Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ζ. Κ. Γιούνκερ: Μπορούμε να τελειώσουμε τη συμφωνία

 

Στην αίσθηση ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί με την επίτευξη συμφωνίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ΜΝΙ.

Σημείωσε ότι «οι Έλληνες συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Ιούνιο» και πως «καμία συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου» . Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, λέγοντας «δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, αλλά έχω διαπιστώσει πως έχει υπάρξει πρόοδος σε διάφορα θέματα. Κι έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να τελειώσουμε».

Ξεκαθάρισε ότι στο ζήτημα του ΦΠΑ αυτό που ζητούν οι δανειστές δεν είναι γενικά και αόριστα αλλαγές στους συντελεστές, αλλά αύξηση των κρατικών εσόδων της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι Έλληνες συνομιλητές μας μας έχουν πει ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στο ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει, όμως δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς αυτή η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Επιβεβαίωσε ότι διαδραματίζει ρόλο στις διαπραγματεύσεις, αλλά με παρασκηνιακό τρόπο, λέγοντας «δε θέλω να φαίνομαι πολύ, καθώς αυτό είναι ένα ζήτημα του Eurogroup, αλλά αν η Κομισιόν δεν προσπαθούσε να γεφυρώσει τις απόψεις, δεν θα υπήρχε καμία γεφύρωση».

Όσο για τον Γ. Βαρουφάκη ανέφερε πως «δεν βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό».

“902.gr” Τρίτη 26 Μάη 2015