Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

«Μπορούν» όσα θέλει το κεφάλαιο


Το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης από πλευράς κυβέρνησης συμφωνίας με τους «θεσμούς» σκιαγράφησε χτες ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης. Είπε, λοιπόν, σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9,84»: «...Πέρα από όσες παραχωρήσεις μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία που δε θα λύνει, δε θα ανοίγει το δρόμο για την επίλυση του ζητήματος του χρέους ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια, όπως επίσης και τη διασφάλιση ενός επενδυτικού σχεδίου για να βγάλει τη χώρα από τη λιτότητα και να ανοίξει ένα δρόμο ανάπτυξης».
Δεν μπορούν, λοιπόν, να κάνουν συμφωνία που δε θα εξασφαλίζει «παρά με ουρά» στο κεφάλαιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του και μάλιστα μέσα από δύο «κάνουλες». Και μέσω της διευθέτησης του χρέους, ώστε οι εξοικονομούμενοι πόροι να κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος που κατευθύνει πόρους στη στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων.
Αυτές είναι «κόκκινες γραμμές». Αλλά χαραγμένες από και για το κεφάλαιο.
Κατά τ' άλλα, οι «παραχωρήσεις» της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν προφανώς τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, έστω και με άλλη κλιμάκωση και διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Χρήσιμα τα παραπάνω για να βγουν συμπεράσματα για το ποιον διαπραγματεύεται και αυτή η κυβέρνηση...