Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πιέζει την κυβέρνηση να φέρει μια «αποδεκτή συμφωνία»





i
Μια «αποδεκτή συμφωνία» με τους δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση στελέχη της ΝΔ. Βλέπουν, ωστόσο, στον ορίζοντα να έρχεται και τρίτο μνημόνιο, προσβλέποντας σε εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στον AΝΤ1 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Εύχομαι να έρθει μια συμφωνία η οποία θα είναι αποδεκτή - δεν θα πω "καλή", καλή συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει.Αλλά και αυτό», συμπλήρωσε απευθυνόμενος σε εκπρόσωπο της κυβέρνησης, «δεν θα σας λύσει το πρόβλημα διότι σε τρεις μήνες από τώρα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του επόμενου μνημονίου, του επόμενου προγράμματος το οποίο διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας τώρα ότι δεν θα υπογράψετε πλην όμως πρέπει να λέμε και κάποιες αλήθειες, ότι αν η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές - που δεν μπορεί να δανειστεί για τους επόμενους 12-18 μήνες - θα αναγκαστεί να καταφύγει σε τρίτο πρόγραμμα».
Συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία
Για το τι θα πράξει η ΝΔ στη Βουλή σχετικά με τη συμφωνία, και καθώς μια σειρά από αστικά επιτελεία πιέζουν τη ΝΔ να την υπερψηφίσει ώστε να αποκατασταθούν τάχιστα γραμμές χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων, ανέφερε: «Εμείς λέμε εξ αρχής ότι δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε για τη λεπτομέρεια μιας συμφωνίας αν δεν την έχουμε δει. Αυτό είναι αρκετά σαφές.Συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Μη συμφωνία είναι χρεοκοπία. Χρεοκοπία δεν τη θέλει κανείς. Από την άλλη, υπάρχουν συμφωνίες και συμφωνίες. Μπορεί κανείς να πει ότι εγώ θέλω να αυξήσω πολύ τους φόρους για να χρηματοδοτήσω ένα μεγαλύτερο Δημόσιο. Δεν συμφωνούμε σε αυτή τη λογική», συμπλήρωσε οριοθετώντας τα σημεία κριτικής της ΝΔ που αρνείται νέους φόρους στο κεφάλαιο και την «επιχειρηματικότητα», χαρακτηρίζοντάς τους «υφεσιακό μέτρο», και ζητώντας παράλληλα ταχεία προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Αλλωστε και κεντρικά, στη ΝΔ, ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξει «συνεννόηση» των βασικών αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προωθηθούν τα ζητούμενα του κεφαλαίου. Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε χτες μεταξύ άλλων ότι «τώρα, που τελειώνουν τα ψέματα, η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να εγκαταλείψει το λαϊκισμό της. Και έχουμε την ευκαιρία, ως χώρα, να προχωρήσουμε στη μεγάλη συνεννόηση»...

"Ριζοσπάστης" Τετάρτη 27 Μάη 2015