Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Παζάρια «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» των μονοπωλίων και των «προσχεδίων» τους


Νέο αντιλαϊκό «κουστούμι», πάνω στο ήδη διαμορφωμένο ασφυκτικό για το λαό πλαίσιο, αποτελεί και η πρόταση της συγκυβέρνησης...

«Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» των μονοπωλίων και των διαφόρων αντιλαϊκών σχεδίων κυβέρνησης και δανειστών που καταρτίζονται για λογαριασμό τους, εξελίσσεται η διαδικασία της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους «θεσμούς» της τρόικας. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συγκλίσεις, ακόμη και σε σημείο ταύτισης, γύρω από την γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν για την «επόμενη μέρα».
«Ηταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το βράδυ, στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ (...) Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γ. Ντάισελμπλουμ», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας. Μάλιστα, σημείωσε ότι «προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες, όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες, είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης». Με άλλα λόγια, από την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων, ύψους 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που «προτείνονται» από την πλευρά των «θεσμών», η συγκυβέρνηση εμφανίζεται να αντιστέκεται μόνο στο ΕΚΑΣ και το ΦΠΑ στα τιμολόγια ρεύματος. Την ίδια ώρα, η συζήτηση «καλά κρατεί» για την επιλογή «εναλλακτικών μέτρων», ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, ενώ για τις προσεχείς μέρες προγραμματίζεται και νέα συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Κουρνιαχτός συγκάλυψης του αντιλαϊκού «πακέτου» της συγκυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση, στα 1,9 δισ. ευρώ -για την ώρα- φτάνει το πακέτο μέτρων που έχει βάλει στο τραπέζι η συγκυβέρνηση και αυτό αφορά μόνο το Β' εξάμηνο του 2015. Φτάνει, δηλαδή, στα 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, έναντι 6 δισ. ευρώ το χρόνο που συζητά η πλευρά της τρόικας, ενώ η απόσταση τμηματικά «γεφυρώνεται»...
Με βάση το κείμενο 47 σελίδων που απεστάλη στις αρχές της εβδομάδας στους «θεσμούς», η συγκυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα:
  • ΦΠΑ: Το 28% από τα είδη των τροφίμων μεταφέρεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13% σήμερα). Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα απογειώνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 11% εντάσσονται τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης κ.ά. και στο 6% μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Καθώς η αντιλαϊκή σούμα δε φαίνεται να βγαίνει, οι «θεσμοί» ανεβάζουν τον πήχη της πρόσθετης φοροαφαίμαξης του λαού, μέσω ΦΠΑ, στα 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στα ήδη συμφωνημένα νέα μέτρα είναι και αυτό τηςκατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Η πρόταση της συγκυβέρνησης προβλέπει την άντληση εσόδων ύψους 10,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.Ειδικά για το 2015 και το 2016, προβλέπονται έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκύψουν ακόμη 2,1 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2017-2019. Στις κυβερνητικές λίστες περιλαμβάνονται ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕπεριφερειακά αεροδρόμια, ακίνητη περιουσία, πώληση ποσοστού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία Οδός κ.ά. Στην πρόταση αναφέρεται πως τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι 3,8 δισ. ευρώ, θα αποδοθεί σε ασφαλιστικά ταμεία.
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Λόγος γίνεται για αύξηση σε εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο, με προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα μόλις 220 εκατ. ευρώ. Κατά τ' άλλα, διατηρείται «κανονικά» και αυτό το τάχα «έκτακτο» χαράτσι σε όλους τους μισθωτούς, όπως άλλωστε και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και η φοροληστεία μέσω της «μνημονιακής» φορολογίας εισοδήματος...
  • Εκτακτη εισφορά στις μεγάλες (κερδοφόρες) επιχειρήσεις: Η εισφορά προβλέπεται να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ, με συντελεστές οι οποίοι φτάνουν το 10%. Προβλέπονται εισπράξεις 1,064 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ανάλογο μέτρο, ως προπέτασμα καπνού, είχε ανακοινωθεί και πριν από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, το 2010. Η συγκυβέρνηση κινείται με ανάλογες προτάσεις για επιβολή φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αεροπλάνα κ.ά.
  • Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Προωθείται το άνοιγμα του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ μάρκετ.
  • Αποπληρωμές κρατικού χρέους: Προτείνει την καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ, μέσω των αδιάθετων αποθεματικών του ΤΧΣ (10,9 δισ. ευρώ) που έχουν περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση θέτει ρήτρα υπαγωγής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σε άλλο παράρτημα της ελληνικής πρότασης, το οποίο δε «διέρρευσε», σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται πρόταση για επιμήκυνση των διακρατικών δανείων και μείωση των επιτοκίων.
  • Αναπτυξιακή τράπεζα: Σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης.

Διαδοχικές οι αντιλαϊκές λίστες

Η απογείωση της φοροαφαίμαξης του λαού, η ένταση της εκμετάλλευσης των λαϊκών στρωμάτων περιλαμβάνονται και στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση, όπως παρουσιάστηκαν από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ στον Αλ. Τσίπρα. Πρόκειται για δύο κείμενα, απόλυτα ενταγμένα στη λογική και των προηγούμενων μνημονίων, που αφορούν στις «δεσμεύσεις πολιτικής» και στις «προαπαιτούμενες ενέργειες».
Οπως και η συγκυβέρνηση, έτσι και οι «θεσμοί» προτείνουν την άμεση εφαρμογή του πακέτου των μέτρων από το Β' εξάμηνο και μάλιστα με την κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και βέβαια την κατάθεση του νέου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου» 2016-2019.
Η νομοθέτηση των μέτρων προβλέπεται να γίνει μέσα στον Ιούνη.
Ανάμεσα σε άλλα, από τους «θεσμούς» προτείνεται:
-- Αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ, με δύο συντελεστές 11%και 23%. Ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συντελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία, καθώς και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά, με παράλληλο «εξορθολογισμό» των εξαιρέσεων.
-- Ζητούνται έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα (όσο δηλαδή αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ) το 2015 αλλά και το 2016, παρά την όποια αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.
-- Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ζητείταιεκ νέου άνοιγμα των επαγγελμάτων και απελευθέρωση υπηρεσιών, με πλήρη εφαρμογή της διαβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
-- Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης στα λαϊκά νοικοκυριά.
-- Κατάργηση του μέτρου που προβλέπει την επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης.
-- Να φορολογούνται με 13% όλες οι αγροτικές αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και ενισχύσεις και να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου επί του γεωργικού εισοδήματος από το 27,5% στο 100%, όπως ζητείται για όλα τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες!
-- Σημαντική μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 1.500 ευρώ και ισχύει για εργαζόμενους και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

Οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ

Στο μεταξύ, αίτημα ενοποίησης των 4 δόσεων του Ιούνη προς τοΔΝΤ, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ, κατέθεσε η συγκυβέρνηση, με στόχο να πληρωθεί όλο το ποσό σε μία δόση, στις 30 Ιούνη.
Το ΔΝΤ ενέκρινε το αίτημα και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Σύμφωνα με απόφαση που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ από τα τέλη της δεκαετίας του '70, τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ δύνανται να ενοποιήσουν πολλές πληρωμές δόσεων σε μία, σε ορίζοντα μηνός. Η απόφαση ελήφθη με στόχο την αντιμετώπιση των διαχειριστικών δυσκολιών, που προκύπτουν κατά τη διαδικασία πληρωμής πολλών δόσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα».