Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Να δοθεί οργανική θέση σε όλους τους εκπαιδευτικούς

 

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών

 

Από την πρόσφατη κινητοποίηση για το ζήτημα των μετατάξεων

Να αποδοθεί οργανική θέση σε όλους τους εκπαιδευτικούς και να δοθεί λύση στο ζήτημα των μετατάξεων σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων εκπαιδευτικών ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Η Ερώτηση των βουλευτών Χρ. Κατσώτη, Σ. Βαρδαλή, Λ. Κανέλλη, Στ. Τάσσου και Μαν. Συντυχάκη αναφέρεται στην πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας για ανάκληση όλων των μετατάξεων που έγιναν από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 2013, σημειώνοντας πως αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί, τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών, που τα τελευταία δύο χρόνια εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοινώθηκε στην αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί για το ζήτημα των υποχρεωτικών μετατάξεων που έγιναν βάσει του ν. 4172/2013, σχεδιάζει να προωθήσει ρύθμιση για να ανακληθούν όλες οι μετατάξεις που έγιναν από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 2013.

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ τονίζονται τα εξής:

«Παρά την προσπάθεια του υπουργείου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις (βλέπε δελτίο Τύπου ΥΠΟΠΑΙΔ, 18 - 5 - 2015), οι απαντήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός στους εκπαιδευτικούς, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους (19/5/2015), μόνο ανησυχία προκαλούν.

Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε καμία δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση - λαιμητόμο. Την ίδια ώρα, στο δίκαιο αίτημα των εκπαιδευτικών για απόδοση οργανικής θέσης απάντησε ότι "διερευνάται η δυνατότητα σύστασής τους, αν και εφόσον το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρχει κόστος και αν συμφωνήσει η κυβέρνηση".

Η κυβέρνηση, δηλαδή, κινείται στη γνωστή γραμμή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και, αντί για μόνιμους, μαζικούς διορισμούς, προωθεί την κινητικότητα των εκπαιδευτικών και το χτύπημα της οργανικής θέσης, δηλαδή της μονιμότητας.

Το πρόβλημα της μη ικανοποίησης χιλιάδων δίκαιων αιτημάτων για μετάθεση - απόσπαση εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που ήδη υπηρετούσαν, πριν τις μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν προέκυψε αποκλειστικά από τις μετατάξεις του 2013. Οξύνθηκε ασφαλώς δραματικά και απέναντι σε αυτό δεν μπορεί κανείς να στέκεται αδιάφορα. Ωστόσο, έχει βαθύτερα αίτια.

Και αυτά βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια (συμπτύξεις, συγχωνεύσεις χιλιάδων σχολείων, αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, δημιουργία πολυπληθών τμημάτων κ.ά.) και που συνεχίζει και σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ολα αυτά οδηγούν σε υποβάθμιση της μορφωτικής διαδικασίας για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας και σε χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες κενά στους εκπαιδευτικούς αυτών των ειδικοτήτων (π.χ. μόνο 514 στο ΠΥΣΠΕ Α' Αθήνας), που δεν δίνονται ωστόσο σαν οργανικά, καλύπτονται με χιλιάδες αναπληρωτές και όχι με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς.

Λύση στο ζήτημα των μετατάξεων υπάρχει και έχει προταθεί από συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών.

Για τους εκπαιδευτικούς στις ειδικότητες Γερμανικών, Γαλλικών, Καλλιτεχνικών, Θεατρική Αγωγής και Πληροφορικής, που δεν προϋπήρχαν στην ΠΕ, να συσταθούν και να τους αποδοθούν τώρα οργανικές θέσεις. Για τις προϋπάρχουσες στην ΠΕ ειδικότητες (ΠΕ06 Αγγλικών, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής και ΠΕ16 Μουσικής) να πάρουν μετάθεση αναδρομικά και όσοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχαν κάνει αίτηση το 2013 και το 2014 και είχαν περισσότερα μόρια από τον τελευταίο εκπαιδευτικοί που πήρε μετάταξη (πάντα για την ίδια μεταθετική περιοχή)».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα για την απόδοση οργανικής θέσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς και λύση στο ζήτημα των μετατάξεων, όπως έχει προταθεί από συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών. Επίσης, ρωτούν πότε σκοπεύει το υπουργείο να ολοκληρώσει τη διαδικασία των συγκεκριμένων μετατάξεων, για να προχωρήσουν στη συνέχεια οι υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις, αποσπάσεις), ώστε και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν έγκαιρα πού θα βρίσκονται του χρόνου, αλλά και τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 22 Μάη 2015