Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ Παραμένει ζητούμενο η πολιτική βούληση


Η εισηγητική παρουσίαση της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τον προσδιορισμό των αξιώσεων για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, ήταν το θέμα της χτεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.
Από τα στοιχεία που παρέθεσε ο επικεφαλής της Επιτροπής, Π. Καρακούσης, και άλλα μέλη της, προέκυψε ότι σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι αποζημιώσεις που οφείλονται στην Ελλάδα κυμαίνονται από 280 δισ. ευρώ έως 340 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Π. Καρακούση η έκθεση στηρίζεται σε ένα τεράστιο αρχειακό υλικό του ΓΛΚ, περίπου 50.000 σελίδων. Η έκθεση έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, που με τη σειρά του τη διαβίβασε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και πάει λέγοντας.
Τα όσα ανέφερε ο Π. Καρακούσης είναι τρανταχτή απόδειξη αυτού που έχει επισημάνει το ΚΚΕ ότι στοιχεία υπάρχουν, όμως οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση να διεκδικήσουν. Οσο για τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι«επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ηθικό θέμα» έχουν δημιουργήσει μεγάλο ερώτημα.
Το ΚΚΕ έχει ζητήσει να κληθούν άμεσα στην Επιτροπή οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, για να εξηγήσει τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των αποζημιώσεων, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ως ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός. Ομως, μέχρι τώρα τέτοια ακρόαση δεν έχει γίνει...
Αναλυτικά η έκθεση θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, οπότε και θα γίνουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων.