραμμα. Εχει μόλις έναν παιδίατρο, έναν οφθαλμίατρο, έναν ορθοπεδικό και έναν ουρολόγο, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή εφημερία.

Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος ούτε οδοντίατρος. Λειτουργεί με μόλις έναν τραυματιοφορέα ανά βάρδια και δύο εργαζόμενους στα πλυντήρια. Ο Σύλλογος επισημαίνει ακόμα πως για 120 μέρες το χρόνο δεν υπάρχει τεχνικός για τον ιατρικό εξοπλισμό του νοσοκομείου. Στο φόντο αυτών των προβλημάτων, στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν μια σειρά σωματεία, συνταξιούχοι, καθώς και οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε απεργία.

Αυξημένες ανάγκες, μειωμένα κονδύλια

Στα Γιάννενα, στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν τα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, κλαδικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συνταξιούχοι και ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ. Οπως καταγγέλλουν, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 200 εργαζόμενοι. Πάγιες ανάγκες καλύπτονται από συμβασιούχους και εργαζόμενους με προγράμματα, φοιτητές και σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά 14 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια την ίδια ώρα που η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία έχει αυξηθεί πάνω από 5% και στα επείγοντα πάνω από 30%. Εχει κλείσει η αγγειοχειρουργική κλινική, η οποία εξυπηρετούσε όλη την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ογκολογική κλινική, που είναι μοναδική στην ίδια περιοχή, έχει μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες των καρκινοπαθών.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι νοσηλευτές, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό παραμένουν απλήρωτοι για τις υπερωρίες και τις αργίες από το Νοέμβρη του 2014 ενώ οι γιατροί είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες του 2015. Αν λάβει κανείς υπόψη την εντατικοποίηση της εργασίας, την υποχρηματοδότηση, την αύξηση της προσέλευσης ασθενών, τις ελλείψεις υλικών κ.λπ. γίνεται κατανοητή η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 23 Μάη 2015