Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Στη μάχη σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι των μικρών ΕΒΕ


10 ΙΟΥΝΗ - ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με συνδικαλιστές του αντιμονοπωλιακού κινήματος για την προετοιμασία της κινητοποίησης
Από τη συζήτηση με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ
Από τη συζήτηση με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ
Μέρα Πανελλαδικής Δράσης είναι για τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ η Τετάρτη 10 Ιούνη, με συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά πόλεις, με αιχμή τα ζητήματα της φορολεηλασίας.
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τη φοροληστεία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μας φορολογεί με 26% από το πρώτο ευρώ για άλλη μια χρονιά. Συνεχίζει το καθεστώς της προκαταβολής φόρου 55%. Ξανά, ο φόρος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ. Προσθέτει πως η νέα συμφωνία κυβέρνησης και «εταίρων» φέρνει ακόμα περισσότερα βάρη και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να διαδηλώσουν: «Δεν πάει άλλο! Δεν έχουμε να πληρώσουμε!».
Εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και ενώσεων της Αττικής που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, μερικών από τις δεκάδες που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, μιλούν στο «Ριζοσπάστη» για τη δράση τους με στόχο την επιτυχία της συγκέντρωσης στις 10 Ιούνη, στις 9 π.μ. στην Ομόνοια, αλλά και για να είναι ηχηρό το «παρών» των αυτοαπασχολούμενων στα συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ, την επόμενη ακριβώς μέρα.

«Δεν πάει άλλο»

Στη συζήτηση που γίνεται με τους αυτοαπασχολούμενους, κατά τις δεκάδες εξορμήσεις και περιοδείες, αναφέρεται ο Δημήτρης Σωτηριάδης, από την Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου: «Το προηγούμενο διάστημα στις δυτικές συνοικίες σηκώσαμε το ζήτημα της Υγείας, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές και άλλους φορείς. Τότε υπήρχε ένα κλίμα που έλεγε "μήπως είναι νωρίς;", "μήπως βιαζόμαστε;". Χτες περιοδεύσαμε περίπου σε 100 καταστήματα. Δεν υπήρξε ούτε ένας που να μας έβαλε αυτό το ζήτημα. Ολοι με τον τρόπο τους, περιγράφανε την κατάσταση που ζουν. Περιγράφανε ότι δεν πάει άλλο.
Από περιοδεία σε περιοδεία στις γειτονιές συναντάμε όλο και περισσότερα μαγαζιά που είτε κλείνουν είτε συρρικνώνονται. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν καταστήματα και μικρές βιοτεχνίες που έπαθαν ζημιές από τις φετινές πλημμύρες. Μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση και ούτε προβλέπεται να λάβουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται».
Από την κατάσταση αυτή απορρέουν τα καθήκοντα της ΠΑΣΕΒΕ και των δυνάμεων που συσπειρώνει, όπως εξηγεί: «Είναι έντονο το ζήτημα του "τι κάνουμε", καθώς τη στάση αναμονής φαίνεται πως διαδέχεται η απογοήτευση. Εκεί ακριβώς χρειάζεται το αντιμονοπωλιακό κίνημα, η ΠΑΣΕΒΕ, τα σωματεία και οι ενώσεις που συσπειρώνονται στις θέσεις και τη δράση της. Να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα που βασίζεται στη συμμετοχή στον αγώνα, να συντονίσουν τον αγώνα αυτό με τα βήματα της εργατικής τάξης.
Ανεξάρτητα από το βαθμό συμμετοχής, που έχει σκαμπανεβάσματα, στο "πρόσωπο" των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων οι συνάδελφοι βλέπουν τις δυνάμεις εκείνες που είναι σταθερά κοντά τους. Σε ποιο βαθμό αυτή η αναγνώριση θα μετατραπεί σε πιο οργανωμένη και μαζική παρουσία στη δράση, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τη δική μας δουλειά, αλλά οπωσδήποτε και από τις γενικότερες εξελίξεις».
Οι επτά Ενώσεις και Σύλλογοι που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ προγραμματίζουν μέχρι τις 10 Ιούνη παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ σε Αιγάλεω και Ιλιον, εξορμήσεις στα καταστήματα, συγκεντρώσεις σε γειτονιές, περιοδεία στις βιοτεχνίες της παρακηφίσιας ζώνης.

Αντιδρούν στον κλοιό που σφίγγει

«Σε κάθε πιάτσα, αυτό που κυριαρχεί είναι ο προβληματισμός, η αγωνία των συναδέλφων πως δε θα καταφέρουν να κρατηθούν για πολύ ακόμα στο επάγγελμα. Πως δεν μπορούν να κάνουν ρύθμιση στον ΟΑΕΕ, γιατί αυτή απαιτεί πάνω - κάτω 2.000 ευρώ και αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις τρέχουσες εισφορές».
Με τον τρόπο αυτό συνοψίζει ο Παναγιώτης Μαυρίκης, από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ, τα ζητήματα που προβληματίζουν τους αυτοαπασχολούμενους στα ταξί. «Η συνέχιση αυτής της πολιτικής σημαίνει όχι απλά ξεζούμισμα αλλά πέταγμα των αυτοαπασχολούμενων έξω από την αγορά. Αυτός είναι ο στόχος της κυρίαρχης πολιτικής, όπως εφαρμοζόταν από την προηγούμενη, όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση», εξηγεί και προσθέτει:
«Την τελευταία περίοδο όσον αφορά το χώρο των ταξί αναπτύσσονται εταιρείες, ορισμένες από αυτές μάλιστα σε πολυεθνική βάση, αξιοποιούν "μνημονιακούς" νόμους (4070 και 4093) που τους δίνουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν Μέσα, όπως το ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, πράγμα που αξιοποιούν και τα τουριστικά γραφεία, εκτοπίζοντας τους αυτοαπασχολούμενους.
Επιπλέον, εμφανίζονται επιχειρήσεις που μέσα από μια ηλεκτρονική εφαρμογή εκμεταλλεύονται το άγχος των συναδέλφων να καλύψουν τα έξοδά τους, τους εντάσσουν σε αυτή προκειμένου να παίρνουν μια κούρσα πέντε και δέκα ευρώ και τους αποσπούν μια τεράστια προμήθεια, που έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα έξοδα. Ετσι, ο βρόγχος σφίγγει πια για τα καλά». Επισημαίνει παράλληλα τις ευθύνες της πλειοψηφίας του ΣΑΤΑ που σιγοντάρει την πολιτική αυτή, προσπαθώντας να κρατά τον κλάδο σε αδράνεια.
«Δε θα μείνει πιάτσα στην Αττική που δε θα ενημερωθεί από τις Επιτροπές Αγώνα», αναφέρει όσον αφορά το πνεύμα με το οποίο οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις προετοιμάζουν την κινητοποίηση.
Αύριο Κυριακή, οι Επιτροπές συνεδριάζουν για να οργανώσουν την παρέμβασή τους στην τελική ευθεία για τις 10 Ιούνη. Τέλος, υπενθυμίζει πως στις 3 και 4 Ιούνη δικάζονται περίπου 250 ταξιτζήδες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2011. Οπως λέει, οι Επιτροπές καλούν «τους συναδέλφους να είναι στο δικαστήριο, να συνεχίσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν το δίκιο τους».

Βήματα στη λειτουργία σωματείων και ενώσεων

Στην καθημερινή δράση της Ενωσης ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου αναφέρεται ο Ανδρέας Δρόλιας. Η Ενωση, αφού οργάνωσε εξορμήσεις στα καταστήματα και τους επαγγελματοβιοτέχνες, προχώρησε σε Γενική Συνέλευση όπου συζήτησε για τη συμμετοχή της στη συγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ. Μαζί με άλλες Ενώσεις και Συλλόγους από τα νότια προάστια θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ στην Καλλιθέα.
«Πηγαίνοντας προς την κινητοποίηση έχουμε καλέσει τους συναδέλφους να ετοιμάσουμε το πανό μας, έχουμε ορίσει το ραντεβού μας στο μετρό για να κατεβούμε όλοι μαζί στη συγκέντρωση στην Ομόνοια. Προγραμματίζουμε ανοιχτές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, συζητάμε στόχους και αποφασίζουμε σχέδιο δράσης.
Στη Γενική μας Συνέλευση έγινε προγραμματισμός για εξορμήσεις με συγκεκριμένο καταμερισμό, ποιος αναλαμβάνει ποιον δρόμο, ποια περιοχή, ποια ειδικότητα. Το πνεύμα που κυριάρχησε και στη συνέλευση είναι πως θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Με το πνεύμα αυτό συνεχίζουμε και βάζουμε στόχο να έχουμε μαζικό μπλοκ στην κινητοποίηση. Κρατάμε ως ιδιαίτερα θετική τη διάθεση που έδειξαν συνάδελφοι να βάλουν και αυτοί πλάτη στην προσπάθεια», αναφέρει.
Στο πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων που βρίσκονται χωρίς ασφάλιση αναφέρεται ο Θωμάς Πάντζος, πρόεδρος της Συντεχνίας Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και προαστίων: «Και στον κλάδο του Ξύλου χιλιάδες βιοτέχνες παραμένουν ανασφάλιστοι. Δεν μπορούν να καλύψουν τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να μην έχουν βιβλιάριο Υγείας. Πολλοί αναγκάζονται να διακόψουν τον ΟΑΕΕ, αφού τα χρέη συνεχώς συσσωρεύονται. Βάφουν τα τζάμια και δουλεύουν "μαύρα", όπως λέμε.
Το σωματείο έχει πάρει πρωτοβουλίες με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και στο ΚΕΑΟ. Κλιμακώνουμε με ορίζοντα τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης, με εξορμήσεις αλλά και ειδοποίηση όλου του μητρώου του σωματείου», αναφέρει.
Οπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην πιο μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, έχουν να κάνουν με την καλύτερη παρέμβαση των ίδιων των σωματείων. «Είναι πολύ συχνότερες οι ανοιχτές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, καλύτερη η επαφή με το μητρώο, περισσότερες οι συσκέψεις στα μαγαζιά, τα καλέσματα για Γενικές Συνελεύσεις, για κινητοποιήσεις», εξηγεί.

Φανερή η κοροϊδία με τις δόσεις

Την ίδια εικόνα μεταφέρει και ο Γιώργος Ζαχάρος, από την Ενωση Αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ Ηρακλείου Αττικής. Μάλιστα, στην κινητοποίηση που οργάνωσε η Ενωση πρόσφατα στον ΟΑΕΕ, από κοινού με τις Ενώσεις σε Ν. Ιωνία, Μεταμόρφωση και Ν. Ερυθραία, συμμετείχαν δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι.
«Πλέον, οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν καλύτερα στην πράξη ότι το μέτρο των 100 δόσεων δεν έγινε για να ελαφρύνει τους επαγγελματοβιοτέχνες», σημειώνει και προσθέτει πως τα χρέη και το ζήτημα της Υγείας «καίνε» τους αυτοαπασχολούμενους:
«Το δικαίωμα στην Υγεία για τον αυτοαπασχολούμενο και την οικογένειά του εξαρτάται από τη ρύθμιση στον ΟΑΕΕ. Ακόμα όμως και σε αυτό ταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι. Ετσι, υπάρχουν καταγγελίες ότι κάθε μήνα για να επιβεβαιώνουν τη ρύθμιση, πρέπει να πηγαίνουν και να στήνονται μια και δύο ώρες στην ουρά για να τους σφραγίσουν το βιβλιάριο. Κι αυτό φυσικά πέρα από την υποχρέωση να ανταποκρίνονται στη δόση, γιατί διαφορετικά χάνουν τη ρύθμιση».
Υπογραμμίζει ιδιαίτερα τις ευθύνες των δυνάμεων της πλειοψηφίας στα συνδικαλιστικά όργανα, στη ΓΣΕΒΕΕ και σε μια σειρά Εμπορικούς Συλλόγους, φέρνοντας ένα παράδειγμα από την περιοχή:
«Ο Εμπορικός Σύλλογος στη Νέα Ιωνία έστειλε 700 ερωτηματολόγια σε καταστηματάρχες ζητώντας τη γνώμη τους για το θέμα της Κυριακής αργίας. Από αυτά απαντήθηκαν περίπου τα 500, με το 85% να λέει "όχι" στο άνοιγμα τις Κυριακές», αναφέρει και συνεχίζει: «Οπως φαίνεται, το αποτέλεσμα δεν άρεσε, κι έτσι ο πρόεδρος του Συλλόγου έστειλε απάντηση καλώντας να πράξει καθένας "κατά συνείδηση". Βάζοντας, δηλαδή, τον έναν μικροκαταστηματάρχη να τσακώνεται με τον άλλο για το αν θα ανοίξουν την Κυριακή».
Στον αντίποδα, η Ενωση βρίσκεται στη μάχη για την επιτυχία της συγκέντρωσης: «Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης στις 10 Ιούνη, έχουμε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα. Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις, τις εξορμήσεις και τις περιοδείες. Ζητάμε τη συμμετοχή των συναδέλφων στον αγώνα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε. Η θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ή θα τους αντιπαλέψουμε», καταλήγει.