Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΜΕΞΙΚΟ Εκλογές σε κλίμα τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος


Συχνή εικόνα στο «δημοκρατικό» Μεξικό, όπου οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται σε διαδηλωτές (εδώ σε φοιτητές που απαιτούν να δοθούν απαντήσεις για την υπόθεση της Αγιοτζινάπα)
Συχνή εικόνα στο «δημοκρατικό» Μεξικό, όπου οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται σε διαδηλωτές (εδώ σε φοιτητές που απαιτούν να δοθούν απαντήσεις για την υπόθεση της Αγιοτζινάπα)
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Στις κάλπες προχωράει το Μεξικό, την Κυριακή 7 Ιούνη, για την εκλογή 1.996 δημόσιων θέσεων, όπως η ανανέωση για 500 βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 9 κυβερνητών, 871 δημάρχων κ.ά., μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής στο λαϊκό κίνημα. Εκλογικό δικαίωμα έχουν 83 εκατομμύρια πολίτες, ωστόσο πυκνώνουν οι αντιδράσεις ενάντια και στις εκλογές, ακριβώς γι' αυτή την κρατική καταστολή που διευρύνεται. Χαρακτηριστική η περίπτωση της απαγωγής και εξαφάνισης των 43 αγωνιστών φοιτητών από την Αγροτική Διδασκαλική Σχολή «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα», στην επαρχία Γκερέρο, όπου 8 μήνες μετά, οι συγγενείς τους συνεχίζουν τον αγώνα, αντιμετωπίζοντας την αστυνομική βία και απαιτώντας το αυτονόητο, να πάρουν πειστικές απαντήσεις και αποδείξεις για το τι ακριβώς συνέβη με τα παιδιά τους. Ως τώρα, η κυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο εμφανίζει τους φοιτητές ως θύματα εγκληματικών οργανώσεων και διεφθαρμένων τοπικών αστυνομικών, που απήγαγαν, σκότωσαν και μετέπειτα έκαψαν τους νέους, όμως αυτοί οι εγκληματίες έχουν άμεση σχέση με το αστικό πολιτικό σύστημα. Ως τώρα, εμφανίζεται να έχει ταυτοποιηθεί μόνο η σορός ενός φοιτητή.
Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, στην περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας που έκλεισε χτες, πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, είτε σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, είτε και κάποιοι υποψήφιοι αστικών κομμάτων που δολοφονούνται, όπως επίσημα λέγεται, από το «οργανωμένο έγκλημα» (στην πραγματικότητα πρόκειται για ενδοαστικό ξεκαθάρισμα που εκτελούν πληρωμένοι δολοφόνοι).

Κινητοποιήσεις που εκφράζουν τη λαϊκή αντίδραση

Μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν το τελευταίο διάστημα σε πολλές επαρχίες, όπως το Γκερέρο -από όπου προέρχεται και το κίνημα για τους αγνοούμενους φοιτητές-, η Οαχάκα, η Τσιάπας, όπου διαδήλωναν για την ακύρωση των εκλογών, γιατί είναι πλήρως χειραγωγημένες, υπάρχει εξαγορά ψήφων και διαπλοκή με δολοφονικές συμμορίες. Την Τετάρτη, στην Οαχάκα, χιλιάδες δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί απέκλεισαν το διεθνές αεροδρόμιο, διαδηλώνοντας ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Παιδείας και εξαθλιώνει τους εργαζόμενους στον κλάδο. Μεγάλες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και από εργάτες γης, στην περιοχή της Μπάχα Καλιφόρνια, όπου η εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές των τροφίμων και των φρούτων «χτυπάει κόκκινο».
Στην κατεύθυνση της χειραγώγησης των εργαζομένων, σε μια κούρσα για το ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας επιδίδονται τα βασικά αστικά κόμματα, το κυβερνών Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (PRI) και το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), όπως και το δεξιό Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (PAN), το Κόμμα Εθνικής Δράσης (MORENA) ή το Κόμμα Εργατών (PT) που εμφανίζεται ως αριστερό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα που χαρακτηρίζεται εκλογική φάρσα, το ΚΚ Μεξικού και λόγω των τεράστιων εμποδίων που θέτει το αστικό σύστημα, δε συμμετέχει στις εκλογές. Ωστόσο, αυτό γίνεται όχι από θέση αρχής, καθώς θεωρεί ότι οι εκλογές είναι μια μορφή πάλης που μπορεί να αξιοποιηθεί για την προβολή και πλατιά προπαγάνδα του κομμουνιστικού προγράμματος, αλλά εκτιμώντας ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία, δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί το σάπιο αστικό σύστημα. Ετσι, δίνει το βάρος της δράσης του στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων στους χώρους δουλειάς, όπου αναπτύσσονται εστίες αντίστασης στην εξουσία του κεφαλαίου.