Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ «Ονειρο» η συνταξιοδότηση - Στο απόσπασμα η μητρότητα


Μια σειρά από πλευρές του ζητήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης που αφορούν τις εργαζόμενες γυναίκες ανέδειξε η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να οργανώσει ημερίδα για τις εξελίξεις στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Σήμερα, ο «Ρ» δημοσιεύει την παρέμβαση που έκανε πάνω στο θέμα αυτό στην ημερίδα η Κωνσταντίνα Λυμπέρη, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Σε επόμενο φύλλο θα ακολουθήσει η παρέμβαση της προέδρου της ΟΓΕ, Μαιρήνης Στεφανίδη, στις εργασίες της ημερίδας.
«Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους, το σύνολο της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορά μόνο τη σύνταξη, αλλά συνδέεται άμεσα με τις παροχές Υγείας, κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, οι ανατροπές των οποίων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την πλειονότητα των εργαζόμενων γυναικών σε ένα νέο μεσαίωνα», τόνισε η Κωνσταντίνα Λυμπέρη. Υπενθύμισε πως ένα μέρος των εργαζόμενων γυναικών έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των αντιασφαλιστικών ανατροπών, με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι τα 67 χρόνια, την κατάργηση της πενταετούς διαφοράς στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης μεταξύ αντρών και γυναικών και την ισοπέδωση στο όνομα της ισότητας των φύλων κάθε ευνοϊκής διάταξης και ρύθμισης που ίσχυε για τις γυναίκες. «Η πενταετής διαφορά στα όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε πρόωρη συνταξιοδότηση», επισήμανε και πρόσθεσε: «Είναι η ελάχιστη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας και της βιολογικής διαφοράς των γυναικών. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση των κοινωνικών και οικογενειακών βαρών που επωμίζονται οι εργαζόμενες γυναίκες στα πλαίσια μιας κοινωνίας που μεταβιβάζει συνεχώς κοινωνικές υπηρεσίες στις πλάτες τους».
Από την ημερίδα του ΠΑΜΕ
Από την ημερίδα του ΠΑΜΕ
Μέσα από μια σειρά στοιχεία παρουσίασε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η σύνταξη που εξασφαλίζουν, άνδρες και γυναίκες, είναι κουτσουρεμένη. Με βάση τα στοιχεία, η ψαλίδα ανάμεσα στις συντάξεις ανδρών και γυναικών φτάνει το 25%. Εντυπωσιακή είναι η μείωση που έχουμε το 2013 - 2014 στις αμοιβές των γυναικών στην προσωρινή απασχόληση, όπου είναι 7,8%. Ενώ στις γυναίκες με μόνιμη απασχόληση φτάνει το 5%. Βάζουν δυναμίτη στην πρόωρη συνταξιοδότηση της μητέρας με ανήλικα παιδιά, με παιδιά ΑμΕΑ. Για όλο και περισσότερες γυναίκες η σύνταξη γίνεται άπιαστο όνειρο, με δεδομένη την αυξανόμενη ανεργία, τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία αλλά και την ανασφάλιστη δουλειά, που αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τους άντρες.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Δ΄ τρίμηνο του 2014, 135.400 εργαζόμενες εργάζονται με μερική απασχόληση - υποαπασχολούνται, με το μεγαλύτερο ποσοστό στις ηλικίες 35-65 ετών, ενώ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανήλθε στο 29,6%. Ιδιαίτερα όμως στις νέες γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 58,1%. Αυτές οι γυναίκες στερούνται μια σειρά επιδομάτων, τα οποία απαιτούν ορισμένο αριθμό ημερομισθίων (επίδομα γάμου, τοκετού, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας κ.ά.). Μιλάμε για μισό μεροκάματο - μισό ένσημο. Το γεγονός αυτό διευκολύνει τους εργοδότες οι οποίοι καταβάλλουν χαμηλές εισφορές, ή ακόμα δεν καταβάλλουν και καθόλου εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία».

Επίθεση στη μητρότητα και την Υγεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα δικαιώματα που σχετίζονται με τη μητρότητα. Μιλώντας για την άδεια μητρότητας, διάρκειας 17 εβδομάδων, που λαμβάνουν οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ και κατήγγειλε πως «υπάρχουν περιπτώσεις νέων εργαζόμενων γυναικών οι οποίες χάνουν το επίδομα ακόμα και για ένα ένσημο!», αφού είναι προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει 200 ημερομίσθια κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, πριν την πιθανολογούμενη ημερομηνία τοκετού. Οσο για την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, που χορηγεί ο ΟΑΕΔ επισήμανε πως οι πόροι προέρχονταν από εργοδοτικές εισφορές που πλέον έχουν καταργηθεί. «Αντίστοιχα, το επίδομα τοκετού (900 ευρώ), που αποτελούσε μια ανάσα για τις πρώτες ανάγκες του μωρού και δινόταν από τα ασφαλιστικά ταμεία, με Υπουργική Απόφαση δίνεται μόνο σε όσες ασφαλισμένες γεννούν στο σπίτι! Μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω», υπογράμμισε.
Δίπλα στα παραπάνω, υπάρχουν και οι συνέπειες των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, που κυριαρχούν στις εργαζόμενες: «Η μερική και προσωρινή απασχόληση, η ανεργία, η "μαύρη" εργασία περιορίζουν την ασφαλιστική κάλυψη των γυναικών και επομένως και το δικαίωμά τους στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι χαμηλότεροι μισθοί και μεροκάματα που συνεπάγεται η "ευέλικτη" εργασία κάνουν δυσβάστακτες τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν γιατρούς, φάρμακα, εμβόλια, εξετάσεις, νοσηλεία και σε περίπτωση που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος να στερούνται κάθε παροχή Υγείας, οι ίδιες και τα παιδιά τους. Το χέρι στην τσέπη υποχρεώνονται να βάλουν και οι ασφαλισμένες, αφού αυξάνονται οι ανταποδοτικές πληρωμές, ενώ η άσχημη κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ανοίγει το δρόμο να επιβληθούν επιπλέον πληρωμές και πρόσθετες περικοπές στο δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κατάσταση αυτή είναι πολλαπλά επιβαρυντική για τις γυναίκες, λόγω της φυσιολογίας του οργανισμού τους, του αναπαραγωγικού τους ρόλου, των πρόσθετων και ιδιαίτερων αναγκών που αυτός συνεπάγεται για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προληπτικές εξετάσεις, προγεννητικό έλεγχο, μαιευτική περίθαλψη. Οι συνθήκες αυτές αποδεικνύουν γιατί είναι επιτακτική ανάγκη τώρα να υλοποιηθεί το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με άμεση κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλους και όλες, ανεξάρτητα από το αν έχουν ασφάλιση».

«Οι γυναίκες ζουν περισσότερο» διαπιστώνει η ΕΕ

Οσο για το «μανδύα», με τον οποίο περιβάλλει η ΕΕ την επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών, σχολίασε: «Για να νομιμοποιηθούν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές στη συνείδηση των γυναικών, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωκοινοβουλίου διαπιστώνει πως οι γυναίκες καταγράφουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από τους άντρες, που φτάνει συγκεκριμένα τα 82,4 έτη έναντι 76,4 ετών. Ομως, το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο δεν σημαίνει και ότι η υγεία τους βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Προφανώς από τις μελέτες τους απουσιάζουν έρευνες για επαγγελματικές ασθένειες που αφορούν κατά πλειοψηφία τις εργαζόμενες, όπως οι μυοσκελετικές παθήσεις. Επιπλέον, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις με τις οποίες δουλεύουν σε μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες, συνεπάγονται χειρότερες συνθήκες και μεγαλύτερους κινδύνους, ακανόνιστα και "ανάποδα" ωράρια, που επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία».

Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ

  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - Στα 50 και 55 αντίστοιχα για τα Βαρέα Ανθυγιεινά. Να υπάρχει η 5ετής διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μητέρων ανηλίκων, ΑμΕΑ, πολύτεκνων.
  • Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού (γυναικολογικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού).
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλες τις εργαζόμενες, άδειες κύησης - τοκετού - λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στη συνέχεια, διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία, με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο, με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών και νηπίων.
  • Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.