Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Φέρνουν νέα βάρη στο λαό για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

 

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Επένδυση»

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Επένδυση» και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης.

***

-- Κάθε εβδομάδα ακούμε ότι είναι η «πλέον κρίσιμη» και ότι τα οικονομικά της χώρας στερεύουν. Καταρχάς συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι χρήματα υπάρχουν για λίγες μέρες ακόμα;

-- Εδώ και 5 χρόνια ζούμε, κυρίως πριν από την εκταμίευση μιας δόσης, το ίδιο σίριαλ... κρισιμότητας. Τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάθε μέρα κάνουν τέτοιες δηλώσεις ή διαρρέουν προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπάρχει παντελής έλλειψη ρευστότητας από το τέλος του μήνα. Οι ίδιοι οι «θεσμοί» επίσης αυτό επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία.

-- Θεωρείτε πιθανό, αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία, η κυβέρνηση να δυσκολευτεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις;

-- Στάση πληρωμών εκ μέρους του Δημοσίου υπάρχει ήδη. Προς το παρόν μόνο οι μισθοί, οι συντάξεις και οι δόσεις προς το ΔΝΤ και την τρόικα πληρώνονται. Ο λαός μας ήδη είναι χρεοκοπημένος. Οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι ο Μάης είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορούν ακόμα να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Να παραπληροφορούν και σε αυτό το ζήτημα, το θεωρώ παρατραβηγμένο. Την ίδια στιγμή, βέβαια, είναι φανερό ότι το χρησιμοποιούν εκβιαστικά για να δημιουργήσουν και κλίμα φοβίας, γενικευμένης ανασφάλειας, ώστε ο λαός να δεχτεί την επαίσχυντη συμφωνία που θα έρθει ως... «λύτρωση»! Παλιά τους τέχνη κόσκινο...

Κάλπικο το δίλημμα «συμφωνία» ή «μη συμφωνία» εντός των τειχών

-- Κατά τη γνώμη σας, τι είναι καλύτερο αυτή την ώρα; Μια «κακή συμφωνία» ή αυτό που λέμε «μη συμφωνία» και παράταση του κλίματος αβεβαιότητας;

-- Οπως ξέρετε, τέτοιου είδους διλήμματα εμείς τα θεωρούμε από την αρχή κάλπικα. Διότι όλες οι πιθανές αυτές εκδοχές, «συμφωνίας» ή «μη συμφωνίας» εντός των τειχών, για τον ελληνικό λαό θα σημαίνουν νέα μέτρα, μείωση του εισοδήματός του. Δεν σημαίνει ότι είναι ταυτόσημες εκδοχές, είναι όμως εξίσου αντιλαϊκές. Το καλύτερο κατά την άποψή μας βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, τόσο από την άποψη της πολιτικής πρακτικής, όσο και κυρίως της ίδιας της πρότασης διεξόδου από την κρίση σε όφελος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

-- Η χώρα θα χρειαστεί για το 2015 - 2016 περίπου 30 δισ. Βλέπετε να οδηγούμεθα σε μνημόνιο 3;

-- Δεν θα το ονομάσουν μνημόνιο τώρα, σε αυτό έχουν ήδη συμφωνήσει και οι εταίροι. Η ουσία όμως και αυτής της συμφωνίας που έρχεται, θα είναι μέτρα, δεσμεύσεις, μεταρρυθμίσεις «μνημονιακές», έτσι όπως έχουμε συνηθίσει να τις λέμε. Ο λαός μας, για μια ακόμα φορά, θα υποφέρει. Οχι μόνο δεν θα υπάρξει καμιά ανάκτηση απωλειών, αλλά θα επωμιστεί και νέα βάρη για να μεγαλώνει η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα τμημάτων του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

-- Σχηματικά θα λέγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ισχυρή κριτική από τα αριστερά του. Θα ήταν στη σκέψη σας το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα μέτωπο ευρύτερων δυνάμεων που θα αμφισβητήσουν τη συμφωνία; Και για να προεκτείνω το ερώτημα, ένα μέτωπο που θα αμφισβητήσει ακόμα και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ;

-- Στην ουσία της πρότασης του ΚΚΕ βρίσκεται η συγκρότηση εδώ και τώρα μιας μεγάλης κοινωνικής Λαϊκής Συμμαχίας, που θα έχει στόχο τη ρήξη με την ΕΕ, τα μονοπώλια, το σύστημά τους, την εξουσία τους, με την εργατική τάξη, το λαό, πραγματικά στην εξουσία. Μια λαϊκή διακυβέρνηση που θα μπορεί να σχεδιάζει κεντρικά, επιστημονικά την οικονομία, την παραγωγή, τις κοινωνικές υπηρεσίες, με στόχο την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, τη λαϊκή ευημερία.

-- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί σε μια συμφωνία εντελώς έξω από την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό, θα ήταν λύση οι κάλπες ή το δημοψήφισμα;

-- Μέχρι αυτή τη στιγμή οι εκλογές και το δημοψήφισμα χρησιμοποιούνται προς το λαό, όχι για γνήσια έκφραση της θέλησής του, αλλά για να τον κάνουν συνένοχο στις αντιλαϊκές συμφωνίες που προτίθενται να υπογράψουν, κάτω από το βάρος καταστροφολογίας και εκβιαστικών διλημμάτων. Νέες εκλογές δεν θα λύσουν τα λαϊκά προβλήματα, όπως δεν τα έλυσαν και πριν από 3 μήνες. Μπορεί βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να λύσει εσωκομματικά του προβλήματα, όπως και προβλήματα με τον εταίρο του στην κυβέρνηση. Εάν γίνουν εκλογές, το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη της ενημέρωσης και της αλήθειας πλατιά μέσα στον ελληνικό λαό, πράγμα άλλωστε που δεν έχει σταματήσει να κάνει από την επόμενη μέρα των εκλογών, όπως είχε και προεκλογικά υποσχεθεί.

Μπορούν να βγουν συμπεράσματα, να σημαδέψει ο λαός τον πραγματικό αντίπαλο

-- Η κυβέρνηση συμπληρώνει τέσσερις μήνες ζωής. Εχετε να της πιστώσετε κάτι θετικό σε αυτό το διάστημα;

-- Στη Βουλή έχουμε ψηφίσει θετικά σε συγκεκριμένα άρθρα, που έστω προς στιγμήν ανακουφίζουν κάπως λαϊκά στρώματα, συνανθρώπους μας. Ηταν, όμως, όχι απλώς ψίχουλα, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν πλησίαζαν έστω τις προεκλογικές - κι αυτές μικρές - υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εξανεμίζονται από την αμέσως επόμενη μέρα που δίνονται. Συνολικά όμως αυτοί οι τέσσερις μήνες ήταν μια πορεία ολοταχώς προς τα πίσω, γρήγορη συνολική μετάλλαξη και μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ από τα όποια προεκλογικά αριστερά συνθήματα του είχαν απομείνει, σε κλασικά αστικά αντιλαϊκά πρότυπα μιας αποτυχημένης σοσιαλδημοκρατίας, που γνωρίσαμε και παλιότερα στη χώρα μας.

-- Θα ήθελα, κύριε Κουτσούμπα, να σας ρωτήσω για ποιο λόγο το ΚΚΕ δεν κατάφερε σε συνθήκες σκληρής λιτότητας να είναι ο μεγάλος «κερδισμένος» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ;

-- Το 2012, οπότε υπήρξε εκείνη η γρήγορη κατάρρευση του παλιού δικομματισμού, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που το ακολουθούσαν λαϊκές δυνάμεις, οι οποίες σε ένα βαθμό είχαν μπολιαστεί με τη λογική της κυβερνητικής διαχείρισης, ενός κρατικού τομέα ρουσφετιού..., η μαζική μετακόμιση στελεχών και μελών εκείνου του ΠΑΣΟΚ, τότε, μέσα σε μια νύχτα, στο μικρό οπορτουνιστικό μέχρι εκείνη τη στιγμή κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ..., η μεγάλη στήριξη που δόθηκε σε αυτή τη μετακόμιση από ισχυρά τμήματα της άρχουσας τάξης και μέσων ενημέρωσης..., ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου που τον ανέδειξαν κυβερνητική δύναμη.

Οσα προειδοποιούσε το ΚΚΕ ήδη τα γευόμαστε όλοι. Θα τα γευτούμε ακόμα περισσότερο το χρόνο που έρχεται και θα είναι πολύ πικρά για το λαό μας. Εμείς αισιοδοξούμε ότι μπορούν να βγουν συμπεράσματα πριν να είναι πολύ αργά. Και ο λαός μας να στοχεύσει σωστά αυτή τη φορά, προς τον πραγματικό αντίπαλο και με όπλο την πολιτική και τη στρατηγική που πραγματικά τον εκπροσωπεί και τον εκφράζει, σε συσπείρωση και δράση με το ΚΚΕ.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 26 Μάη 2015